Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Džeimsa Bonda filmas var arī nonāvēt

© Scanpix

Džeimsa Bonda filmās spriedzes un nervus kutinošu momentu ir pārpārēm un arī otrpus kamerai uzņemšanas laukumā nereti iet karsti tiešā un pārnestā nozīmē: sprāgst bumbas, joņo automašīnas, plīst stikli un lietā tiek likti ieroči. Aktieri un kaskadieri nereti riskējuši ne tikai ar savu veselību, bet arī dzīvību.

Zaudējumi juvelierim

Slepenā aģenta 007 filma «Operācija «Skyfall»» ar 200 miljonu dolāru lielo budžetu ir visu laiku dārgākais Džeimsa Bonda kino projekts, taču, par laimi, šīs filmas uzņemšanas laukumā nav notikuši nopietni nelaimes gadījumi, kā tas ir bijis iepriekšējās reizēs. Skāde vien nodarīta juvelieru veikaliņa īpašniekam, pēc tam, kad kaskadieris motociklu pakaļdzīšanās epizodē pa Stambulas tirgu bija ietriecies dārglietu tirgotavas skatlogā. Ne tik gludi bija gājis Bondiānas iepriekšējās lentes «Mierinājuma kvants» filmēšanas laikā, kad dažādas traumas guva arī britu spiegs alias Daniels Kreigs, kurš pats veicis visus trikus. Viņa savainojumu vēsture ir gana impozanta: sasistas ribas, «lāpīta» seja (uzliktas astoņas šuves) un piešūts pirksta gals. «Ja šeit nedabū nevienu skrambu, tad uzskati, ka savu darbu nepildi pietiekami nopietni,» ironiski komentē Kreigs. Kopumā šīs filmas uzņemšanas laikā notikuši pieci incidenti. Kāds britu kaskadieris ar aģenta 007 automobili «Aston Martin» no astoņu metru augstuma ielidoja Garda ezerā, nopietnas traumas bija guvuši vēl divi citi kaskadieri. Šīs ir tikai divu jaunāko Bondiānas filmu likstas, taču nelaimes gadījumu sērija aizsākās jau ar pirmo filmu «Doktors Nē».

Par mata tiesu no nāves

Epizode, kurā «Honey Rider» jeb Urzula Andresa graciozi izkāpj no Karību jūras baltā bikini un nevainīgu smaidu uz lūpām, ir iegājusi kino vēsturē. Viņa priecājas par gliemežvākiem un dungo populārās dziesmas «Underneath The Mango Tree» melodiju. Taču patiesībā tajā brīdī aktrise cieta skaudras sāpes kājā – neilgi pirms tam Urzula bija sāpīgi savainojusi celi pret asajiem korāļiem.

Par mata tiesu no nāves bija nākamās Bonda filmas uzņemšanas režisors Terenss Jangs, asistents Maikls Vaits un operators. Uzņemot pakaļdzīšanās epizodi ar helikopteriem Skotijā, viens no lidaparātiem iegāzās ūdenī. «Nogāzāmies aptuveni no 40 pēdu augstuma, es aptuveni minūti biju zem ūdens, jo neatvērās mana drošības josta,» tā vēlāk 1963. gada 6. jūlija notikumus filmas «Ar mīlestību no Krievijas» uzņemšanas laikā aprakstīja Jangs. Par spīti visam, filmēšana bija jāturpina ar saitē iekārtu roku. Nelaimes gadījumu piedzīvoja arī sieviešu galvenās lomas atveidotāja Daniela Bianči, kura ceļā uz filmēšanos iebrauca grāvī. Viņa tika sveikā ar nobrāzumiem.

Dramatiski notikumi ūdenī un gaisā

Filmas «Zibenslode» uzņemšanas laikā Bahamu salās par zemūdens epizožu filmēšanu atbildīgais režisors Riko Braunings ūdenī tika savainots ar harpūnu. Bet negadījumu sērija ar to nebeidzās. Kāds filmēšanas grupas loceklis atceras arī starpgadījumu ar kaskadieri, kurš ar bumbvedēju nogrimis okeāna dibenā: «Viņš gandrīz aizgāja bojā. Viņam bija avārijas poga, kuru varēja izmantot negadījuma brīdī, taču viņš to nedarīja, jo šī epizode bija pārāk nozīmīga. Kad mēs viņu izcēlām no ūdens, viņš bija zaudējis samaņu, bet, par laimi, slimnīcā izdevās glābt šā drošsirža dzīvību.»

Savukārt filmas «Tu dzīvo tikai divreiz» nosaukumu pilnībā var attiecināt uz šīs kinolentes operatoru Džoniju Džordanu, kuru 1966. gada 22. septembrī, lidojot virs Japānas ciema Ebino, aizskāra «French Alouette» helikoptera rotors. Britu operators paspēja vēl nofilmēt savu nelaimes gadījumu, saglabājot pat tādā brīdī humora izjūtu. «Es domāju, ka varbūt noderēs ārstiem,» ironiski sacīja pārdrošnieks par uzņemto materiālu. Slimnīcā viņu steigšus operēja, bet vēlāk, pēc paša lūguma, ārsti viņam līdz celim amputēja kāju. Kā jau īstam Bonda filmu fanātiķim, viņam nenāca ne prātā pārtraukt darbu britu spiega filmās. Jau nākamajā Bondiānas sērijas projektā «Viņa augstības slepenajā dienestā» Džordans bija ierindā, tiesa, šoreiz ar protēzi.

