Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Madonna – kabalas sludinātāja, Krūzs – vājprātīgs sektants

© Scanpix

Ričards Gīrs ir pārliecināts budists, Madonna dzīves jēgu atradusi kabalas mācībā, Toms Krūzs sludina scientoloģiju, bet Džūlija Robertsa pievērsusies hinduismam. Dziļas pārliecības vai vienkārši ārišķības dēļ?

Kā reliģiju zīmols

Daudzas slavenības kļuvušas par sava veida izkārtni reliģijas virzienam, ko pārstāv: tās mēģina piesaistīt aizvien vairāk piekritēju, skaidro attiecīgās reliģijas jēgu un pat filmās atspoguļo to simpātiskākās puses. Kas mums vispirms nāk prātā, dzirdot vārdu Madonna? «Like A virgin», 1984.gadā iznākušais dziedātājas video, ar kuru stingrā katolicisma garā audzinātā Madonna Luīze Čikone izraisīja sašutuma vētru? Jaunā zvaigzne toreiz bija iejutusies tēlā, kas bija nevainības un netiklības apvienojums, par ko viņu asi šaustīja baznīca. Laiki mainās. Madonna kļuvusi par pārliecinātu kabalas mācības piekritēju un sludinātāju. Ap rokas locītavu viņa nēsā sarkanu lentīti, kas norāda uz viņas saistību ar šo mistisko kultu un kas it kā pasargā no ļaunuma. Savā ziņā kabala jau kļuvusi par tādu kā popkultūras sastāvdaļu, bet sarkanā lentīte– par modes aksesuāru. Jaunākais modes kliedziens kabalistu vidū esot ar pērlēm darinātas lentītes ar spirituāliem apzīmējumiem kā «mīlestība», «brīnums» un «eņģelis». Tiesa, īstie kabalisti uzskata, ka tās visas ir ārišķības, kurām nav nekā kopīga ar īsto kabalas mācību.

Kas ir kabala?

Kabala ir misticisma tradīcija, kas radusies no jūdu garīguma un gudrības apkopojuma, ko no paaudzes paaudzei nodeva tālāk mutvārdos vai iekodēja ortodoksālās reliģijas rak-stos. Tieši šis pārmantošanas process atspoguļojas arī pašā nosaukumā, kas radies no senebreju vārda «saņemts» un nozīmē to, ka viedā mācība saņemta no iepriekšējās paaudzes. Daudziem jēdziens «kabala» galvenokārt asociējies ar noslēpumainu burvestību un maģiska misticisma caurstrāvotu seno ebreju ezoterisko doktrīnu, kuras saknes sliecas vairāk nekā divu gadu tūkstošu tālā senatnē. Kabalas mācības piekritēji uzskata, ka kabala ir zinātne par augstāko, garīgo pasauļu, no kurām viss nonāk mūsu pasaulē, izzināšanu. Mācoties kabalu, cilvēks izprotot cēloņus visam tam, kas notiek pasaulē, iegūstot spēkus un zināšanas, lai vadītu savu likteni, sasniedzot absolūtas un visaptverošas zināšanas. Kā cilvēks nevar eksistēt pasaulē, nezinot dabas likumus, tā cilvēka dvēsele nevarēs eksistēt nākotnes pasaulē, neiegūstot zināšanas par to. Visu to apkopojot: kabala ir mēģinājums saprast Dievu un tā norādījumus cilvēcei.

Kabalistiskās gudrības galvenais simbols ir Dzīvības koks, diagramma, kas sastāv no 10apļiem un 22ceļiem, ko sākotnēji saistīja ar 22ebreju burtiem. Šādi tiek mēģināts parādīt visas dzīves un pieredzes savstarpējo saistību. Kabalā pasauli radījis nevis kāds tēvišķīgs pastāvīgs radītājs, bet gan gaisma vai stars. Rietumos kabalas mācība sāka izplatīties 19.gadsimta vidū, kad izveidoja Rietumu mistērijas tradīcija, kurā apkopoja vairākas ezoteriskas doktrīnas.

Kabalas mācībai pievērsušās daudzas slavenības, piemēram, Britnija Spīrsa, Demija Mūra, Bārbra Streizande, Viktorija Bekhema un Stings, kuri ir pārliecināti, ka tieši kabala palīdzēja viņiem kļūt ne tikai veiksmīgiem, bet arī patiesi laimīgiem. Ne velti pat figurē jēdziens «Holivudas kabala», tiesa, kritiķi to uzskata kā īstās kabalas antitēzi. Pirms kāda laika medijos parādījās ziņa, ka Madonna, kura ilgu laiku bija kaislīga kabalas misionāre, it kā esot atteikusies no šīs ticības un nopietni izsverot, kurai reliģijai pievērsties. Kā iemesls tiek minētas nesaskaņas ar kādu vadošu kabalistu, kurš esot pie vainas dziedātājas neveiksmē īstenot Malavi skolas projektu. Popzvaigzne sākusi izrādīt interesi par slepeno katoļu sektu «Opus», kas pazīstama no filmas «Da Vinči kods».

