Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Jūrā izmakšķerē milzīgu, 200 gadus vecu asari

© Scanpix

Kādam amerikāņu makšķerniekam pie Aļaskas krastiem izdevies noķert milzīgu jūras asari. Iespaidīgā zivs, kas bija garāka par metru, iespējams, ir 200 gadu veca – precīzāk to noteiks Džuno pilsētas jūras laboratorijā, uz kurieni nosūtīti no zivs ņemtie paraugi.

Sietlas iedzīvotājs Henrijs Lībmans atzinis, ka šo dienu atcerēsies ilgi, jo tādi lomi negadās bieži. «Es makšķerēju netālu no Sitkas pilsētas, un brīdī, kad asaris pieķērās, ēsma atradās 174 metru dziļumā. Man ir zināma pieredze šajās lietās, un es jau uzreiz sapratu, ka pieķērusies patiešām liela zivs,» stāstījis makšķernieks. Kad asari izdevies ievilkt laivā, noskaidrojies, ka tas ir 104 centimetrus garš un sver 17,5 kilogramus.

«Es uzreiz sapratu, ka noķerts nenormāli liels eksemplārs, taču man nebija ne jausmas, ka tas ir rekordists. To mēs noskaidrojām tikai vēlāk, kad atceļā uz ostu pastudējām laivā esošo tūristu ceļvedi,» stāstījis Lībmans. Līdz šim rekordu grāmatās bijis minēts 83 centimetrus garš jūras asaris. Sitkas apgabala Makšķernieku un mednieku pārvaldes speciālists Trojs Tidingko, kurš sertificējis lomu, izteicis pieņēmumu, ka asaris varētu būt aptuveni 200 gadu vecs un Klusajā okeānā peldējis vēl laikos, kad Aļaska piederēja Krievijai un tās gubernators bija Aleksandrs Baranovs.