Latvijā bagātākie cilvēki – baņķieri un zāļu tirgotāji

© Scanpix

Nemaz tik nabadzīgi neesam – to apliecina kompānijas «Baltic Screen» ikgadēji veiktais pētījums, kura rezultātā izveidots pašmāju bagātāko cilvēku «Top 100».

Pirmā desmitnieka īpašumu kopvērtējums gada laikā no 571 miljona latu pieaudzis līdz 621 miljonam, bet «zelta simtnieka» īpašumu kopvērtējums ir 1,7 miljardi latu. «Top 100» dalībnieka vidējais īpašumu novērtējums ir 17 miljoni latu.

Bagātākajiem nav pat 40 gadu

Latvijas bagātāko cilvēku topu «Baltic Screen» sadarbībā ar korporatīvo finanšu kompāniju «Laika stars» un «Lursoft» datu bāzēm, izmantojot arī Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas, Valsts zemes dienesta un nekustamā īpašuma kompāniju datus, izveidojuši jau sešpadsmito reizi (pilnā apjomā tas publicēts žurnāla «Kapitāls» decembra numurā). Šoreiz «Baltic Screen» ārpus «zelta simtnieka» atstājuši virkni miljonāru ģimeņu, attiecībā uz kurām nav precīzas informācijas, kas un cik daudz īsti kam pieder.

Topa pirmajās divās vietās ierindojušies bijušās «Aizkraukles bankas», tagadējās «ABLV bankas» īpašnieki, tikai 39 gadus vecie Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, kuru turība tiek vērtēta vairāk nekā 100 miljonu latu apjomā. Tam par iemeslu kalpo bankas veiksmīgā darbība 2011. gadā (peļņa bijusi 19 miljoni, pamatkapitāls palielināts par 15 miljoniem latu, notikusi arī veiksmīga publisko obligāciju emisija), līdz ar to pieaugusi bankas vērtība (pēc «Laika stara» aplēsēm – pat virs 200 miljoniem latu) un, protams, pašu baņķieru materiālā labklājība. Abi nav uz pirmā pakāpiena tīri formāli: Bernim bankā pieder par procentu akciju mazāk, taču šis procentiņš pieder viņa dzīvesbiedrei Nikai Bernei. No baņķieriem vēl topa spicē manāms arī ilgstoši pirmajā trijniekā sabijušais «Rietumu bankas» lielākais pašmāju akcionārs Leonīds Esterkins.

Lipmana miljonus precizēs tiesa

Pēc šā saraksta spriežot, varen pelnoša nozare latvju zemē ir medikamentu tirdzniecība. Ja tiktu veidots bagātāko ģimeņu tops, tad tā pirmajā vietā droši vien būtu farmācijas kompānijas «Grindeks» (koncerna vērtība tiek lēsta pāri 65 miljoniem latu) līdzīpašnieki Anna un Kirovs Lipmani, bet solofrontē Latvijas Hokeja federācijas šefs nozvēlies līdz «Top 10» pakājei. Taču ir viena nianse: ja tiesa atzīs, ka «Liepājas metalurga» opozicionārs savulaik tiešām tikai uz laiku iedevis 11,5% uzņēmuma akciju savam toreizējam partnerim Sergejam Zaharjinam un viņam ir tiesības tās dabūt atpakaļ, Lipmana īpašumu vērtība pieaugs par vismaz desmit miljoniem latu.

Pirmajā desmitniekā ir arī publicitāti nemīlošie Vadims Telica un Josifs Apts – a/s «Repharm» īpašnieki. Šīs kompānijas paspārnē ir gan zāļu lieltirgotava «Recipe Plus», gan aptieku tīkls «Sentor Farm», gan arī «Mēness aptieku» ķēde, turklāt tā ir līderis zāļu vairumtirdzniecībā. Un vēl viens «Top 10» vīrs – Valērijs Maligins, ikgadējs farmācijas uzņēmuma «Olainfarm» saimnieks, kurš, pateicoties izteiktajam akciju atpirkšanas piedāvājumam, nu kļuvis par 72% uzņēmuma akciju īpašnieku.

Dzīvo klusi un nemanāmi

Pirmajā desmitniekā ir arī daži plašākai sabiedrībai mazāk zināmi vārdi. Protams, tas neattiecas uz «Liepājas metalurga» saimnieku Sergeju Zaharjinu (viņš ir līdzīpašnieks vēl četros uzņēmumos, kā arī teju divu desmitu nekustamo īpašumu īpašnieks Jūrmalā, Liepājā, Saldus un Liepājas novados) un ASV dzīvojošo advokātu, Bergu dzimtas īpašumu mantinieku Justu Karlsonu, par kuriem droši vien kaut ko būs dzirdējis katrs. Pārējie? Piemēram, Arnis Riekstiņš ir bezvadu interneta risinājumu kompānijas «Mikrotīkls» līdzīpašnieks, kuram uzņēmuma izgudrojumu ražošana un eksportēšana ļauj ar katru gadu bagātāko cilvēku sarakstā pakāpties arvien augstāk. Pats «Mikrotīkls» savus starptautiskos panākumus skaidro ar tā dēvēto evaņģēlistu kustību, kad produkta lietotāji paši citiem slavē tā priekšrocības un savā starpā apmainās ar informāciju par tā izmantošanu un iespējām. Savukārt Uldis Asars ir kādreizējais izputējušā kokapstrādes un būvmateriālu holdinga «Nelss» līdzīpašnieks, kurš nu kā uzņēmuma «AKZ» īpašnieks atkal darbojas kokapstrādes nozarē.

Interesanti, ka Latvijas bagātākajiem cilvēkiem ir viena kopīga iezīme: ja neskaita Lipmanu un Zaharjinu, kuri manāmi komunicējam ar medijiem hokeja vai futbola dēļ, pārējie nebūt neraujas uz glancētu žurnālu vākiem – patiesi turīgiem cilvēkiem «zīmēšanās» ar cigāru zobos vai lepošanās ar tikko iegādāto virtuves iekārtu nav nepieciešama.

***

Top 10

1. Oļegs Fiļs (39) 108 miljoni latu

2. Ernests Bernis (39) 105 miljoni latu

3. Sergejs Zaharjins (59) 79 miljoni latu

4. Leonīds Esterkins (58) 68 miljoni latu

5. Arnis Riekstiņš (50) 51 miljons latu

6.–8. Vadims Telica (49) 43 miljoni latu

6.–8. Josifs Apts (50) 43 miljoni latu

6.–8. Kirovs Lipmans (72) 43 miljoni latu

9. Justs Nikolajs Karlsons (69) 42 miljoni latu

10.–11. Valērijs Maligins (47) 39 miljoni latu

10.–11. Uldis Asars (52) 38 miljoni latu

Avots: «Baltic Screen»

Svarīgākais