Raimonds Pauls "Jauno vilni" pamet uz neatgriešanos

© F64 Photo Agency

Šonedēļ Rīgā risinās festivāla «Jaunais vilnis» Eiropas atlase.

Krievijā jau izcēlušies vairāki skandāli saistībā ar jūlijā Jūrmalā gaidāmo festivālu, bet viens no visapspriestākajiem tematiem ir Raimonda Paula aiziešana no šī pasākuma. Arī sarunā ar »VZ« Maestro apstiprina, ka viņš tiešām «Jaunajā vilnī» vairs nepiedalīsies. Tiesa, tā viņš saka jau vairākus gadus...

Biļetes uz jūlija beigās Jūrmalā gaidāmo festivālu «Jaunais vilnis» jau tiek tirgotas pilnā sparā, arī dalībnieku atlases kārtas ir sākušās – viena no tām nākamnedēļ notiks Rīgā. Krievijas televīzijas kanālos aizvien biežāk izskan dažādas baumas saistībā ar konkursa norisi. Piemēram, tiek ziņots, ka savā lēmumā vairs nebūt «Jaunajā vilnī» nelokāms esot Raimonds Pauls, un Krievijas komponists Igors Krutojs viņa vietu kā žūrijas līdzpriekšsēdētājam atvēlēšot Krievzemes dziedātājai Valērijai. Tāpat neoficiāli tiek ziņots, ka arī latviešu izcelsmes dziedātāja Laima Vaikule līdz ar Paulu pazudīšot no žūrijas krēsla, bet viņas vietā būšot Lara Fabian. Šīs versijas televīzijas kameru priekšā kategoriski noraidījis pats Krutojs, norādot, ka «Pauls jau deviņus no desmit «Jaunā viļņa» norises gadiem ir teicis, ka dosies prom – šovasar festivālā nekādas izmaiņas nav gaidāmas». Lai noskaidrotu, kura versija atbilst patiesībai, »VZ« sazinājās ar pašu Maestro.

– Tuvojas «Jaunā viļņa» atlase Rīgā, vai jūs būsiet žūrijā?

– Noteikti nē! Tur žūrijas locekļu pietiek arī bez manis.

– Atlasē nebūsiet, bet kā ar pašu «Jauno vilni» jūlijā Jūrmalā?

– Es jau gada sākumā paziņoju, ka šajā pasākumā vairs nepiedalīšos, lai reklāmās nekur mani neliek. Es atpūtīšos. Pietiek man desmit gadus ar to ņemties. Man savu darbu ir gana, un es jau iepriekš esmu gribējis aiziet no šī pasākuma. Līdz šim ļāvos pierunāties, taču nu man pietiek.

– Vai varat pakomentēt, cik patiesas ir baumas, ka Igors Krutojs ir paziņojis, ja žūrijā nebūsiet jūs, nebūs arī dziedātāja Laima Vaikule. Vai tā tiešām ir?

– Nu, es nezinu un negribu vairs tajās intrigās iesaistīties. Redziet, tur tā žūrija ir tik milzīga mašinērija, un vai mēs tur divi esam vai neesam, nevienu diži neinteresē. Es jau vairākkārt esmu teicis, ka mēs, latvieši, neesam šī pasākuma saimnieki. Un nu jau tie patiesie saimnieki diezgan labi ir redzami. Kā viņi lems, tā arī tur būs. Taču es šajās intrigās vairs negribu iesaistīties.

– Nedaudz par citām lietām: 10. maijā gaidāms priecīgs notikums: «Arēnā Rīga» uzstāsies Laima Vaikule ar jaunām jūsu radītajām dziesmām. Vai jau gatavojaties koncertam?

– Nē, es arī tur nebūšu uz skatuves. Droši vien viņa kaut ko tur dziedās no manām dziesmām. Es pat tā īsti nemaz nezinu, man ir nedaudz citas intereses.

– Ja nav noslēpums, kādas tad ir jūsu intereses? Vai atkal kāds teātra projekts?

– Jā, teātrī man ir šādi tādi jauni darbi. Mums aprīlī Nacionālajā teātrī nāks klajā tāds muzikāls dzejas veltījums [Jānim] Sudrabkalnam. Pie tā mēs strādājam ar Lūriņu un Peteru. Mums tur diezgan jautri iet.

– Tātad pēdējā laikā esat vairāk iesaistījies teātrī?

– Nē, drīzāk sāku visu piebeigt. 12. aprīlī Dailes teātrī pēdējo reizi ar Rēziju spēlēsim «Marlēnu». Kritiķi šo izrādi nopēla, bet publikas atsaucība bija milzīga. «Marlēna», par spīti visām kritikām, bija īsts kases grāvējs.

– Kas šobrīd jums ir aktuālākie projekti?

– Man 11. aprīlī būs interesants pasākums ar jauniešu kori – Latvijas Universitātes aulā būs patriotisko dziesmu koncerts. Koncerts bez biļetēm, tikai ar ielūgumiem. Tas tiešām ir ļoti labs jauniešu koris, ar kuru ir prieks kopā strādāt.

– Kā sākās jūsu sadarbība ar viņiem?

– Pavisam nejauši iepazinos ar kora diriģentu. Starp citu, viņu šobrīd rāda televīzijas šovā «Koru karos», tas diriģents Vītols arī strādā ar šiem jauniešiem. Jauns, ļoti veiksmīgs un talantīgs diriģents, kuram ir visas iespējas būt vienam labam koru diriģentam lielos svētkos. Esmu bijis kopā ar viņiem uz dažiem mēģinājumiem – diriģents un arī jauniešu koris uz mani atstāja ļoti labu iespaidu. 1. ģimnāzijā, kur notiek mēģinājumi, viņi tiekas ļoti neparastā laikā – pirms astoņiem rītā. Un mēģina, kamēr nav sākušās mācību stundas. Man prieks strādāt ar jauniem un talantīgiem cilvēkiem, kas gatavi būt skolā pirms stundu sākuma, lai izmēģinātu savu repertuāru. Viņi tiešām strādā ļoti atbildīgi, un arī es pats ar zināmu uztraukumu sirdī gaidu mūsu uzstāšanos universitātes aulā.

– Viegli ir sastrādāties ar jaunajiem?

– Zini, es daru to, kas man patīk. Un rezultātā prieks ir abpusējs.

Svarīgākais