Pliks ukrainis sagādā neērtības londoniešiem

© Scanpix

Kādam Ukrainas pilsonim pagājušonedēļ izdevies uz trim stundām paralizēt dzīvi pašā Londonas centrā – viņš uzrāpies diezgan augstajā prinča Džordža piemineklī, izģērbies un izklaidējis policistus, ugunsdzēsējus, ātrās palīdzības ārstus un vienkārši ziņkārīgos, demonstrējot dažādas pozas.

Domājams, ka incidenta vaininieks ir psihiski slims, tomēr drošības labad viņam izvirzīta vesela apsūdzību buķete.

Nejēdzīgā izlēciena dēļ uz vairākām stundām bija slēgta transporta un kājāmgājēju pārvietošanās pa Vaitholu – ielu, kuras malā atrodas liela daļa britu valdības iestāžu. Vīrietis, kuru britu mediji identificējuši kā 29 gadus vecu Ukrainas pilsoni Danu Motresku (spriežot pēc vārda un uzvārda, viņš, visticamāk, ir moldāvs vai rumānis), bija uzrāpies vairāk nekā piecus metrus augstajā Kembridžas hercoga Džordža piemineklī. Aculiecinieki stāstījuši, ka uz pieminekļa postamenta viņš uzkāpis apģērbies, tad pēkšņi nometis drēbes un zibenīgi uzlīdis piemineklī. Kailais nekārtību cēlājs bijis samērā aktīvs – viņš nepārtraukti ložņājis pa pieminekli, demonstrējis aizvien jaunas un jaunas pozas, ik pa laikam riskanti balansējot, lai saglabātu līdzsvaru. Šī rosība droši vien izskaidrojama ar to, ka arī Londonā ir rudens, – pagājušajā piektdienā, kad notika incidents, gaisa temperatūra nepārsniedza +10 grādus.

Kaut gan jau pēc neilga laika notikuma vietā ieradās ugunsdzēsēji, viņi pat nemēģināja nocelt vīrieti no pieminekļa. Tā vietā policija ar viņu centās risināt sarunas par labprātīgu padošanos, pie viena mēģinot noskaidrot, ko Motresku ar šo akciju vēlas panākt. No vairākām viņa frāzēm varēja spriest, ka darīšana ir ar psihiski slimu cilvēku, atzinis kāds policijas virsnieks. Pieminekļa apkaimē pulcējās lieli ļaužu pūļi – cilvēki vēroja kailā vīrieša izdarības un izteica minējumus par viņa rīcības motīviem. Pēc vairāku stundu ilgām sarunām acīmredzami nosalušais nekārtību cēlājs tomēr piekrita nokāpt no pieminekļa un padoties policijai.

Šīs nedēļas sākumā Vestminsteras miertiesnesis viņam uzrādījis apsūdzības trīs punktos, arī sabiedriskās kārtības traucēšanā un bojājumu nodarīšanā svešam īpašumam. Tomēr pirms stāšanās tiesas priekšā tiks pārbaudīta vainīgā psihiskā veselība, visticamāk, viņš tiks atzīts par nepieskaitāmu un nosūtīts ārstēties.