Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Džodija Fostere: lesbiete jau kopš šūpuļa

© Scanpix

«Zelta globusa» pasniegšanas ceremonija ik gadu ir liels notikums kino un TV pasaulē, kas vienmēr sarūpē arī kādu pārsteigumu. Jau iepriekš bija zināms, ka Sesila de Mila balvu par mūža ieguldījumu saņems Holivudas aktrise Džodija Fostere, un tieši viņas atklātā runa kļuva par ceremonijas naglu Nr.1: aktrise publiski apstiprināja savu netradicionālo seksuālo orientāciju.

Runāja visi, apstiprināja pati

Par aktrises Džodijas Fosteres seksuālo orientāciju mēļoja jau sen, un būtībā šoreiz viņa tikai vēlreiz apstiprināja faktu, kurš, aktrises vārdiem runājot, bija nācis gaismā jau «pirms tūkstoš gadiem akmens laikmetā». Viņas draugi, tuvinieki un kolēģi sen jau zinājuši, ka Fosterei ir sieviešu dzimuma partnere Sidnija Bernarda. «Jau tajās ļoti senajās dienās, kad jauna meitene atzīstas saviem draugiem, ģimenei un kolēģiem, un tad pamazām arī visiem pārējiem, kas viņu pazina un satika. Taču tagad visām slavenībām pieņemts runāt par savas privātās dzīves smalkumiem, sarīkojot preses konferenci, izdodot smaržas un veidojot realitātes šovu,» ar jaušamu ironiju sacīja Fostere. «Es nevarētu iedomāties sevi stāvam šeit, nepieminot vienu no savas dzīves kvēlākajām mīlestībām, manu brašo otro mammu bērniem, manu bijušo mīļoto, manu paštaisno dvēseļu māsu šajā dzīvē, plecu, uz kā izsūdzēt bēdas, slēpošanas kompanjoni, vismīļāko labāko draudzeni jau 20 gadu garumā – Sidniju Bernardu. Paldies tev, Sid. Es ļoti lepojos ar mūsu moderno ģimeni. Mūsu burvīgie dēli Čārlijs un Kits ir mans iemesls elpot un attīstīties, viņi ir manas asinis un dvēsele.»

Veca dziesma jaunās skaņās

Reiz, 2007. gada decembrī, saņemot «Women In Entertainment» balvu, Fostere jau publiski izteica pateicību «brīnišķīgajai Sidnijai, kura ir ar mani kopā gan priekos, gan bēdās». Mediji šo ziņu «pārdeva» kā sensāciju, lai gan Fostere jau 14 gadus bija nodzīvojusi kopā ar filmu producenti Bernardu un abas kopīgi bija uzaudzinājušas Fosteres dēlus Čārliju un Kitu, kuru bioloģiskā tēva personība joprojām ir noslēpums. Savukārt Fosteres brālis Badijs jau 1997. gadā iznākušajā autobiogrāfijā «Foster Child» rakstīja, ka māsa esot lesbiete.

Homoseksuālisms ir visai intīma tēma, lai to apspriestu publiski, taču Fosteres gadījumā tas nav nekas neparasts, jo aktrise pati ir uzaugusi ģimenē, kurā valdījušas līdzīgas attiecības. Viņas vecāki bija šķīrušies neilgi pirms meitenītes nākšanas pasaulē. Džodijas māte Brendija ar visiem četriem bērniem pārcēlās dzīvot pie savas partneres. Tante Džo – tā bērni bija iesaukuši savas mātes draudzeni – rūpējās galvenokārt par ģimenes uzturēšanu.

Palikusi viena

Kas ir Sidnija Bernarda? 90. gadu sākumā viņa bija vēl pavisam maza «zivtiņa» Holivudas filmu biznesa lielajā akvārijā, taču samērā ātri kāpa augšup pa karjeras kāpnēm un no vienkāršas filmu uzņemšanas asistentes kļuva par filmu producēšanas vadītāju. Bernarda ir piedalījusies tādu filmu kā «Klients», «Misters Bīns. Absolūta katastrofa» un «L.A. Story» uzņemšanā. Nav brīnums, ka abu sieviešu ceļi krustojās arī filmēšanas laukumā. Džodiju un Sidniju saistīja kas vairāk nekā tikai draudzīgas attiecības. Bernarda bija klāt arī brīdī, kad dzima abi Fosteres bērni. Pirmais bērns pasaulē nāca 1999. gadā. Paparaci centās visiem līdzekļiem izdibināt bērna tēva personību: viņi «izraka» vecas intervijas un pētīja fotogrāfijas, lai atrastu kaut mazāko norādi uz to, kurš varētu būt tēvs. Tā kā aktrise jau bija saņēmusi kārtīgu mācību no brāļa, kurš atklāja ģimenes intīmākos noslēpumus, Fostere nolēma pati pielikt punktu šiem minējumiem: viņa atzina, ka pie bērna tikusi mākslīgās apaugļošanās ceļā un donora vārds neesot zināms. Arī otrais dēls pasaulē nāca 2001. gadā tādā pašā veidā.

Džodija un Sidneja – tieši tāpat kā tas ir tradicionālā laulībā – vienādi dalīja rūpes par bērniem, viņu audzināšanu un mājsaimniecību. Viņas uzskatīja par perfektu komandu līdz brīdim, kad pēc 15 gadus ilgām partnerattiecībām Bernardai nācās izvākties no kopīgā mājokļa. Fostere bija iemīlējusies citā sievietē – scenāriju autorē un filmu producentē Sindijā Mortā, kurai arī bija divi bērni. Šīs attiecības nebija ilglaicīgas: jau pēc gada Morta atgriezās pie savas bijušās draudzenes, bet Fostere pirmo reizi mūžā izjutusi mīlestības pārdzīvojumu sāpes. Pašlaik aktrise dzīvo viena. «Es par to tagad pateikšu skaļi un ar lepnumu,» «Zelta globusa» pasniegšanas ceremonijas laikā sacīja Fostere. «Es esmu... viena.»

Bijušajai neko nežēlo

Pašlaik Sidnija Bernarda drīkst dzīvot pilnīgi par brīvu vienā no Fosteres mājām un viņai ir iespēja katrā laikā apmeklēt arī abus bērnus. Tiesa, asas mēles melš, ka šāda pretimnākšana jeb labvēlība no Fosteres puses esot skaidrojama ar bailēm, ka Bernarda varētu tiesā pieprasīt ceturto daļu no Fosteres īpašumu vērtības (aptuveni 100 miljoni dolāru) – tātad aptuveni 25 miljonus dolāru.

Kā īsti beigusies šī šķiršanās lieta, informācijas nav, jo Fostere ļoti sargā savu privāto dzīvi. Par to, par ko viņa nevēlas runāt, aktrise konsekventi klusē. Vēl jo vairāk tāpēc pārsteidza vaļsirdība, ar kādu Fostere teica savu pateicības runu «Zelta globusa» pasniegšanas ceremonijas laikā. Tas bija sava veida mēģinājums izskaidrot savas diskrēcijas iemeslus. «Ja jūs būtu bijuši publiskas personas jau no zīdaiņa vecuma un cīnījušies par dzīvi, kas šķistu patiesa, atklāta un normāla, varbūt arī jūs privātumu vērtētu augstāk par visu citu,» viņa turpināja. «Esmu no tā visa atteikusies jau no trīs gadu vecuma. Vai tad tas jums nešķiet kā pietiekami liels realitātes šovs?»