Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Noslēpumu plīvurs kritis: atrasta īstā "Simpsonu" Springfīlda

© Scanpix

Tas bija viens no visrūpīgāk glabātajiem noslēpumiem amerikāņu televīzijā: kura no Springfīldām ir «Simpsonu» dzimtene? Populāro kulta figūru autors Mets Greinings beidzot pats ir atklājis šo mīklu – idejas un ierosmi viņš esot smēlies savā dzimtajā Oregonas štatā.

Negribēja laupīt intrigu

Simpsonu komiksa veidotāji visu šo laiku bija ļāvuši skatītājiem minēt, kura tad no daudzajām Amerikas Springfīldām ir īstā Simpsonu mājvieta. Tika doti dažādi mājieni un vienlaikus arī iespēja katras Springfīldas iedzīvotājiem domāt, ka tieši viņu pilsēta ir slavenās komiksu ģimenītes dzīvesvieta. Seriāla fani bija mēģinājuši noskaidrot, kur atrodas šī pilsēta, ņemot vērā pilsētas raksturojumu, ģeogrāfiju, laika apstākļus un citus orientierus, bet atbildi tā arī nebija guvuši. Beidzot šis noslēpumu plīvurs ir kritis: intervijā izdevumam «Smithsonian Magazine» Mets Greinings atklāja, ka par prototipu ir kalpojis Oregonas štats. Springfīlda atrodas aptuveni 160 kilometrus no viņa dzimtās Portlendas. Greinings dzīvojis «Evergreen Terrace» – tieši tajā pašā ielā, kurā dzīvo Simpsoni, turklāt ir arī citas līdzības: viņš nosauca personāžus par godu paša ģimenei, bet, lai izceltu no pārējo vidus, tie iekrāsoti dzelteni. Atsevišķu personāžu vārdus viņš aizguvis no dzimtās pilsētas ielu nosaukumiem – piemēram, pie saviem vārdiem tikuši skolas lielākais resgalis Reverends un Springfīldas kopienas saturētājs Neds Flanderss. «Negribēju cilvēkiem sabojāt prieku,» saka Greinings. «Ja viņi prasīja, vai tā ir Springfīlda Ohaio vai Masačūsetsas štatā, katru reizi atbildēju – jā, tā ir taisnība.»

Sveiciens īstajai Springfīldai

Interesanti, kā uz šo vēsti reaģējuši Oregonas štata Springfīldas iedzīvotāji? «Mums tas bija zināms jau kopš 2007. gada,» rakstīts pilsētas interneta mājas lapā. Turpat ir arī tam pierādījums: fotogrāfija, uz kuras redzama tāfelīte ar Greininga veltījumu: «Sveiciens Springfīldai Oregonā – īstajai Springfīldai. Jūsu Mets Greinings ir lepns, ka nācis no Oregonas.» «OK, mēs to jau zinājām,» skaidro pilsētas varas pārstāvis Nīls Laudati.

Patiesībā «Simpsonu» Springfīlda absolūti nav atdarināšanas vērta. Nez vai pilsētai darītu godu tāds korumpēts pilsētas galva kā Džo Kvimbijs, tik slinks un nekompetents policijas šefs, kāds ir Klensijs Vigums. Pilsētas pamatskola ir uz sabrukšanas robežas, atkritumu izgāztuvē pastāvīgi deg milzīgs riepu kalns, bet paši iedzīvotāji vienmēr gatavi risināt problēmas ar vardarbīgiem paņēmieniem. «Tas mūs nesatrauc,» atzīst Laudati. «Mēs nepievēršam uzmanību sliktajām lietām.» Daudzi fakti no «Simpsonu» pasaules viņu pilsētā neeksistē, arī atomstacijas neesot. «Kas mums ir? Daudzas strādnieku ģimenes, kas kopā vakariņo un katru sestdienas rītu dodas uz baznīcu. Tas mums ir kopīgs.»

**

Fakti

«Simpsoni» ir pats ilgākais animācijas seriāls televīzijas vēsturē. Kopš 1989. gada 17. decembra parādītas 23 sezonas un kopumā vairāk nekā 500 sēriju. Galvenie varoņi Līza, Homērs, Mārdža, Bārts un Megija sen jau kļuvuši par kulta figūrām, bet slavenais Homēra teiciens «D’oh!» kopš 2011. gada ir atrodams Oksfordas vārdnīcā. Pirms nepilniem pieciem gadiem, kad «Simpsonu filma» nonāca uz lielajiem kino ekrāniem, izdevums «USA Today» izsludināja konkursu par iespēju noorganizēt filmas pirmizrādes demonstrēšanu. Pieteicās 14 Springfīldas, kuras bija sagatavojušas speciālus reklāmas rullīšus. Par pirmizrādes demonstrēšanas vietu tika izraudzīta Springfīlda Vermontā.