Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Slavenības ballējas un demonstrē seksīgus tērpus

© Scanpix

Jau63. reizi Berlīnē notikušas «lāču cīņas» jeb, precīzāk, spraigas sacensības par prestižā Berlīnes kinofestivāla galvenajām godalgām– zelta un sudraba lāčiem. Kino piesātinātajā nedēļā demonstrētas vairāk nekā 400 filmas, bet par galveno godalgu cīnījās 19 lieliski kinodarbi.

Galvenā balva «Zelta lācis» šogad aizceļojusi uz Rumāniju – prestižo godalgu izpelnījās Kalina Petera Netcera filma «Bērna poza» («Child’s Pose»). Savukārt žūrijas «Grand Prix» tikusi režisora Denisa Tanoviča filmai «Viena epizode metāllūžņu savācēja dzīvē» («An Episode In The Life Of An Iron Picker»). Arī Latvija varēja uzgavilēt, jo balvas saņēma abas filmas, kas bija iekļautas Berlīnes kinofestivāla programmā, proti, skatē «Generation Kplus». Jāņa Norda pilnmetrāžas filma «Mammu, es tevi mīlu» ieguva starptautiskās žūrijas «Grand Prix», bet Ēvalda Lāča animācijas filma «Eži un lielpilsēta»– starptautiskās žūrijas balvu un arī bērnu žūrijas balvu.

 Drebinās uz sarkanā paklāja

Auksti un karsti – šādas absolūti pretējas sajūtas pagājušajā nedēļā varēja piedzīvot Berlīnē. Auksti, jo februāra sākumā laika apstākļi Berlīnē parasti nav no pievilcīgākajiem, karsti, jo šajā laikā vienā no lielākajām Eiropas metropolēm kino kaislības sita augstu vilni.

Festivāla atklāšanas dienā sniegpārsliņas, kuras uz zemes pārvērtās netīros dubļos, virpuļoja zibspuldžu gaismā, un pa sarkano paklāju, no aukstuma drebinoties, soļoja vācu un arī starptautiskas slavenības. 1600 viesu vidū bija tādi zināmi vārdi kā Džeina Fonda, Izabella Roselīni un Vims Venders. Ar savu klātbūtni festivālu pagodināja arī Holivudas megazvaigznes Mets Deimons,

Džordžs Klūnijs, Nikolass Keidžs, Hjū Džekmens, Hjū Grānts, franču kino dīva Katrīna Deneva, jauniešu apjūsmotā Emma Stouna, ledus karalienei līdzīgā Šarlīze Terona un viena no spožākajām pēdējā laika zvaigznēm Amanda Seifrida, kura daudziem būs palikusi atmiņā no filmām «Mamma mia» un «Vēstules Džuljetai».

Ballīšu maratons nedēļas garumā

Pilnīgi pamatoti rodas jautājums – kāpēc Berlināle tiek rīkota ziemā, kad ne tikai drēgnums lien aiz apkakles, bet arī aktīvi rosās dažādi vīrusi, kas arī šogad gar zemi bija nolikuši dažu labu slavenību? Skaidrojums ilgi nav jāmeklē. Līdz pat 1977. gadam Berlīnes kinofestivāls notika vasarā– jūnijā, patiesībā ļoti nepiemērotā laikā, proti, pēc Kannu filmu festivāla, kurš paspēja «nokrejot» labākās filmas. Galu galā– var jau arī pieciest draņķīgos laika apstākļus, zinot, kas gaida iekšpusē– smeķīgas kino «odziņas», jaukas ballītes un siltinošs ēdiens. Starp citu, pēc festivāla atklāšanas ceremonijas un ķīniešu režisora Vonga Karvaja jaunākās filmas «Lielmeistars» («The Grandmaster») noskatīšanās viesi varēja nobaudīt gardus ēdienus – īpašu dārzeņu sautējumu, mencu, spinātu ravioli un Lauzicas foreles fileju. Gastronomiskās orģijas visu nedēļu turpinājās dažādos Berlīnes restorānos, krodziņos un kafejnīcās, no kuriem populārākie ir ekskluzīvie restorāni «Borchardt» (iecienītākais slavenību ēdiens tur esot Vīnes šnicele) un «Bocca di Bacco» un kafejnīca «Café Einstein».

