Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Stulbākie noziegumi Latvijā un pasaulē

© Scanpix

Reizēm var tikai pabrīnīties, cik tālu sniedzas cilvēku izdoma un nereti arī stulbums, darot lietas, kas viņiem acīmredzami nepadodas. »VZ« apkopoja pēdējo gadu stulbākos un neparastākos noziegumus, kas pastrādāti gan Latvijā, gan citur pasaulē.

Motocikli jāzog skaidrā

Neveiksmīgi klājies kādam 1977. gadā dzimušam vīrietim, kurš pērn septembra piektdienā izgājis uz noziegumu takas. Būdams pamatīgā reibumā, viņš pie Vērmanes dārza nolēmis nozagt motociklu, un šā plāna daļa viņam arī veiksmīgi izdevusies. Motocikla īpašnieks novietojis savu motociklu ielas malā un pārgājis pāri ielai, lai aprunātos ar paziņu. Tikmēr vīrietis bijis klāt pie motocikla un sācis to stumt. Kādu brīdi vēlāk cietušais pamanījis, ka motocikls pazudis, un zvanījis policijai. Nav izslēgts, ka veiksme zagli būtu pavadījusi arī turpmāk, ja vien, kā jau minēts, viņš nebūtu pamatīgi iereibis. Policija viņu aizturēja turpat Vērmanes dārzā, turklāt brīdī, kad viņš aktīvi centies motociklu pārdot garāmgājējiem.

Uzveic zagli, iemetot viņam ar dārza rūķi

Varoņi, kas nav ar mieru pasīvi noraudzīties, kā tiek izlaupīts viņu īpašums, ir tepat mūsu vidū. Kāda sirma angliete pieveikusi zagli, iemetot viņam ar dārza rūķa figūru. 69 gadus vecā Džīna Kollopa piecos no rīta pamodusies un sadzirdējusi kādu staigājam pa mājas jumtu. Sirmgalve vīrietim uzkliegusi, paķērusi dārza rūķi un metusi to nelūgtajam viesim. Figūra trāpījusi zaglim pa galvu, un viņš turpat uz mājas jumta saļimis. Tad Kollopa aizsteigusies pēc sava mīklas ruļļa un fotokameras, lai nofotografētu zagli, kamēr viņas kaimiņi izsauc policiju. Kad policija atbraukusi, vīrietis joprojām nekustīgi gulējis uz mājas jumta, bet sardzē stāvējuši vairāki apkārtējo māju iedzīvotāji. «Es dzirdēju būkšķi un naktskreklā izskrēju laukā. Es pieklājīgi liku viņam nekustēties un pagrābu pirmo lietu, kas gadījās pie rokas. Tas bija dārza rūķis,» stāstīja Džīna. «Kad viņš dabūja ar to pa galvu, viņš uz kādu laiku palika guļot. Katram gadījumam aizgāju arī pēc mīklas ruļļa. Es negribēju saplēst vēl kādu rūķi,» pēc incidenta pauda brašā kundze.

Piedzēries zaglis aizmieg spēkrata salonā

Nav labi gulēt darba laikā, vēl jo vairāk, ja tas draud ar nopietnām sekām. Daugavpilī kāds piedzēries auto zaglis aizmidzis nozieguma vietā – noskatītā spēkrata salonā. Tas bijis agrs jūlija rīts, kad Jaunās Forštates mikrorajonā kāds auto īpašnieks konstatējis, ka viņam piederošajai automašīnai ir sabojāta aizdedzes atslēga un elektrovadi, bet automašīnas salonā aizmidzis guļ nepazīstams vīrietis. Saimnieks izvēlējies dusošo nemodināt, šo nepateicīgo darbu uzticot policistiem. Lai iegūtu kādus paskaidrojumus, aizdomās turamais, kāds 1979. gadā dzimis vīrietis, gan nogādāts detoksikācijas palātā, un viņa organismā konstatētas 2,65 promiles alkohola. Atjēdzies aizturētais vīrietis paskaidrojis, ka bijis tik stiprā reibumā, ka neatceras, kādā veidā un ar kādu mērķi nokļuvis svešas automašīnas salonā. Jādomā, aizbildinājums, ka auto sajaukts ar paša dzīvokli, šoreiz netika ņemts vērā.

Policija publicē fotorobotu maskā

Ne pārāk pozitīvā nozīmē pati sevi pārspējusi Polijas policija, kad pērnā gada sākumā publicējusi par bankas aplaupīšanu aizdomās turēta vīrieša fotorobotu, kurā tā seju aizsedz slēpošanas maska. Policijas attēlā bijušas redzamas tikai iespējamā uzbrucēja brūnās acis. Par to vēl varētu pasmaidīt, bet krietni nopietnākas sekas ir nākamajai kļūdai, proti, policija nejauši publicējusi arī vienīgā notikuma liecinieka vārdu, kas piekritis pastāstīt par notikušo tikai tādā gadījumā, ja tā vārds netiks izpausts. «Šoreiz mēs nebijām izcili,» preses konferencē pakausi kasīja policijas runasvīrs Tomašs Stavarskis. «Laupītājs nenovilka masku, tāpēc mūsu māksliniekam nebija nekādas citas informācijas, tikai viņa acu krāsa.» Policisti lūguši vietējiem medijiem nepublicēt liecinieka vārdu un izdzēst to no datu bāzēm. «Mēs kļūdījāmies, nosaucot viņa vārdu. Tagad viņu aizsargā policija,» norādīja Stavarskis.

