Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Rubenis apprecējies ar polieti

© Vakara Ziņas

Bez liekas publicitātes šogad laulības ostā iestūrējis Latvijas labākais kamaniņu braucējs Mārtiņš Rubenis.

Viņa mīļotā – poliete Marija – sportistam ir tuvākais cilvēks ikdienā un arī palīgs darbā, jo kā mentālais treneris palīdz ārpus treniņiem.

Burātāja un psiholoģe

Mariju olimpiskais sudraba medaļnieks Mārtiņš Rubenis pirmo reizi ieraudzījis 2007. gadā kustības «Faluņ Dafa» pieredzes apmaiņas konferencē ASV. «Viņa pēc tautības ir poliete, bet ilgus gadus uzturējusies ASV, kā arī ceļojusi apkārt pasaulei ar lielajiem buriniekiem. Viņas uzdevums bija komandu nokomplektēšana un psiholoģiskā trenēšana,» stāsta Mārtiņš. Abu nākamā tikšanās notikusi atkal pēc gada, un arī turpmāk viņi nejauši šad un tad tikušies. «Es nejaušībām tā īsti neticu. Tas liktenīgais pavērsiens laikam bija pērn. Braucām uz mačiem cauri Polijai, izdomāju aizrakstīt viņai īsziņu un uzaicināt uz sacensībām. Altenbergas trase nav pārlieku tālu no Varšavas, kur viņa tobrīd uzturējās. Marija piekrita, un, ja nu reiz viņa bija mums līdzi, tad toreiz arī pajautāju, vai nav kas tāds, ko mēs varētu uzlabot komandas darbā? Viņa papētīja un deva vairākus vērtīgus padomus. Un tad kādā brīdī es sapratu, ka tieši viņa ir tas cilvēks, ko es vēlētos redzēt sev blakus ikdienā. Laikam jau viņai bija līdzīgas domas, ja apprecējāmies,» jautri stāsta Mārtiņš. Kāzas nosvinētas šā gada februārī Polijā.

Satriec ar Dziesmu svētkiem

Šogad Rubenis jauno sievu iepazīstinājis ar mūsu lepnumu – Dziesmu un deju svētkiem. Jāatgādina, ka arī pats Mārtiņš iesaistījies svētku procesā, raidījuma «Lai top!» ietvaros uzstādamies kopā ar Ventspils jaukto kori «Kaiva». Uz lielās estrādes pabūt gan nav izdevies. «Gatavošanās olimpiskajām spēlēm aizņem pārāk daudz laika, lai ar pilnu atdevi varētu dziedāt korī, tā ka tālāk par raidījumu netiku. Dziesmu svētkos dziedāju no skatītāju rindām, kas patiesībā nemaz nav sliktāk kā uz estrādes,» atzīst sportists. Arī sieva bijusi sajūsmā par redzēto. «Marija teica, ka šajos svētkos sapratusi, kāpēc tāda latviešu tauta vispār eksistē, jo kaut ko tik grandiozu un iedvesmojošu viņa vēl nebija redzējusi.»

Ņem talkā Austrumu gudrības

Patlaban Rubenis kopā ar sievu uzturas Latvijā un Murjāņos trenējas kopā ar brāļiem Dukuriem. «Marija man palīdz kā mentālais treneris, un darāmā ārpus treniņiem ir ļoti daudz. Pa šiem gadiem esmu sapratis, ka sīkumi neeksistē un, ja kaut ko var izdarīt labāk, tad tas ir jādara. Man vienmēr pietrūcis kāda nieka, lai kāptu uz augstākā pjedestāla,» atzīst Mārtiņš, cerot, ka spēs sevi pilnveidot tiktāl, lai sasniegtu virsotni. Abi ar Mariju viņi ir «Faluņ Dafa» kustības dalībnieki. Faluņ Dafa, pazīstama arī kā Faluņgun, ir sena dvēseles un ķermeņa pilnveidošanas prakse, kas kļuvusi par populārāko cigun praksi Ķīnas vēsturē. Faluņ Dafa no citām cigun praksēm atšķiras ar to, ka uzsvars tiek likts ne tikai uz fiziskā ķermeņa, bet arī uz morāles un tikumības pilnveidošanu, tas nozīmē – ikdienā dzīvot saskaņā ar augstākajiem principiem. Šobrīd ar to nodarbojas vairāk nekā 100 miljoni cilvēku vairāk nekā 111 valstīs visā pasaulē. Faluņ Dafa nav kultūras, sociālu, ekonomisku vai nacionālu robežu, un, kā redzams no Mārtiņa piemēra, tā cilvēkus spēj arī tuvināt.