Ugunīgā misija

Eksplozijas, sprādzieni un uguņošana Bonda filmās ir ikdiena. Arī vairāki uzņemšanas grupas locekļi un aktieri izjutuši to tiešā un pārnestā nozīmē. Karstus mirkļus uz savas ādas izbaudījis arī Rodžers Mūrs 1977. gada filmas «Spiegs, kurš mīlēja mani» fināla epizodes filmēšanas laikā. Tā bija nobeiguma konfrontācija starp Bondu un Strombergu: abi ienaidnieki sēdēja viens otram pretim, gangsteris nospieda šaujamieroča mēlīti, un aiz Mūra muguras aizdegās munīcijas lādiņš. Tā kā spridzeklis eksplodēja par ātru, tad aktiera pēcpuse dabūja izjust, ko nozīmē uguns karstums un spēks. «Tas acumirklī izgāja cauri manam uzvalkam. Ļoti nekomfortabla sajūta,» atceras Mūrs, kurš vienmēr prot par visu pasmaidīt. «Medicīnas māsiņa varēja to izbaudīt divas reizes dienā, mainot pārsējus.»

Vēl nopietnākus apdegumus eksplozijas laikā kontroltelpā guva kāds kaskadieris. Viņa kakla un skausta daļu ķēra lidojošs priekšmets, kas turpināja degt uz ķermeņa. Kaskadieris tika nogādāts slimnīcā, un viņam tika veiktas vairākas ādas pārstādīšanas operācijas. 1964. gadā, filmējot «Zelta pirkstu», apdegumus guva divi aktieri: Els Džoints dabūja spēcīgu strāvas triecienu pa kāju ar elektrības vadu, bet Harolds Sakata apdedzināja rokas, pieskaroties melonei, kura bija uz režģa zem strāvas.

Arī Bonds ir ievainojams

Rodžers Mūrs ir ne tikai viens no labākajiem Bonda personāža atveidotājiem Bondiānas filmu vēsturē, bet arī pieredzes bagātākais, ja runa ir par dažādām traumām un nelaimes gadījumiem uzņemšanas laukumā. Apdedzināta pēcpuse ir bijusi tikai viena no aktiera filmēšanas laikā gūtajām traumām. Grāmatā, kuru leģendārais aktieris izdevis par godu britu slepenā aģenta pusgadsimta darba jubilejai, Mūrs atskatās uz dažādiem amizantiem un arī dramatiskiem notikumiem, kas risinājušies viņpus kamerai, turklāt viņš to lasītājam pasniedz ar nelielu ironijas un humora devu, kaut arī var nojaust, ka vairākums gadījumu ir bijuši gana nopietni: «Es guvu kājas savainojumus pakaļdzīšanās epizodes mēģinājuma laikā ar laivām filmā «Dzīvo un ļauj mirt» un tādēļ, stājoties savā jaunajā amatā kā drosmīgais aģents 007, sev par prieku drīkstēju sēdēt.»

Pirms teju četrdesmit gadiem Mūrs paralēli darbam filmā «Dzīvo un ļauj mirt» uzrakstīja un izdeva kabata formāta grāmatiņu par savas pirmās Bonda filmas uzņemšanu. Pirmais teikums skanēja šādi: «Saka, ka cilvēks, atrodoties uz nāves sliekšņa, savu acu priekšā vēlreiz redz visu savu dzīvi.» Acīmredzot aktieris šo sajūtu piedzīvojis vairākas reizes, iespējams, arī būdams par mata tiesu no nāves brīdī, kad, lielā ātrumā traucoties ar laivu, pēkšņi atteicās darboties laivas vadības mehānisms un tā ar lielu ātrumu ietriecās dokā. Šajā negadījumā Mūrs zaudēja divus priekšējos zobus un tika sveikā ar sasitumiem un nobrāzumiem.

Nervus kutinošus pārdzīvojumus izbaudījis arī Šons Konerijs, kad eksplozijas laikā, uzņemot filmas «Nekad nesaki nekad» epizodi, viņš tika pamests gaisā un nokrītot guva spēcīgus sasitumus.

Ja var piekrist uzskatam, ka brūces padara vīriešus vēl vīrišķīgākus, tad Pīrs Brosnans ar šādu «rotu» varēja lepoties filmā «Rītdiena nemirs» – inscenētā kautiņa laikā viņam tika pārsista lūpa, kurai pēc tam bija jāliek šuves.

Nāvējošā misija

Traģiskākais gadījums, tiesa, par laimi vienīgais, notika filmas «Tikai tavās acīs» uzņemšanas laikā 1981. gada 17. februārī, filmējot epizodi, kuras laikā no bobsleja trases bija jāizlido četrvietīgajam bobam. Incidents norisinājās Kortīnas d’Ampeco kamaniņu trasē, uz kuras bija atzīmēta vieta, kurā kaskadiera Paolo Rigona vadītajam bobam bija jāšķērso trases mala. Komanda nebija pareizi aprēķinājusi distanci, kā rezultātā bobs ietriecās kokā. Traģiskais nelaimes gadījums notika filmēšanas pēdējā dienā, uzņemot pēdējo epizodi ar otro komandu, tādēļ par šo incidentu daudzi tikai uzzināja vēlāk filmas montāžas telpā.