Budisms: reliģija bez Dieva tēla

«Budismā es sev atklāju neparastu drosmi. Tajā nav absolūtas patiesības. Pat manas eksistences fakts, tas arī ir jāpierāda,» tā savu pieķeršanos budismam pamato Holivudas aktieris Ričards Gīrs, kurš kopš 1978.gada pārstāv vairāk nekā 250miljonu plašo budistu saimi pasaulē. Viņš aktīvi aizstāv Tibetas neatkarību un ir Tibetas garīgā līdera dalailamas piekritējs. Aktieris ir arī viens no Tibetas neatkarībai un senajai kultūrai veltītās organizācijas «Tibet House» līdzdibinātājiem, kā arī ir privātās bezpeļņas Tibetas aizstāvības grupas «Starptautiskā Tibetas kampaņa» priekšsēdētājs.

Interesanti, ka budisms spēcīgāk uzplaucis ārzemēs, nevis tā dzimtenē Indijā. Populārākie Holivudas pārstāvji, kuriem šķiet, ka raduši spēku šajā mācībā un meditācijā, ir Ričards Gīrs, Orlando Blūms, Uma Tūrmane, Keita Hadsone, Šarona Stouna, Tīna Tērnere, Mega Raiena, Stīvens Sīgals. Budisma piekritēju skaits pasaulē pieaug tik strauji tāpēc, ka tajā nav personificēta Dieva tēla un tādu jēdzienu kā iedzimtais grēks un vainas nasta. Budisms nepazīst ne debesis, ne elli un nesola mūžīgu dzīvi.

Vārds «buda» nozīmē apskaidrotais jeb «tāds, kas zina». Budisms saviem piekritējiem piedāvā atbrīvošanos no personiskajām ciešanām, kuras saskaņā ar budisma mācību rodas no pieķeršanās pārejošajam un nepastāvīgajam. Lietojot apceres disciplīnas– meditāciju un skandēšanu, budisms atbrīvo no maldiem un sniedz dziļāku izpratni par katra indivīda «es» būtību.

««Es» nedodas nevienam rokās tāpat vien. Jo vairāk to meklē, jo tālāk tas atrodas. Tibetieši man ļoti palīdzējuši. Viņiem jau no dzimšanas dotas tādas īpašības kā prasme piedot un saprast. Viņi mīl dzīvi un pret visiem ir ļoti atvērti. Tieši saskarē ar viņiem es sapratu, kāpēc biju nelaimīgs. Cilvēks var savest kārtībā savu prātu un sirdi un iet tālāk pa dzīvi, kura ved uz pilnību,» skaidro Ričards Gīrs, kurš daudz laika pavada kopā ar savu draugu, Tibetas garīgo līderi dalailamu. Viņi runā par filozofiju un meditē. Meditācija ir viena no nozīmīgākajām metodēm budista dzīvē augstāka apziņas līmeņa sasniegšanai. Tās pamatmērķis ir, fokusējot psihi, atslēgties no ārpasaules un pilnībā nodoties pašreizējam brīdim. Sevišķi pievilcīga tā šķiet kā pretlīdzeklis mūsdienu materiālismam un garīgajam tukšumam.

Mediji pirms kāda laika vēstīja, ka Holivudas aktieris Ričards Gīrs un Tibetas garīgais līderis dalailama solījušies apciemot Latviju. Abi kungi šādu solījumu esot devuši diviem Latvijas deputātiem tikšanās laikā 6.pasaules parlamentāriešu konventā Tibetai, kas notika aprīļa beigās Kanādā.

Hinduisms: mūžīgā patiesība

Un sakiet vēl, ka cilvēks nav viegli iespaidojama būtne– pēc piedalīšanās filmā «Ēd, lūdzies, mīli»(2009) Džūlija Robertsa un viņas ģimene kļuva par hinduisma ticības piekritējiem. Viņas spēlētā varone Liza bija devusies uz Indiju, kur apguva lūgšanas spēka nozīmi. Kā izrādās, Indijā un tempļos pavadītais filmēšanas laiks bija atstājis paliekošu iespaidu arī uz pašu Holivudas zvaigzni. Intervijā amerikāņu presei aktrise atzinusies, ka viņa kopā ar vīru Deniju Moderu un visiem trim bērniem bieži vien apmeklējot templi, lai kopā tur dziedātu un nodotos lūgšanām. «Pilnīgi viennozīmīgi es praktizēju hinduismu,» saka Robertsa, kuras tēvs bija baptistu draudzes pārstāvis, bet māte– pārliecināta katoliete.

