Olimpiskais čempions Lohs atzīstas, ka nezina sava uzvārda nozīmi Latvijā

© Scanpix

Pagājušās nedēļas nogalē Siguldā norisinājās Pasaules kausa izcīņas posms kamaniņu sportā. Vīriešu konkurencē uzvaru izcīnīja 22 gadus vecais Fēlikss Lohs, kurš 2010. gadā uzvarēja olimpiskajās spēlēs, kļūstot par jaunāko, kam bijis pa spēkam šāds panākums. »VZ« pasekoja jaunā vācieša gaitām mūsu zemē.

Vācu kamaniņnieki iepazīst pilsētu

Vācu kamaniņu braucējs Fēlikss Lohs svētdien, 19. februārī, kopā ar komandas biedriem viesnīcas «Hotel Sigulda» telpas atstāja nedaudz pirms vieniem un jautrā noskaņojumā devās uz trasi, kur vēl piedalījās komandu sacensībās – uzvaras svinībām pagaidām vēl laika nebija. Uz sacensību norises vietu atšķirībā no citu valstu sportistiem vācieši devās kājām. Pēc apbalvošanas ceremonijas sportists atgriezās viesnīcā, lai savāktu mantas, un, neraugoties uz nogurumu, labprāt piekrita sarunai ar »VZ«. «Šī man ir piektā reize, kad esmu Siguldā. Parasti putina sniegs, kā šodien, un sacensībās man klājās grūti – man ļoti nepatīk, kad putina. Tāpēc Siguldu es līdz šim neesmu mēģinājis tā labāk iepazīt un tikai tagad to sāku iemīlēt. Nē, tiešām šī pilsēta man ļoti patīk! Vakar spīdēja saulīte, un devos vienkārši pastaigā pa Siguldu. Šeit ir ļoti skaisti un ir daudz vietu, kur izvēdināt galvu. Un brokastīs ir garšīgas smalkmaizītes – man patīk apēst kādu našķi!» Turpinot slavēt pilsētu, sportists kļūst pat nedaudz nopietns. «Zini, Siguldā noteikti tagad ir mana mīļākā sacensību trase – to es saku visiem!»

Uzvārda tulkojumu vēl neuzzina

Protams, sacensībās un sarunās ar presi Lohs bija ļoti disciplinēts un sekoja līdzi tam, ko teikt, taču sadzīvē sportists ir ļoti vienkāršs un savā ziņa arī dēkainis. Esot Siguldā, olimpiskais čempions viesnīcā uzturējās diezgan maz – pārsvarā ēdienreizēs un nakts stundās. Sportists labprāt kopā ar komandas biedriem devies arī pastaigās pa Siguldu – čempions pat uz īsu brīdi iegriezās krodziņā «Raibais suns». Izdzirdot sportista uzvārdu, krievu valodu saprotošajiem uzreiz rodas neviltots smaids... «Jā, godīgi sakot, esmu dzirdējis, ka šeit dzīvojošie sportisti no Krievijas bieži piesauc manu uzvārdu,» smaidīja Lohs. «Man nav jausmas, ko tas (uzvārds) nozīmē. Gribi man to atklāt?» jokoja kamaniņu braucējs, tomēr »VZ« smalkjūtīgi atstāja šo tulkojumu noslēpumā.

Ballējas ārpus viesnīcas

Sacensības noslēdzās svētdien, bet vācu sportisti Siguldā bija ieplānojuši uzturēties līdz pat pirmdienas rītam, līdz ar to radās laiks arī nosvinēt panākumus. «Uzvaras noteikti ir jānosvin,» smaidot teica Lohs, tomēr pēc jautājuma, kā viņš svin savas uzvaras, kļuva noslēpumains. «Uzvara ir jānosvin skaļi. Savu uzvaru vēl īsti neesmu nosvinējis, mēs šodien visa komanda pabeigsim krāmēt svarīgākās lietas un tad dosimies ārpus viesnīcas.» Viesnīcā mitinājās arī amerikāņi, krievi un citu valstu kamaniņu braucēji. «Tās būs svinības tikai mums, vāciešiem,» teica Lohs. Pēc »VZ« rīcībā esošās informācijas, komanda atzīmēt panākumus devās uz Krimuldas pagastā esošo restorānu «Kungu rija» – to izvēlējās viens no komandas galvenajiem treneriem un Fēliksa Loha tēvs, savulaik populārais kamaniņu braucējs Norberts Lohs.

Svarīgākais