Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Kaķene tiek uz modes žurnāla vāka un pārspēj pat seksīgās modeles

© Scanpix

Kaķis uz ilustrētā modes žurnāla vāka? Neiespējami? Nebūt ne, ja runa ir par kādu īpašu četrkājaino radījumu, kuras vārds ir Šupete (Choupette) un kurai portālā «Twitter» ir jau 29000 sekotāju.

Šupete ir jauns spīdeklis pie modes pasaules debesīm. Atšķirībā no citām modes slavenībām Šupetei ir četras kājas un gluda, mīksta spalva. Modes karaļa Karla Lāgerfelda Siāmas šķirnes kaķenīte kļuvusi par vienu no populārākajiem modes pasaules pārstāvjiem, kura atbilstoši savam statusam bauda visas slavenību priekšrocības – luksusa dzīvi, ko nodrošina trīs apkalpotāji.

Murrā uz «Vogua» vāka

Populārā modes žurnāla «Vogua» vācu izdevuma jūlija numura vāku grezno modele Linda Evangelista un Siāmas kaķenīte Šupete, kas mīlīgi pozē pašam modes caram Karlam Lāgerfeldam. Ar savu klātbūtni un aktīvo dalību foto sesijā modes mākslinieks izrādījis īpaši lielu cieņu saviem modeļiem – Šupete ir Lāgerfelda iedvesmas avots un vienīgā, kura drīkst viņu patraucēt mākslinieka radošā darba laikā. «Kad Šupete uzlec uz maniem papīriem uz mana rakstāmgalda, tas man ir dienas skaistākais moments,» atzīst dizainers.

Lāgerfelds vienmēr ir izcēlies ar īpašu skatu uz dzīvi, pasauli un lietām. Jau 30 gadus viņš ir «Chanel» galvenais modes dizainers. «Mēs vēlamies viņu apsveikt un viņam pateikties: par laiku, kuru viņš mums dāsni dāvā – arī šī izdevuma veidošanā; par fotoattēliem, kurus viņš pats ir uzņēmis, un par tiem, kurus viņš rada ar savu neierobežoto fantāziju mūsu galvās; par viņa iedvesmu, par viņa cilvēcību un sirsnību, par viņa rūpēm – un par vienu otru privātu ekskursiju cauri visiem šiem labirintiem,» atzīstas «Vogua» vācu izdevuma galvenā redaktore Kristiāne Arpa.

Jāatzīst, ka par Lāgerfelda mūzu var kļūt tikai atsevišķas izredzētas modeles. Ar savu aso mēli mākslinieks jau paspējis nokritizēt ne vienu vien slavenību. «Man nepatīk viņas seja,» tieši un bez aplinkiem sacīja Lāgerfelds par Kembridžas hercogienes Katrīnas Midltonas māsu Filipu jeb sauktu Pipa. Dziedātāja Adele viņa skatījumā ir «nedaudz resna», bet par tādu Heidiju Klūmu viņš nekad neko neesot dzirdējis: «Viņa nekad nav bijusi Parīzē, mēs tādu nepazīstam.»

Baltā dīva ar mīkstajām ķepiņām

Iespējams, ka tā bija supermodeļa Baptista Džabikoni kļūda, kad viņš palūdza Karlu Lāgerfeldu divas nedēļas parūpēties par viņa Siāmas kaķeni. Savu balto mājdzīvnieku Džabikoni tā arī vairs nedabūja atpakaļ, jo baltais, mīkstais kamolītis bija paspējis iekarot Lāgerfelda sirdi. «Viņa ir pārāk jauka,» tā Lāgerfelds skaidroja savu pieķeršanos dzīvnieciņam. Un tiešām – viņi ir kā viens otram radīti. Pat viņu ārējā līdzība ir pārsteidzoša – kaķenītes baltais kažociņš un viņas saimnieka gluži baltais Mocarta parūkai līdzīgais matu kārtojums.

Kaķenīte dienas gaismu ieraudzīja 2011. gada 19. augustā, un drīz par viņas saimnieku kļuva Karla Lāgerfelda mūza – topmodelis Baptists Džabikoni, kurš savas aizņemtības un prombūtnes dēļ nespēja pienācīgi rūpēties par Šupeti. Pēc Ziemassvētkiem kaķēns nonāca Lāgerfelda rokās un tā arī tur palika. Kopš tā brīža Šupete bauda visas iespējamās luksusa dzīves priekšrocības. Par viņu rūpējas trīs personiskās apkalpotājas, viņai pašai ir savi apartamenti, savs «iPad» un pat «Twitter» konts.

