Šomase iekrīt LienesCandy stulbuma lamatās

© F64 Photo Agency

Par pamatīgu cirku pirmdien izvērtās festivāla «Jaunais vilnis» Eiropas atlases beidzamās dalībnieces Lienes Šomases noklausīšanās.

Gluži kā savulaik vārdamāsa LieneCandy, arī Šomase uz atlasi ieradās pa sētas durvīm, tomēr, atšķirībā no LieneCandy, viņai šis pasākums beidzās ar fiasko.

Lienes nolemj parādīt sevi

Diezgan negaidīti uz festivāla «Jaunais vilnis» Eiropas atlases kārtu tā norises vietā ieradās konkursa kādreizējā dalībniece LieneCandy (Liene Greifāne) – vai nu vienkārši atgādināt par savu eksistenci, vai inspicēt iespējamos nākotnes konkurentus uz skatuves. Klausoties konkursantus, LieneCandy aktīvi čivināja sociālās saziņas tīklā «Twitter», cik atlasē visi ir gaudulīgi, neinteresanti un garlaicīgi. Šos tekstus pamanīja viņas vārdamāsa Liene Šomase, un abas savā diskusijā virtuālajā pasaulē izlēma, ka šogad atkal «JV» nepieciešams kāds negaidīts pavērsiens. Jāatgādina, ka 2011. gadā LieneCandy «JV» atlasē uzvarēja, iepriekš nepiesakoties un ierodoties pēdējā brīdī. Šo gājienu mēģināja atkārtot Šomase.

Kuriozs ar telefonu

Atlases norises vietā klubā «El Divino» joprojām esošā LieneCandy izmantoja savu seno pazīšanos ar žūrijas locekļiem un aizlika vārdu par savu vārdamāsu. Pa to laiku visi atlases dalībnieki jau bija beiguši savu atrādīšanos, un žūrija nolēma uzdziedāt paši. Pirmais tika lūgts padziedāt žūrijas dalībnieks Intars Busulis, pēc tam sevi parādīja «JV 2005» dalībnieks Brendons Stouns, un iespēju pabūt uz skatuves nolēma izmantot arī LieneCandy. Dziedātāja iedeva skaņotājam savu viedtālruni, kurā bija lejupielādēta dziesmas fonogramma. Tomēr brīdī, kad viņai vajadzēja demonstrēt savas balss dotības, fonogramma apklusa un tās vietā atskanēja tālruņa zvans.

Atskrien nesagatavojusies

Šajā brīdī zālē aizelsusies iesteidzās Šomase, radot apjukumu pārējos dalībniekos. Izdzērusi glāzi ūdens, viņa devās uz skatuves, kur izpildīja savu jaunāko dziesmu. Festivāla galvenais režisors Aleksandrs Revzins viņai palūdza izpildīt kādu savas valsts vai arī pasaules hītu. Tā kā no dziedātājas puses nebija saprotamas atbildes un nevarēja saprast, vai viņa vispār saprot krievu valodu, Revzins šo lūgumu atkārtoja angliski. Taču arī tas nemazināja uz skatuves valdošo apjukumu: Šomase dīvainā valodu miksējumā paskaidroja, ka viņai vajadzētu, lai kāds piespēlē uz klavierēm. Palīgā bija gatavs steigties Stouns, taču Šomase pēc pārdomu brīža noraidoši purināja galvu. «Acīmredzot viņiem ir pārāk atšķirīgs skatījums, kas īsti ir pasaules hīts,» dzēlīgi noteica Revzins. Pēc aptuveni piecu minūšu neveiklības pauzes, kad dziesmas izvēle beidzot bija izdarīta, Šomase atkal vērsās pēc palīdzības – šoreiz jau pie LienesCandy, lai tā atrod viņai... dziesmas vārdus.

Ceļš uz Krieviju slēgts

Neskatoties uz visu šo balagānu, tieši Šomasei bija viens no spilgtākajiem priekšnesumiem, taču, pēc »VZ« rīcībā esošās neoficiālas informācijas, daži no vadošajiem žūrijas pārstāvjiem bija kategoriski pret priekšnesuma vērtēšanu. Dziedātājas virzienā tika raidītas skarbas replikas, ka viņai nav cieņas ne pret žūriju, ne pret citiem dalībniekiem, atļaujoties kāpt uz skatuves pilnīgi nesagatavotai. Turklāt daži no ietekmīgajiem Krievijas šovbiznesa pārstāvjiem norādīja, ka ar šādu gājienu dziedātāja sev ir slēgusi ceļu jebkad mēģināt ielauzties Krievijas mūzikas tirgū. Starp citu, šī ir otrā reize, kad Šomase piedalās «JV» atlasē – pirmoreiz pēc paša Maestro mudinājuma tas notika 2006. gadā, bet toreiz pārliecinošāka bija daugavpiliete Žanna Blagoveščenska.

VIEDOKĻI

Aleksandrs Revzins, festivāla galvenais režisors:

– Mums bija jautri. Balss potenciāls šai meitenei ir, tomēr šaubos, vai viņa ir gatava uzstāties lielas auditorijas priekšā. Festivāls «Jaunais vilnis» ir starptautisks izpildītāju konkurss, nevis koncerts laukos. Ar šādu attieksmi Krievijā uz skatuves nenokļūtu neviens mākslinieks. Ir jāciena sevi un citus, ja grib veiksmīgi darboties uz skatuves.

Intars Busulis, «Jaunā viļņa 2005» uzvarētājs:

– Es domāju, ka viņai nevajadzēja tā darīt un vispār kāpt uz skatuves. Taču tā bija viņas izvēle. Žūrija viņas kandidatūru vispār nevērtēja, un saprotams, kāpēc.

Inese Galante, festivāla žūrijas locekle no Latvijas:

– Tas bija īsts «pods»! Mēs, žūrija, gaidījām viņas ierašanos, un es tiešām cerēju, ka Liene sevi parādīs. Arī [festivāla žūrijas priekšsēdētājs Igors] Krutojs bija ieinteresēts dzirdēt, kas Latvijā cilvēkiem patīk. Taču tas, ko mēs redzējām, bija ne šis, ne tas.

Svarīgākais