Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Arī pēc Maikla Džeksona nāves turpina pelnīt uz viņa rēķina

© Scanpix

Arī divus gadus pēc popzvaigznes Maikla Džeksona nāves trilleris par un ap viņa personību turpinās. Ar pilnu jaudu turpina strādāt arī naudas pelnīšanas mašinērija uz nelaiķa rēķina. Zem āmura nonākusi mūziķa leģendārā sarkanā ādas jaka, kura Džeksonam bija mugurā dziesmas «Thriller» videoklipā.

Žaketei jauns īpašnieks

Maikla Džeksona dziesmas «Thriller» videoklips (1983) radīja sprādzienam līdzīgu efektu mūzikas vēsturē: no kapiem augšāmceļas zombiji un metas trakā dejā, viņiem pievienojas Džeksons sarkanā ādas jakā un arī iejūtas šaušalīgajā gaisotnē. Tas bija satriecošs, izklaidējošs un līdz šim nepieredzēts klips, kas atklāja jaunu laikmetu un nostiprināja arī pašam mūziķim starptautiski atzītas popmūzikas ikonas slavu. Populārajā videoklipā Džeksons izmantoja divas žaketes: viena tagad pieder mūziķa mantiniekiem un izstādīta Rokenrola slavas zālē Klīvlendā, bet otra līdz šim atradās Džeksona ilggadējo tērpu dizaineru Denisa Tompkinsa un Maikla Buša īpašumā, kuri to bija saņēmuši dāvanā no paša dziedātāja. Uz žaketes piedurknes bija uzraksts «Love Michael Jackson», bet uz oderes – veltījums tā darinātājiem. Tagad dizaineri pārdevuši jaku izsolē Losandželosas piepilsētā Beverlihilsā. Leģendārās sarkanmelnās teļādas žaketes jaunais īpašnieks ir zelta tirgotājs Miltons Verets no Teksasas štata Ostinas pilsētas, kurš to iegādājās par 1,8 miljoniem ASV dolāru. Sākotnējais žaketes novērtējums izsolē bija 200 000 līdz 400 000 dolāru. Izsoļu nams «Julien’s» raksturoja žaketi kā vienu no «pazīstamākajiem un slavenākajiem 20. gadsimta tērpiem», kura atdarinājumi ir pārdoti Džeksona faniem visā pasaulē. Verets nolēmis žaketi izstādīt Ostinas slimnīcā. Daļa izsoles ienākumu tiks ziedoti Kalifornijas štata savvaļas dzīvnieku rezervātam «Shambala», kur mitinās arī divi Džeksona Bengālijas tīģeri.

Zem āmura mākslas foto

Laiku pa laikam zem āmura nonāk dažādas Džeksona mantas un piemiņas priekšmeti. Vērienīga izsole notika pāris mēnešus pēc mūziķa nāves, kad jaunus īpašniekus atrada 80 ar Džeksonu saistītas piemiņas lietas. Izsoles galvenā «nagla» bija Džeksona leģendārais baltais cimds, kas tika pārdots par 350 000 ASV dolāru. «Julien’s Auctions» vadītājs Darens Džuljens raksturoja to kā «Maikla Džeksona Svēto Grālu». Pirmo reizi publika ar kalnu kristāliem inkrustēto balto cimdu dziedātāja rokā ieraudzīja viņa slavenā dejas stila «moonwalk» demonstrācijas laikā. Vērtīgo relikviju iegādājās kāds Honkongas uzņēmējs.

Pagājušā gada nogalē Parīzē izsolē par 200 000 eiro tika pārdotas līdz šim nezināmas dziedātāja fotogrāfijas, kas tapušas 1999. gadā un līdz šim nebija publicētas. Tie ir fotogrāfa Arno Bani uzņēmumi: tajos Džeksons redzams gan kā Ēģiptes faraons ar zeltu izšūtā apmetnī, gan kā švīts, gan kā mākslinieks uzvalkā ar dārgakmeņu imitāciju, gan kā sava veida Pīters Pens ar izkrāsotu aci. Pats dziedātājs esot bijis par portretiem sajūsmināts. Viņš katru reizi esot iesaucies: «Oh yeah, yeah!» un aplaudējis. Par tēva fotoattēliem esot priecājies arī viņa dēls Prinss Maikls, kurš piedalījies šajā fotosesijā.

Rančo skatāms no putna lidojuma

«Neverland» rančo sargs ir jau pieradis pie helikoptera motora rūkoņas virs Maikla Džeksona bijušā īpašuma. «Tūristi,» norūc vecais vīrs un piemetina, ka te tiešām neesot nekā ko redzēt. Sava veida ienākumu avotu uz nelaiķa Džeksona rēķina atklājusi kāda helikopteru firma Santabarbaras tuvumā: «Channel Islands Helicopters» piedāvā lidojumu «Flight Over Neverland». «Mums jau ir vairāk nekā simts pieprasījumu no dziedātāja faniem no astoņām valstīm un trīs kontinentiem,» stāsta uzņēmuma mārketinga šefs Šons Keisijs. Pusstundu ilgais lidojums maksā 175 dolārus, un šajā cenā ietverta ir arī maksa par sarkanu rozi, ko fani var izmest no helikoptera virs rančo teritorijas kā pateicību dziedātājam par lieliskajām dziesmām. 15 minūšu helikopters riņķo virs Džeksona īpašuma. Par spīti prāvajai maksai, gribētāju ir daudz un bizness plaukst.

Pelna arī tuvinieki

Arī šogad Džeksona fani pulcējās pie «Forest Lawn» kapsētas ieejas Losandželosas piepilsētā Glendeilā un nolika ziedus. Greznais mauzolejs, kurā apbedītas mūziķa mirstīgās atliekas, pieejams tikai viņa tuviniekiem.

Džeksona otrajā nāves gadskārtā sarosījušies arī viņi: Žermēns Džeksons amerikāņu TV kanālā CNN paziņoja, ka Maikla brāļi nolēmuši atkal kā «The Jackson Five» doties koncerta turnejā. «Maikls vēlētos, lai mēs turpinām,» uzskata vecākais brālis. Bez tam rudenī iznāks Žermēna atmiņu grāmata ar nosaukumu «You Are Not Alone: Michael, Through a Brother’s Eyes», kas stāstīs par slaveno brāli. «Esmu lasījis tik daudz citu cilvēku aplamos viedokļus – šī grāmata būs par to, kas notika patiesībā,» skaidro Žermēns Džeksons. Patiesību visdedzīgāk vēlas uzzināt māsa Latoija, kura jau tūlīt pēc brāļa nāves paziņoja: «Es nerimšos, līdz nebūšu noskaidrojusi, kas ir atbildīgs. Kāpēc ģimene bija šķirta? Tas nav naudas dēļ. Es vēlos taisnību Maiklam. Es nerimšos, līdz nebūšu noskaidrojusi, kā un kas nogalināja manu brāli.» Kā var noprast, viņa no sava nodoma neatkāpsies. Dažādos sarunu šovos Latoija turpina stāstīt par to, ka Maikls esot baidījies par savu dzīvību. Viņa esot pārliecināta, ka viņš tika nogalināts. Tieši to Džeksonu klana pārstāve apliecina arī savā grāmatā, kura iznākusi precīzi brāļa otrajā nāves gadadienā. «Starting Over» – tā sauc Latoijas garadarbu. Tomēr tā vien liekas, ka ar šo grāmatu un regulāro uzstāšanos dažādos sarunu šovos Latoija galvenokārt vēlas notušēt savu ne visai izdevušos dziedātājas karjeru un, protams, arī labi nopelnīt.