Hinduisms ir galvenā ticība Indijā, un paši hinduisti savu reliģiju dēvē par sanatama dharma jeb «mūžīgo patiesību». Tā ir gan filozofija, gan dzīvesveids. Daudziem hinduistiem nav atšķirības starp reliģisko un pasaulīgo dzīvi. Liela daļa lūgšanu notiek arī mājās. Hinduistiem nav stingri reglamentētas rituālu sistēmas, taču tiek uzsvērta tieša reliģiska pārdzīvojuma nozīme. Šie rituāli var būt daudzveidīgi– gan askētiskas ceremonijas, gan trokšņaini pasākumi. Galvenie elementi parasti ir joga, meditācija, dziesmu skandēšana un rituāls. Rituālu centrālā figūra ir skolotājs jeb guru.

Saskaņā ar hinduismu cilvēka dvēsele turpina eksistēt arī pēc nāves, izejot

neskaitāmus dzimšanas, dzīves un nāves ciklus citās dzīvības formās. Jautāta, kādu Džūlija Robertsa iedomājas savu pēcnāves dzīvi, viņa atzina: «Velns lai parauj, es šajā dzīvē esmu tik ļoti izlutināta ar draugiem un ģimeni, ka nākamajā es vēlētos kaut ko mierīgāku un noderīgāku!»

Jāatzīmē, ka attiecībā uz jogu, kas lielu popularitāti guvusi arī Eiropā, klaji noraidošu attieksmi izrādījis Vatikāns. «Joga pieskaitāma sātaniskām praksēm, jo tās popularizētāji vairo ļaunumu,» teikts gada sākumā izplatītā un pretrunīgi vērtētā paziņojumā, kura autors ir Vatikāna galvenais eksorcists, tēvs Gabriele Amorts. Pēc viņa domām, joga, kas pirmajā brīdī šķiet nevainīga nodarbošanās, ir sātana triks, jo tās mērķis ir ķermeņa relaksācija. Eksorcists savā paziņojumā vērsa uzmanību uz to, ka joga balstās Austrumu reliģijās, kas tic reinkarnācijai. Tāpēc Gabriele Amorts ir pārliecināts, ka kristiešiem vajadzētu turēties no tās tālāk.

Scientoloģija sagrāvusi Krūza pasauli

Jau vairāk nekā 15gadu Toms Krūzs ir scientoloģijas baznīcas loceklis un aktīvs tās mācības sludinātājs. Nav brīnums, ka daudzi nesaprašanā rausta plecus un jautā: kāpēc viņam tas viss vajadzīgs?! Viens no skaidrojumiem ir šāds: scientoloģija ir moderns gnosis (grieķu valodā– zināšanas). Ļauns Dievs ir sabojājis pasauli ar filmām, bet labs aktieris var to atpestīt. Šādam pseidoreliģiskam scenārijam tic daudzas Holivudas slavenības, arī Toms Krūzs. Viņš redz sevi kā pasaules glābēju. Vienā no filmām viņš apgalvo, ka scientologi pārvalda visas tehnikas, lai sektas vadībā pārveidotu pasauli. «Mēs esam gara autoritātes. Mēs varam uzlabot dzīves apstākļus. Mēs varam apvienot kultūras. Slēgt mieru.»

Scientoloģijas sekta par savu mērķi uzskata veidot un vadīt pasauli saskaņā ar scientologu principiem, balstoties uz Habarda fantastisko romānu tēzēm– veidot «civilizāciju bez ārprāta, bez noziedzniekiem un kara, kur spējīgie var uzplaukt un godīgiem ir tiesības, un kur cilvēks ir brīvs celties lielākos augstumos». Kustība pauž uzskatu, ka visu var sasniegt, ja ir stipra griba.

Tomēr dzīvē, izrādās, viss ir savādāk. Tieši scientoloģijas dēļ Toms Krūzs kļuvis par zaudētāju– viņš zaudējis svarīgāko, kas cilvēkam dzīvē var būt,– ģimeni. Un laikam pie šīs atziņas nonācis arī pats Krūzs. Saskaņā ar jaunāko medijos parādījušos informāciju Toms Krūzs ir gatavs ierobežot savu aktīvo darbību scientoloģijas baznīcā vai pat izstāties no tās, lai atgūtu ģimeni– savas burvīgās meitenes, sieviņu Keitiju Holmsu un meitiņu Suri. Jautājums ir tikai viens; vai šis atpakaļceļš vispār ir iespējams.