Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Oligarha Stepanova sieva iepērkas kā arābu šeihi

© Publicitātes foto

Par aptuveni miljonu eiro (ap 700 000 latu, lai gan citos avotos cena minēta arī augstāka) vērta auto «Aston Martin One-77» īpašnieci aizvadītajā nedēļā kļuvusi pazīstamā Ventspils uzņēmēja, par oligarhu dēvētā Oļega Stepanova dzīvesbiedre Viktorija Stepanova, ziņo portāls «Pietiek.com».

Pasaulē saražoti vien 77 šādi auto, ko steigšus izķēruši pasaules bagātākie cilvēki, kuru vaļasprieks ir auto kolekcionēšana.

Palikuši vairs tikai 76

Par to, ka Latvijā reģistrēta šāda īpaši ekskluzīva automašīna, ceturtdien pirmais paziņoja portāls «Delfi», informējot, ka «Aston Martin One-77» ir šīs britu markas jaudīgākais un visātrākais sērijveida modelis vēsturē. Tas aprīkots ar 7,3 litru V12 dzinēju, kas attīsta 760 zirgspēku jaudu, ļaujot automašīnai līdz 100 km/h paātrināties 3,7 sekundēs. Tā maksimālais ātrums ir 354 km/h. Ne katrs spēj tik galā ar tik jaudīga auto vadīšanu, par ko liecina fakts, ka šā gada maijā Honkongā viens no pasaulē vispār tikai 77 esošajiem spēkratiem jau iekļuvis avārijā un faktiski iznīcināts. Cik zināms, visi automobiļi, neraugoties uz to iespaidīgo cenu, jau pārdoti, lai gan vairāki nonākuši tālākpārdošanā.

Automobiļu tirdzniecība nav noritējusi bez kurioziem. Ārvalstu presē vēstīts, ka, piemēram, uzreiz desmit auto iegādājusies viena persona, kāds vārdā neminēts Vidējo Austrumu šeihs, kurš izlēmis, ka visai viņa ģimenei jāpārvietojas tieši ar šo auto. Vēršoties pie «Aston Martin» pārstāvjiem ar šādu lūgumu, viņš saņēmis atteikumu, jo auto saražots maz, bet gribētāju daudz. Tomēr uzņēmuma pārstāvju domas mainījis čeks par 23 miljoniem ASV dolāru (12 miljoniem latu), ko izrakstījis šeihs, tādējādi par katru auto pārmaksājot 900 00 dolāru (480 000 latu).

Iepērkas šeihi un zvaigznes

«Aston Martin One-77» īpašnieki nemīl lieku publicitāti. Zināms, ka 5–10 spēkrati pārdoti ASV, aptuveni 10 Ķīnā, bet pārējie izkaisīti pa visu pasauli un slīpē pat Jaunzēlandes ceļus. Protams, procentuāli liels to skaits sastopams arī Eiropā, īpaši tādās valstiņās kā Gibraltārs, Monako, Lihtenšteina, kur labprāt brīvajā mitinās bagātnieki. No zināmākajiem «Aston Martin One-77» īpašniekiem jāmin Kataras šeihs, kaislīgais auto kolekcionārs Nāsers et Tanī, kurš, protams, par papildu samaksu, savai kolekcijai rezervējis divus «One-77» – pirmo un pēdējo, kurš noripojis no rūpnīcas konveijera. Ņemot vērā, ka visi 77 saražotie modeļi ir numurēti, šiem eksemplāriem ir īpaša vērtība. Par viena limitētā skaita automobiļa īpašnieku kļuvis arī Saūda Arābijas naftas magnāta dēls, šeihs Abderrahmāns, kurš tiek dēvēts par «starptautisko pleiboju». Viņa īpašumā jau ir vairāk par 40 eksotiskiem auto, tostarp 15 eksemplāros saražotais «Bugatti Sang Noir», kuru vērtība ir desmitiem miljonu dolāru un ar kuriem viņš nereti ierodas Eiropā, lai piedalītos dažādos ar auto saistītos pasākumos.

Pie laimīgajiem «One-77» īpašniekiem var pieskaitīt arī kamerūniešu izcelsmes futbolistu Samuelu Eto’o, kurš patlaban spēlē Mahačkalas «Anži» un ietilpst pasaulē labāk atalgoto futbolistu piecniekā, pelnot gandrīz 20 miljonus mārciņu (aptuveni 18 miljonus latu) gadā.

Ventspilniece apgroza miljonus

Iepriekš pieminētajam sarakstam nu pievienojusies arī Viktorija Stepanova, kas vairākus gadus ir figurējusi ne tikai Latvijas miljonāru sarakstā, bet arī iespaidīgāko nekustamo īpašumu darījumu veicēju vidū. Arī pašlaik uz viņas vārda reģistrēts gan ekskluzīvs dzīvoklis Rīgas klusajā centrā, gan vēl seši citi galvaspilsētas īpašumi. Pērn Stepanova bija iekļauta «Baltic Screen» veidotajā Latvijas 100 bagātāko sieviešu sarakstā: tajā bija pieminēts viņas 2010. gadā veikts darījums, par 808 000 latu 2239 kvadrātmetrus lielu Jūrmalas zemesgabalu ar dzīvojamo māju un slēgtu baseinu pārdodot ārvalstu pilsonim Aleksejam Meļņikovam. Iepriekš viņas veikto nekustamo īpašumu darījumu vidū lielākais bija 5134 kvadrātmetrus liela zemesgabala Rīgā, Mazajā Nometņu ielā 43, iegāde par 4,217 miljoniem latu.