Franču čurātājs tiesājas ar "Google"

© Scanpix

Francijas pilsētas Anžēras tiesa sākusi izskatīt lietu, ko pret kompāniju «Google» ierosinājis kāda ciemata iedzīvotājs. Vīrietis ir nikns, ka «Street View» ievietotajā fotogrāfijā redzams čurājam savas mājas pagalmā – saskaņā ar privāto datu aizsardzības likumiem viņa seja gan padarīta nesaskatāma, taču kaimiņi vīrieti pazinuši.

Cietušā advokāts stāstījis, ka viņa 50 gadus vecais klients dzīvo ciematā, kurā ir ne vairāk kā 3000 iedzīvotāju, un visi cits citu labi pazīstot. «Nav pārsteigums, ka, pētot «Street View» un uzduroties šai fotogrāfijai, mana klienta kaimiņi nekavējoties pazina gan viņa mājas pagalmu, gan pašu cilvēku – pēc drēbēm,» stāstījis advokāts. Pēc viņa sacītā, vīrietis kļuvis par apsmiekla objektu un vairs nevar mierīgi pasēdēt vietējā bārā, neuzklausot ņirdzīgas piezīmes par čurāšanu pie paša lieveņa.

Francūzis pieprasījis kompromitējošās fotogrāfijas izdzēšanu no «Street View» un 10 000 eiro lielu kompensāciju. Viņa advokāts uzskata, ka ir pārkāptas šā cilvēka tiesības uz privātās dzīves noslēpumiem. «Viņš atradās savā īpašumā, vārtiņi bija aizslēgti, bet «Street View» savu uzņēmumu izdarījis pāri žogam. Labi, šoreiz viņš tikai čurāja, un tas lielas sekas nerada, taču kā būtu, ja viņš būtu nofotografēts skūpstāmies ar mīļāko?» vēl nepatīkamāku situāciju modelējis advokāts.

«Google» advokāti savukārt uzskata, ka kompānija neko nav pārkāpusi. «Šā cilvēka seja digitāli pārveidota tā, ka nav pazīstama, tāpēc pret mums nekādu pretenziju nevajadzētu būt,» sacījis viens no advokātiem. Kompānijas pusē nostājušies arī vairāki ziņkārīgie, kuri apmeklējuši pirmo tiesas sēdi. «Nesaprotu, par ko tas vīrietis uztraucas. Ja viņš uzskata, ka čurāt mājas pagalmā ir normāli, kādēļ par to nedrīkstētu zināt arī citi? Bet, ja viņš tomēr tā nedomā – kādēļ neizmantoja tualeti?» retoriski vaicājis kāds tiesas apmeklētājs.

Svarīgākais