Kā prezidents Bērziņš sabojāja dēlam pirmo skolas dienu

© Edijs Pālēns/LETA

Pirmā skolas diena kļuva par īstu Zinību dienu prezidentam Andrim Bērziņam, kurš, vedot dēlu uz skolu, pirmoreiz savas prezidentūras laikā «izgāja no rāmjiem» un ar savu izteiksmes veidu parādīja, cik savā būtībā viņš tomēr ir pamatīgs lauķis. Cieņu izraisa vienīgi tas, ka prezidents pēc tam personīgi atvainojās par savu rīcību.

Pats izziņoja, pats slēpj

Šīs nedēļas sākumā neskaitāmi vecāki piedzīvoja priecīgus brīžus, vedot savas atvases uz pirmo skolas dienu. Viņu skaitā bija arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, kura un viņa dzīvesbiedres Daces Seisumas dēls Kristaps Andris uzsācis skolas gaitas Rīgas Valda Zālīša sākumskolas 1. klasē. Par to, ka prezidenta ģimenē 3. septembrī ir gaidāms šāds priecīgs notikums, varēja izlasīt pat prezidenta mājaslapā, kur nedēļas nogalē gozējās lepns ieraksts par to, ka Bērziņš «saistībā ar dēla skolas gaitu sākumu priekšpusdienā kopā ar ģimeni piedalīsies pirmajai skolas dienai veltītajos svinīgajos pasākumos».

Ne jau tikai pie Valda Zālīša sākumskolas pirmajā skolas dienā dežurēja mediju pārstāvji – arī citur slavenības sūtīja savus bērnus pirmajās skolas gaitās, bet tikai no valsts pirmās personas bija dzirdamas «haritonoviešu» laikmeta cienīgas frāzes. «[Tev], čali, pa galvu vajag, ja. Ilgi neesat sisti tikai, ja,» – šāda bija Bērziņa leksika, ieraugot pie skolas rāmi filmējošo TV3 operatoru. Lai valodnieki vērtē, vai šādas interesantas konstrukcijas teikumi labāk atbilst Ipiķu pagasta mehanizatoram vai Mazpisānu gaterī strādājošam zāģerim; lai psihologi vērtē, vai nākamreiz afekta stāvoklī Bērziņš tikai solīs «pa galvu» vai arī (mēģinās) savu teikto tiešām īstenot. Taču bēdīgākais ir tas, ka viņš ar šo savu gājienu ne tik daudz sabojāja savu reputāciju, cik dēlam pirmo skolas dienu. Puisēns bija acīm redzami priecīgs par visu notiekošo, un viņu nemaz netraucēja pievērstā uzmanība (starp citu, līdzīgi viņš reaģēja pirms «Prāta vētras» koncerta, uz kuru bija devies kopā ar mammu, – gaišs un smaidīgs bērns, kas nebija nobijies no fotoaparātu zibšņiem), taču papuča uzrūciens diez vai viņam paliks labā atmiņā.

Slimīga reakcija

Jāatzīmē, ka prezidenta komanda atšķirībā no bērna visu šo pasākumu vispār uztvēra kaut kā slimīgi – ar to jau piektdien saskārās arī Kaspars Ūdris, »VZ« fotogrāfs. Apvaicājoties prezidenta preses sekretārei Līgai Krapānei, vai nebūtu iespējams pirmdien aizdoties uz skolu un uztaisīt glītu bildi ar Bērziņu un viņa dēlu, tika saņemta nervoza atbilde: «Ko jūs vispār iedomājaties, kāpēc «dzeltenajiem» tas vispār vajadzīgs?!» Pēc tam Krapāne atzvanījusi vēl pāris reizes: ja viņa pateiktu, uz kuru skolu dosies prezidents, tiktu atlaista no darba, bet viņa esot uzticīga darbadevējam; lai nedomājot, ka »VZ« ir vienīgie, kuri par šo tēmu interesējas, nevienam šī informācija nav sniegta; lai pat neiedomājoties zvanīt citiem prezidenta kancelejas darbiniekiem, jo arī viņi negrib palikt bez darba; ja nu pašiem izdodas uzzināt, kurā skolā mācīsies Bērziņa dēls, lai fotogrāfijās noteikti aizkrāsojot viņa seju utt., u.tjpr. «Kad uzprasīju, ko nozīmē «noteikti», tad pārlaboja, ka tā neesot prasība, bet lūgums. Nomierinājās tikai tad, kad es atgādināju, ka tikai piezvanīju un mierīgi apvaicājos, neko vairāk,» sarunu ar prezidenta pārstāvi atminas Ūdris.

Interesanti, ka pie Valda Zālīša sākumskolas jau no rīta dežurēja apsargi, kas vien lika domāt, ka te ieradīsies kāds svarīgs «čiekurs». Dīvaini bija arī TV3 sižetā vērot, kā pie skolas piebrauc prezidenta lepnais «VW», no tā izlec miesassargs, kas steidz atvērt mašīnas aizmugurējās durvis, lai no tās izkāptu septiņus gadus vecs bērns – vai tas viss viņa psihi nebojā vairāk nekā pie skolas stāvošs žurnālists?