Dažs pie zvaigznēm, dažs – pie gejiem

Paparaci šajās dienās bija darba pilnas rokas, lai spētu izsekot visas slavenības. Uzmanības centrā bija seksapīlais sieviešu mīlulis Džūda Lovs, kurš pēc savas filmas «Side Effects» pirmizrādes devās ieturēt maltīti vācu zvaigžņu pavāra Rima Raues restorānā. Kamēr miesassargi patrulēja restorāna tuvumā, Lovs kopā ar filmas komandu aiz aizvilktiem aizkariem mierīgi baudīja Raues gastronomijas brīnumus. Savukārt Šarlīze Terona un britu aktieris Hjū Grānts priekšroku bija devuši leģendārajam restorānam «Grill Royal», tiesa, viņi tur bija ieradušies neatkarīgi viens no otra. Kārtīgu maltīti ekorestorānā «Kopps» ieturēja arī pārliecinātā veģetāriete Anna Heteveja, kurai tiešām nepieciešams uzņemt kādu lieku kaloriju – pēc filmēšanās drāmā «Nožēlojamie» (viņa šajā laikā ievēroja stingru diētu) jau tā kalsnā aktrise bija kļuvusi vēl trauslāka. Berlīnē Heteveja mielojās ar sojas ruleti, tofu siera desu un frī kartupeļiem.

Berlīnes restorānu īpašnieku viesmīlību un viņu piedāvātos izsmalcinātos ēdienus labprāt baudīja arī Holivudas zvaigzne Mets Deimons. Klīst valodas, ka ekskluzīvais restorāns «Bocca di Bacco» kļuvis par tādu kā viņa dzīvokļa papildinājumu. Proti, filmējoties Berlīnē, aktierim restorāns bija kļuvis teju par otro dzīvesvietu. Deimons esot sadraudzējies ar restorāna īpašnieku Alesandro, un abi pārgājuši sarunās pat uz tu formu. Ar savu sajūsmu Deimons aizrāvis arī kolēģus Džordžu Klūniju un Bredu Pitu, kurus arī jau varot uzskatīt par «Bocca di Bacco» pastāvīgajiem klientiem.

Savukārt Amandas Seifridas ceļš pēc filmas «Lavleisa» pirmizrādes vedis garām smalkajiem restorāniem pilsētas labākajos rajonos uz kolorīto Kroicbergu (Berlīnes rajons, kurā dzīvo ļoti daudz turku), kur aktrise apmeklējusi visai divdomīgu klubu «Ficken 3000», kas ir pazīstama kā homoseksuāļu pulcēšanās vieta. Iespējams, ka aktrise iepriekš nebija īsti sapratusi, kas tas ir par klubu, jo ātri vien to pameta.

Nešķirami jau desmit gadu

Par vienu no smalkākajiem festivālā organizētajiem pasākumiem var uzskatīt Hugo Bosa ballīti. Kino un mode vienmēr gājušas roku rokā, un Berlīnes kinofestivāls nav izņēmums, jo sarkanais paklājs reizumis ir arī vieta, kur slavenības cita citu cenšas pārspēt skaistāku, pārdrošāku un ekstravagantāku apģērbu ziņā.

