Samanta Tīna "vilnī" jau otro gadu iekrīt ar repertuāru

© Vakara Ziņas

Pēc festivāla «Jaunais vilnis» Eiropas atlases kārtas no Latvijas iespēja sevi parādīt pusfinālā Maskavā dota dziedātājiem Pēterim Upelniekam un Samantai Tīnai. Pēdējo gan glāba tikai žūrijā esošās operdziedātājas Ineses Galantes atbalsts – jau otro gadu Samanta pieļāva vienas un tās pašas kļūdas.

Pirms JV atlases neoficiāli par šā gada konkursa līderi starp mūsējiem tika uzskatīts aktieris Juris Jope, taču pirmdien kluba «El Divino» telpās notiekošajā atlasē viņš tā arī neparādījās.

Nelāgi konkurss varēja beigties Samantai Tīnai, kurai jau dienas sākumā atgadījās liksta ar repertuāru. Proti, pirms pieaugušajiem žūrijas priekšā uzstājās bērni un viena no dalībniecēm izpildīja Samantas Tīnas šī gada Eirovīzijas nacionālās atlases dziesmas «I Need A Hero» latvisko versiju. «Jā, nu ir visai interesanti. Man jau patīk, ka mazie izvēlas dziedāt manu dziesmu. Es arī to dziedāšu, tikai angļu valodā – nekas traks nav noticis,» »VZ« skaidroja Samanta Tīna. Viņa tomēr pamanījās izgāzties un jau otrreiz ar latgaliešu tautas dziesmu «Auga, auga rūžeņa». Pirms pāris gadiem Samanta šo dziesmu izpildīja kā sev radītu kompozīciju un izpelnījās žūrijas ironiju, ka latgalieši šo dziesmu savulaik sacerējuši tieši viņai... Savukārt šoreiz Samanta īsti «netrāpīja» fonogrammā un dziedāja vienu, kamēr skanēja pavisam kas cits. Nedaudz paironizējis par šādu repertuāra izvēli, festivāla galvenais režisors Aleksandrs Revzins tomēr ļāva sākt dziesmu no sākuma.

«Samanta bija ļoti laba. Protams, viņai jau ir šī muzikālā bagāža un viņu nevar gluži saukt par jauno izpildītāju, tomēr viņa bija labi sagatavojusies un sevi parādīja. Pirmā un otrā dziesma bija interesantas, bet ar trešo gan bija pilnīgi garām. Žūrijā apspriežoties, ilgi lēmām, ko darīt. Es ierosināju sūtīt divus uz pusfinālu, lai viņi parāda, uz ko ir spējīgi. Repertuāru abiem gan vajadzētu sagatavot pilnīgi no jauna un pilnīgi atšķirīgu,» sarunā ar »VZ« prātoja žūrijas pārstāve operdziedātāja Inese Galante. Ar žūrijas lēmumu Samantai Tīnai un bijušajam grupas «PeR» dalībniekam Pēterim Upelniekam tiks dota iespēja pacīnīties JV pusfinālā Maskavā, kur arī taps skaidrs, kurš un vai vispār kāds pārstāvēs Latviju festivāla konkursa finālā, kas jūlija beigās notiks Jūrmalā.

...un tiešām bez Paula!

Kā jau iepriekš vairākkārt teicis, žūrijā tiešām nebija viens no šī festivāla dibinātājiem Raimonds Pauls. Viņa vietā līdzās Krievijas komponistam Igoram Krutojam tika apsēdināta pasaulē pazīstamā operdziedātāja Inese Galante.

Gandrīz izgāzās

Samantai Tīnai atlases kārtu izdevās pārvarēt par mata tiesu. «Viņa ļoti ir augusi kā dziedātāja. Man ļoti patika, kā viņa sevi pasniedz uz skatuves. Man prieks, ka arī pārējie žūrijas pārstāvji piekrita manam ierosinājumam dot iespēju diviem dalībniekiem no Latvijas sevi parādīt pusfinālā. Viss ir atkarīgs no viņiem pašiem. Ir pilnīgi iespējams, ka viņi abi tiek uz lielās skatuves Jūrmalā,» stāstīja Galante.

Nenopietni un garlaicīgi

Arī šogad savu veiksmi atlasē izmēģināja Nikolajs Puzikovs. «Ļoti jauks, saulains un pozitīvs puisītis. Lika pasmaidīt, tomēr žūrija viņu neuztvēra kā nopietnu pretendentu [uz finālu]: kaut kas viņa priekšnesumā tomēr nebija līdz galam [nostrādāts],» prātoja Galante. Vēl bēdīgāks esot bijis šova «OKartes skatuve» uzvarētāja Mārtiņa Ruska vērtējums: «Ļoti laba balss, bet garlaicīgs. Gan repertuārs, gan kā mākslinieks.»

Steidzīgi jāmainās

Vieni no pirmajiem uz atlases norises vietu ieradās Latvijas gruzīns Dāvids Kalandija un Samanta Tīna. Jaunais Kalandija uzstājās ar divām sirdi plosošām balādēm, par ko izpelnījās diezgan nievājošu komentāru no festivāla galvenā režisora Aleksandra Revzina. «Man ļoti patīk šis zēns. Viņš ir apburošs – gan izskatās jauki, gan fantastiska balss, taču viņš ir publikai garlaicīgs.» «Viņam steidzami jāmaina skatuves tēls, repertuārs un veids, kā sevi pasniegt,» režisoram piebalsoja arī Galante.

Būt par zviedrieti nesanāca

«Jaunā viļņa» atlasē piedalījās arī ukraiņu izcelsmes rīdziniece Katy Tindemark (Jekaterina Elizabete Tindemarka) – viņa mēģināja konkursa finālā iekļūt, pārstāvot vīra dzimteni Zviedriju. Tomēr žūrija Katy nedeva zaļo gaismu nokļūt uz JV skatuves Jūrmalā.

Reiz viņi jau tur bija «vilnī»

Pēteri Upelnieku uz atlasi ieradās atbalstīt viņa kādreizējie cīņu biedri no grupas «PeR» Ralfs Eilands un Edmunds Rasmanis (visa trijotne jau bijusi «Jaunā viļņa» finālā). «Viņš noteikti bija šīs atlases žūrijas favorīts no Latvijas. Puisis ar labu balsi un skatuves harismu. Žūrijas pārstāvji no Krievijas skaidroja, ka vēlas atrast ko jaunu – galvenais, lai konkursants nebūtu «pēc naftalīna», ar ierasto provinciālismu. Un Pēteris atbilda šīm prasībām,» komentēja Galante.

Sajauca skatuves

Liels pārsteigums žūrijai bija kādreizējā grupu «Re:Public» un «Rock 5» soliste Dināra Rudāne. Inese Galante: «Dināriņa bija absolūti izcila, viņas balss ir fantastiska! Es viņu redzu uz skatuves operā, spēlējot «Pīķa dāmu» vai Karmenu. Viņa ir kā radīta operas skatuvei, bet «Jaunajam vilnim» gan viņai nebija īstā repertuāra.».

Svarīgākais