Pēc dzīvokļa apzagšanas to aizslēdz

Ir zagļi, kuriem ar sirdsapziņu viss kārtībā. Rīgā pirms pāris gadiem saulainā maija dienā Palangas ielas iedzīvotāja, atgriežoties mājās, konstatējusi, ka iepriekš neaizslēgtās durvis ir aizslēgtas, taču, kad viņa iekļuva dzīvoklī, secināja, ka pazudusi nauda. Drīz vien atradies arī vainīgais. Sabiedrības visu redzošā acs kaimiņtantes izskatā bija redzējusi, ka dzīvoklī ieiet kāds kaimiņš. Viņa nekavējās šajā informācijā dalīties ar policiju. Aizturot vainīgo, tas arī daudz nav liedzies – jā, naudu paņēmis un devies prom, bet pēc tam, paklausot sirdsapziņas balsij, atgriezies dzīvoklī, paņēmis atslēgas un durvis aizslēdzis, lai tajā, pasarg Dievs, neiekļūst zagļi. Šī rīcība viņu no atbildības gan neatbrīvoja, un par zādzību policijā sākts kriminālprocess.

Cenšas aplaupīt slēgtu banku

Septiņu gadu cietumsods piespriests vīrietim, ko vācu laikraksts «Bild» nodēvējis par Vācijas stulbāko laupītāju. Kā pavēstījis tiesas pārstāvis, 2011. gada maijā ar rotaļu pistoli bruņotais 57 gadus vecais Zigfrīds iegājis kādā ēkā, kur kādreiz atradās banka. Ēkas vestibilā viņš sagrābis ķīlnieci un pieprasījis 10 000 eiro no darbiniekiem. «Šis plāns neizdevās, jo patiesībā ēkā jau vairāk nekā desmit gadus atradās nevis banka, bet gan psihoterapijas prakse,» teikts tiesas paziņojumā. «Bild» vēsta, ka banka slēgta pirms 17 gadiem. «Kad apsūdzētais aptvēra situāciju, viņš mainīja plānu un pieprasīja kādai garāmgājējai izņemt naudu no bankomāta. Sieviete izņēma 400 eiro, un apsūdzētais aizbēga zagtā automašīnā,» pavēstīja tiesas pārstāvis. Šķiet, vīrietis darījis visu iespējamo, lai viņu aizturētu, jo pēc tam pametis nozagto auto un starp sēdekļiem atstājis rotaļu pistoli, kas noklāta ar viņa pirkstu nospiedumiem. Tiesā Zigfrīds atzinis savu vainu, un tiesa piespriedusi viņam septiņu gadu cietumsodu, jo pēdējos 40 gados vīrietis pastrādājis 22 likumpārkāpumus.

Nespēj sadzīvot ar ēdelīgu kaķi

Austrijā zagļi atbrīvojuši nočieptu dārgas šķirnes kaķi, jo pūkainis, pēc visa spriežot, izrādījies pārāk ēdelīgs. 3500 eiro vērtais meinkūna šķirnes kaķis Kupids pērnvasar tika nozagts no viņa saimnieces vecāku dārza Austrijas pilsētā Landskronā, taču neilgi pēc tam mīklainā veidā nogādāts atpakaļ viņa saimniecei Stefānijai Frejai. Policija domā, ka 13 kilogramus smagais ēdelīgais runcis izēdis zagļus no viņu mājām. «Es gāju iznest atkritumus un atstāju vaļā durvis. Kad atgriezos, viņš sēdēja dzīvojamā istabā, it kā nemaz nebūtu bijis prom,» stāstīja kaķa priecīgā saimniece.

Vidusmēra meikūns apēd trīs līdz četras reizes vairāk par parastu kaķi un vienā ēdienreizē var mierīgi nolocīt trīs kārbiņas kaķu konservu. «Viņi ēd labas kvalitātes kaķu konservus vai sauso barību, bet viņiem patīk arī svaiga barība un labi gaļas gabaliņi. Viņi ir izvēlīgi un dārgi ēdāji,» skaidroja eksperte.

Vietējā policija apstiprināja, ka kaķis pazuda no saimnieces mātes dārza, bet divas nedēļas vēlāk atradās savu saimnieku mājā deviņu kilometru attālumā. «Varbūt zagļus mocīja sirdsapziņa vai arī viņi atklāja, ka tik lielu kaķi ar milzīgu apetīti nav nemaz tik viegli uzturēt,» piebilda policijas pārstāve.

Visu rakstu lasiet žurnālā "VZ+ Krimināli"