Jau desmit gadu Hugo Boss ir oficiālais Berlināles partneris, kas ietērpj zvaigznes gan oficiālajos festivāla pasākumos, gan ballītēs. Neatņemama Berlināles sastāvdaļa ir arī Hugo Bosa ekskluzīvā balle «A Decade Of Glamour», kas šogad notika kādos privātajos apartamentos, krāšņi dekorētās telpās. 400 lūgto viesu vidū bija arī pats festivāla direktors Dīters Kosliks, kurš pauda savu sajūsmu gan par pašu pasākumu, gan arī par tā norises vietu. Festivālā Hugo Boss prezentē katru gadu arī speciālu apģērbu kolekciju. Par slavenību labo izskatu rūpējas arī franču kosmētikas gigants «L’Oréal Paris», kuru šogad Berlīnē pārstāvēja kino leģenda Džeina Fonda. «Es ļoti lepojos ar to, ka varu būt «L’Oréal Paris» vēstniece, jo man ļoti patīk «L’Oréal. Es tos lietoju pati ikdienā, tāpēc man nav grūti uzņemties «L’Oréal Paris» vēstnieces lomu,» skaidroja Džeina Fonda.

Drosmīgi tērpi februārī

Ņemot vērā drēgno laiku, apbrīnojama ir slavenību drosme izvēlēties šim gadalaikam un klimatiskajiem apstākļiem absolūti nepiemērotus tērpus– vieglus un gaisīgus, ar dziļiem izgriezumiem. Viena no elegantākajām un sievišķīgākajām slavenībām Amanda Seifrida bija izvēlējusies tērpu, kas apstiprināja to, ka pat ziemas apstākļos nebūt nav nepieciešams krūšturis. Berlīnes filmu festivāla organizētāji gan nebija noteikuši stingru «dress code», kā to bija darījuši «Grammy» pasākuma organizētāji, aizliedzot slavenībām ierasties pārlieku atkailinātām. Seifrida uz filmas «Lavleisa» pirmizrādi, kurā atveidoja amerikāņu pornozvaigzni, ieradās brīnišķīgā garā tērpā baltos un zilos krāsu toņos, piešķirot viņai meitenīgu izskatu. Savukārt filmas «Nožēlojamie» pirmizrādē aktrise bija izvēlējusies melnu tērpu, bet ap kaklu aplikusi spalvu rotājumu.

Seifridas kolēģe filmā «Nožēlojamie» Anna Heteveja savā tumšajā gaisīgajā tērpā vairāk atgādināja nakts feju, kas klusi un teju tikai jaušami slīdēja pa sarkano paklāju. Tiesa, modes speciālisti kritizēja gan viņas tērpa, gan arī frizūras izvēli. Atšķirīgi viedokļi modes speciālistu vidū bija par franču aktrises Žiljetas Binošas tērpiem un matu sakārtojumu. Vieni to slavēja, citi to pēla. Taču par atklājumu pie modes debesīm vienbalsīgi tika novērtēta franču aktrise Luīza Burguēna, kura nodemonstrēja divus apburošus tērpus– romantisku kleitu ar ziedu ornamentu, ko papildināja piemērots matu sakārtojums, un ansambli, kas sastāvēja no karaliski zilas augšdaļas un melniem mirdzošiem zvanveida svārkiem. Interesantu tērpu bija izvēlējusies aktrise Emma Stona – melnu kleitiņu ar izteikti platām piedurknēm. Par spīti laika apstākļiem, arī daudzas citas dāmas bija ģērbušās vakarkleitās ar atkailinātiem pleciem un dziļiem izgriezumiem gan priekšpusē, gan mugurpusē.

***

Berlināles laureāti

«Zelta lācis» – Kalina Petera Netcera filma «Bērna poza» («Child’s Pose»);

«Sudraba lācis» labākās aktrises kategorijā– Čīles aktrise Paulina Garsija par lomu filmā «Glorija» «(Gloria»);

«Sudraba lācis» labākā aktiera kategorijā– Bosnijas čigānu aktieris Nazifs Mujičs par lomu drāmā «Viena epizode metāllūžņu savācēja dzīvē» («An Episode In The Life Of An Iron Picker»);

«Sudraba lācis» labākā režisora kategorijā– Deivids Grīns par komēdiju «Princis Lavīna» («Prince Avalanche»).