Vai Repše deklarēs slaveno uzvalku?

© publicitātes foto

Līdz aprīļa sākumam valsts amatpersonām jāiesniedz ikgadējo ienākumu deklarācijas, kas allaž bijusi interesanta lasāmviela. Iespējams, šogad uzzināsim, cik maksā finanšu ministra Einara Repšes ādas uzvalks, kas pērn izsauca plašu rezonansi sabiedrības un modes ekspertu vidū.

Saskaņā ar likumu valsts amatpersonām jādeklarē pirkumi, kuru cena pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas jeb 3600 latu. Tas, vai finanšu ministra Einara Repšes uzvalks iekļaujas šajās robežās, pagaidām vēl ir neatbildēts jautājums.

Kā »VZ« atzina modes mākslinieks Gints Bude, ārēji ir gandrīz neiespējami noteikt šā uzvalka cenu. Šāds uzvalks, ja tas nav plaši pazīstama zīmola apģērbs, varētu maksāt ap 250–300 latiem, bet, ja tas ir pazīstama dizainera darinājums, tā cena ir ne mazāka par 1400 latiem un var sasniegt pat astronomiskas summas. Daudz esot atkarīgs arī no tā, kāda āda ir izmantota apģērba šūdināšanā. «Mani gan vairāk satrauc nevis uzvalka cena, bet gan tas, kādu iespaidu tas atstāj uz Latvijas tēlu. Ja pavēro franču un krievu politiķus, kuru ģērbšanās ir absolūti nevainojama, un Einaru Repši – izskatās tā, ja ķirurgs staigātu puķainā halātā vai arī rolsroisam pieliktu zaporožeca riteņus. Ja kāds apkopotu informāciju un savāktu ekspertu viedokļus, domāju, būtu reāli pierādāms, ka mūsu politiķu ģērbšanās stils reāli kaitējis Latvijas tēlam,» norāda Bude. «Ir jāsaprot – ja kāds dizainers izstrādā šādu apģērbu, tas noteikti nav domāts kā biznesa un valsts pārvaldes darbinieka ikdienas apģērbs. Drīzāk jau klubu apmeklējumiem. Jāņem vērā, ka ādas apģērbs modē sāka attīstīties piecdesmitajos gados kā geju fetišs un ilgu laiku kalpoja kā geju savstarpējā pazīšanās zīme. Jau tas, ka pirmais pie ādas apģērba dizainēšanas ķērās Īvs Senlorāns, vien kaut ko izsaka. Tagad ādas apģērbs var būt gan seksapīls, gan snobisks, bet tas noteikti nav biznesa vides tērps, un finanšu ministrs tādā izskatās vienkārši dīvaini,» spriež Bude.

Gints Bude cer, ka atbildīgām amatpersonām amata aprakstā turpmāk tiks iekļauta arī etiķetes zināšana, lai ministri neizskatītos pēc dīvaiņiem un prezidenti neskraidītu apkārt ar atpogātu žaketes pogu.

50. gados ādas apģērbs kalpoja kā geju pazīšanās zīme, savukārt uzvalka melnbaltais, sīksvītrotais raksts («pinestripe») asociējas ar Čikāgas mafiju. Internetā Einara Repšes uzvalka līdzinieku nav daudz. Visvairāk tādu ir mājas lapās, kas piedāvā iegādāties vai nomāt karnevāla tērpus.