«Viņa ir vairāk nekā izlutināta,» atzīst Lāgerfelds. «Viņa pusdieno un vakariņo kopā ar mani uz mana galda. Viņa nevēlas ēst uz grīdas.» Tāpat viņai nepatīkot gulēt uz grīdas: Šupete mīlot palīst zem spilvena gultā. Taču pilnībā paslēpties no aprūpētāju modrajām acīm dzīvnieciņam nesanāk, jo apkalpotājām katru dienu jāpieraksta viss, ko kaķenīte dara. Dienasgrāmatā tiek atzīmēts ikviens sīkums – ko viņa ēdusi, ko darījusi, kā uzvedusies un vai ir gulējusi. Pa šiem deviņiem mēnešiem kaķenītes dienasgrāmata kļuvusi visai iespaidīga apjoma ziņā – tā ir vairākus simtus lappušu bieza.

Viņa ir princese…

… tā vismaz apgalvo Lāgerfelds. Šupete apbūrusi mākslinieku ar savām zilajām acīm. Šis krāsu tonis atspoguļojas arī viņa jaunākajos darbos. Kā jau princesei pienākas, kaķenīte Šupete ir iepazīstināta ar augstākās sabiedrības etiķeti. Uz galda viņai ir vairāki šķīvji. «Viens ūdenim, viens mazajām kroketēm un vēl viens aknu pastētei. Viņa var izvēlētie, ko vien grib,» atklāj dizainers. Dažreiz viņā atmostas arī dzīvnieka instinkts, tad kaķenīte izlaiž nadziņus. Starp citu, par Šupetes manikīru rūpējas speciālists – veterinārārsts. Visas palaidnības un nerātnības Šupetei tiek piedotas. Jā, viņai patīkot dažkārt pablēņoties ar plastmasas maisiņiem, taču kaķenīte prot vēl daudz ko citu: viņa sērfo internetā un ar savām ķepiņām slidinās pa skārienjutīgo «iPad» ekrānu, kā arī čivina «Twitter» portālā un raksta dienasgrāmatu. Tiesa, nu ne jau gluži pati raksta, bet viņas vietā to izdara apkalpotāja. Šupe-tes saimnieks modes karalis Karls Lāgerfelds negrib neko palaist garām no savas jaunās četrkājainās draudzenītes dzīves. Kādā intervijā viņš atzinās viņai pat mīlestībā, sakot, ka viņam nebūtu nekas pretī ar Šupeti apprecēties. «Es nekad nebūtu iedomājies, ka tā var pieķerties kaķim. Taču pagaidām nedrīkst slēgt laulības starp cilvēkiem un dzīvniekiem,» intervijā CNN sacīja Lāgerfelds.

Savs konts arī Bībera kaķim

Savā kaķī acīmredzot iemīlējies ir arī jauniešu popelks Džastins Bībers. Viņa murrājošais draugs Tutss arī ticis pie sava «Twitter» profila. Par dzīvnieciņa piedzīvojumiem var uzzināt – @mrsgarfieldx, kas regulāri tiek papildināts ar jaunāko informāciju un fotoattēliem. Pirmais ieraksts skan šādi: «Kaķi un «Twitter» – tas ir forši!». Populārā kaķa fani paspējuši novērtēt šo Tutsa profilu kā «foršu». Tutsam šobrīd ir 3400 sekotāju, bet domājams, ka šis skaitlis pieaugs. Kopš 27. maija Tutss informē interesentus par saviem piedzīvojumiem un savu dzīvi pie Džastina Bībera. Pagaidām kaķītis jūtas pie sava saimnieka ļoti labi, un jācer, ka tā būs arī turpmāk. Līdz šim meiteņu mīlulim Džastinam Bīberam nebija īsti veicies ar dzīvniekiem, bet varbūt arī otrādi –

nabaga dzīvniekiem nebija veicies ar savu saimnieku. Savu kāmīti Paku dziedātājs atdāvināja saviem faniem, un dzīvnieciņš drīz vien nomira. Viņa pērtiķīti Malliju konfiscēja Vācijas muitnieki, jo tīņu elks nebija parūpējies par dokumentu nokārtošanu dzīva dzīvnieka ievešanai Vācijā. Kapucpērtiķi pieder pie aizsargāto dzīvnieku sugas, tāpēc Bīberam bija nepieciešams sertifikāts, ka dzīvnieks ir dzimis nebrīvē un iegūts legāli, nevis sagūstīts brīvībā un ievests kontrabandas ceļā.