Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Depardjē jaunākā loma – "Jaunais krievs"

© Scanpix

Franču aktieris Žerārs Depardjē var lepoties ar iespaidīgu karjeru un spēlēto lomu skaitu un daudzveidību – sākot ar komiskām un jautrām līdz dramatiskām. Interesanti, kurai kategorijai pieder viņa jaunākā loma – spēlēt pašam sevi?

Jaunā dzimtene Demokrātijas ielā

Savu jauno dzīvi Krievijā 64 gadus vecais Žerārs Depardjē uzsācis ar lielu entuziasmu un degsmi: viņa dzīve pārvērtusies krāšņā dzimšanas dienas ballītē, kurai pagaidām nav gala. Lai kur viņš parādītos, visur sagaida smaidoši cilvēki tautas tērpos un dārgas dāvanas. Kā zināms, dziļi aizvainots par Francijas attieksmi un jauno nodokļu kārtību, aktieris dzimtenei tiešā nozīmē uzgrieza muguru un devās austrumu virzienā, kur viņu ar plaši atplestām rokām sagaidīja pats prezidents Vladimirs Putins, kā vislielāko cieņas apliecinājumu personīgi pasniedzot jauno Krievijas pilsoņa pasi. Kremlis pavēstīja, ka Depardjē pilsonība piešķirta par «viņa ieguldījumu Krievijas kultūrā un kinomākslā».

Par Žerāra Depardjē jauno dzimteni kļuvusi Mordvijas Republika, ko apliecina pasē iespiestais zīmogs: Saranska, Demokrātijas iela 1. Šis dzīvoklis pieder viņa draugam Krievijas Valsts filmu fonda direktoram Nikolajam Borodačovam. «Lai slavēta Saranska! Lai slavēta Mordvija! Lai slavēta Krievija!» krievu valodā ar akcentu sajūsmu pauda jaunais Krievijas pilsonis Depardjē.

Brāļojas ar čečenu virsvadoni Kadirovu

Par lielu pārsteigumu citiem Depardjē no viesmīlīgās Mordvijas steigšus devās uz nemieru plosīto Čečeniju, lai apciemotu savu draugu, šīs republikas prezidentu Ramzanu Kadirovu. Attēlos, kas pieejami dažādās interneta vietnēs, pie bagātīgi klāta galda redzami sēžam divi apskāvušies vīrieši: viens drukns, masīvs ar manāmi piesarkušiem vaigiem, otrs –

muskuļots un jūtami suverēns.

Pats prezidents sagaidīja franču aktieri lidostā un pēc tam viņam par godu sarīkoja svinīgas pusdienas. Kadirovs arī piešķīra leģendārajam aktierim Čečenijas goda pilsoņa titulu un uzdāvināja piecistabu dzīvokli Groznijas centrā, ēku kompleksā, kas sastāv no septiņiem debesskrāpjiem, no kuriem augstākais –

145 metrus augstais tornis «Оlimp» – ir augstākā celtne Krievijā ārpus Maskavas robežām. Depardjē apartamenti ir 200 kvadrātmetrus lieli un izvietoti ēkas 27. stāvā. «Man patīk Čečenija. Šeit dzīvo atklāti un sirsnīgi cilvēki,» savus secinājumus izdarījis Depardjē, kas savulaik attīstījis biznesa un personīgus sakarus arī ar citiem kritiski vērtētiem režīmiem, piemēram, Kubā un Uzbekistānā. Par brāļošanos ar Čečenijas prezidentu Kadirovu «jaunais krievs» Depardjē jau paspējis izpelnīties Krievijas cilvēktiesību aizstāvju kritiku un rietumvalstu preses izsmieklu. Franču laikraksts «Le Figaro» secinājis, ka Žerārs Depardjē nolēmis pilnībā nodoties savai jaunajai lomai būt par krievu kultūras vēstnieku pasaulē. To apstiprinājis arī pats aktieris pēc «Lielā teātra» un kinoteātra «Illusion» apmeklējuma Maskavā, sakot, ka viņš jūtoties kā «jaunās Krievijas vēstnieks».

Aktierim Krievijā savi plāni

Skaidrs, ka Žerārs Depardjē nepārcelsies uz dzīvi Krievijā, tomēr aktieris ar savu jauno dzimteni jau saista konkrētus plānus: uzcelt mājiņu dabā, atvērt kafejnīcu, uzņemt filmu un iemācīties Krievijas himnu un krievu valodu. Depardjē jau iegādājies zemes gabalu Piemaskavas ciemā Belije Stolbi, kur būvē koka māju.

Kā vēsta ziņu aģentūra «Interfax», aktieris nodomājis Saranskā atvērt restorānu, par ko paziņojis preses konferencē pēc jaunās dzīvesvietas atslēgu saņemšanas. Jāpiebilst, ka Francijā aktierim jau pieder vairāki restorāni. Saranskā viņš plāno atvērt ne pārāk dārgu restorānu, kas būtu pa kabatai vienkāršam strādājošam cilvēkam. Šajā sakarā Depardjē apmeklējis vietējo piena kombinātu «Sarmič», kurā jau izvēlējies sierus savai nākotnes kafejnīcai, tāpat bijis arī agrofirmā «Oktjabrskaja» un siltumnīcu kompleksā, kur arī izraudzījies attiecīgos produktus. Depardjē kā izsmalcināts gardēdis ar piedāvāto klāstu esot bijis ļoti apmierināts. Jāatzīmē, ka Depardjē var lepoties arī ar pamatīgām zināšanām vīnkopībā un vīna darīšanā: 1989. gadā viņš Anžū provincē Luāras upes ielejā iegādājās pili «Chateau de Tigne». Laika gaitā Depardjē paplašināja savus vīna laukus no 25 līdz 80 hektāriem, galvenokārt pievēršoties ekoloģiska vīna darīšanai.

Otra lielākā Depardjē kaislība ir kino, un aktieris ir paziņojis, ka vēloties uzņemt filmu, kā Čečenija un Groznija atkopās pēc diviem postošiem kariem. «Es vēlos izskaidrot, kā viens cilvēks varēja no jauna uzbūvēt pilsētu piecos gados,» aktieri citē AFP. Filmai jau ir nosaukums – «Tēva sirds». «Vēlos šeit uzņemt filmu, lai parādītu, ka Groznijā var nofilmēt lielu kinodarbu,» skaidroja Depardjē.