Mārtiņš Freimanis joko pat pēc nāves

© no nra.lv arhīva

Mārtiņš Freimanis vārdadienu vienmēr svinējis ar vērienu, sagādājot jautrus brīžus draugiem. Arī šoreiz Mārtiņš savā dzimtajā pusē sanākušos smīdināja, stāstot savas pārdomas par spoguli, modinātāju telefonā, dziesmas rakstīšanu seriālam vai «Tumsas» došanos koncertēt.

Diemžēl Mārtiņa balss skanēja tikai audioierakstā un glāzīti ar balzamu viesi saskandināja cits ar citu, pieminot galveno gaviļnieku, kas mīt kaut kur tajā saulē.

Joko arī no tās saules

Mārtiņdienas pasākums norisinājās Mārtiņa Freimaņa dzimtajā pusē Aizputē, kur mūziķa atdusas vietā tika atklāts viņam veltītais piemineklis, bet Biedrības namā «Serde» norisinājās Freimaņa otrās grāmatas atvēršanas svētki. Neraugoties uz smeldzīgo noskaņu un aizkustinošām runām, pats gaviļnieks, kā ierasts, turpināja jokot: starp tuvinieku runām un muzikāliem priekšnesumiem atskanēja nebēdnīga Freimaņa balss, kas ar viņam raksturīgo sarkasmu dalījās pārdomās te par ļauno spoguli, te par debilu modinātāju mobilajā telefonā. Audioieraksts ar Freimaņa balsi pasākumā ieviesa Mārtiņdienai raksturīgo noskaņu.

Vilcis bluķi pa Stabu ielu

Par dažādām dullām idejām un trakām izdarībām Mārtiņdienā kopā ar Freimani katram no viņa draugiem un paziņām bija savs stāsts. Esot pie Mārtiņa kapa un vēlāk «Serdē» izskanēja vairāki šādi stāsti. Dziedātāja Laura Reinika mamma Dace Reinika atminējās Mārtiņa trako ideju vilkt bluķi pa Stabu ielu, vēlāk turpinot svinības līdz rītam krogā «Sarkans». Freimaņa bērnības dienu draudzene Maija Kalniņa atcerējās viņa ieceri uz vārdadienu izdaiļot savu istabu, izlīmējot to ar 20x20 cen¬ti¬met¬rus lie¬liem pa¬pī¬ra kvad¬rā¬ti¬ņiem, kas aizņēmis teju trīs diennaktis. Savukārt Freimaņa sena draudzene no Liepājas, aktrise Zanda Štrausa atminējās kopīgo smēķēšanu. «Es biju pamanījusi, ka tie, kas mūsu kompānijā bija no Aizputes, beidzot pīpēt, nekad nenodzēsa cigaretes. Mēs sēdējām, pīpējām, un tad es tā skaļi nosaucos «Aizpute!», un viņi visi uzreiz kārtīgi nodzēsa savas cigaretes!» atminējās Štrausa.

Mūžīgā piemiņā

Praktiski visos atmiņu stāstos par Freimani bija divas neiztrūkstošas lietas: liela deva smieklu un glāzīte balzama. Neraugoties uz atbraukušo viesu sērīgi nostalģisko noskaņu, arī šoreiz Mārtiņa vārdadienā bez šīm lietām neiztika...

Svarīgākais