Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Vakara Ziņas

"Facebook" dibinātājs kravā mantas un gatavojas precībām

© Scanpix

Nu jau 27 gadus vecais Marks Cukerbergs ir visu laiku jaunākais miljardieris, kurš naudiņu nopelnījis pats saviem spēkiem, izveidojot internetā šobrīd pasaulē tik pazīstamo portālu «Facebook» ar vairāk nekā 500 miljoniem lietotāju.

Neviens vairs nebrīnās par Cukerberga iešļūcenēm, askētisko dzīvesveidu un vienkāršo dzīves uztveri – tad jau drīzāk izbrīnu izraisa izskanējusī informācija, ka viņš beidzot gatavs dzīvot savam statusam un materiālajam stāvoklim atbilstošu dzīvi, kā arī nokārtot savu privāto attiecību oficiālo pusi.

Izpļāpājas par precībām

Saskaņā ar jaunāko informāciju jaunais miljardieris Marks Cukerbergs esot saderinājies ar savu ķīniešu izcelsmes draudzeni Priscillu Čanu. Par «Facebook» impērijas izveidotāja un viņa ilggadējās draudzenes precību plāniem pavisam nejauši izpļāpājies «Microsoft» korporācijas dibinātājs Bils Geitss. Intervijā izdevumam «Daily Mail», nedomājot par sava izteikuma sekām, viņš sacīja: «Viņa līgava Priscilla…» Pārteikšanās, nejaušs pārpratums vai intīma izpļāpāšanās?

«Facebook» pārstāvji šīs baumas ātri vien noraidīja, kaut arī patiesībā tas nebūtu pārsteigums, jo Cukerbergs un Čana kopā jau ir kopš 2003. gada. Viņi iepazinās studiju laikā Hārvardas universitātē, vēl pirms Cukerbergs bija kļuvis par vienu no pasaules bagātākajiem cilvēkiem. Nav brīnums, ka cilvēkus interesē slavenību privātā dzīve un vēl jo vairāk, ja runa ir par kāzām. Izskatās, Cukerbergs tomēr nesteidzas ar savu attiecību oficiālu noformēšanu, un pagaidām Geitsa palaistā «pīle» tiek pilnībā noraidīta. «Ja Marks tiešām ir saderinājies, tad Bils Geitss zina vairāk nekā es. Starp citu, Geitsa preses sekretārs ir atvainojies par šo pārpratumu…» norādīja «Facebook» preses pārstāvis.

Holivudas cienīgs scenārijs

Studējot Hārvardā, Cukerbergs piedāvāja augstskolas vadībai izveidot universitātes tīklā platformu, kurā studenti varētu cits ar citu sazināties, ievietot informāciju un fotogrāfijas. Administrācija neteica tiešu «nē», bet nedeva arī savu piekrišanu. Būdams mērķtiecīgs un arī stūrgalvīgs, Marks izvēlējās citu, proti, hakera, ceļu. Viņš uzlauza universitātes datubāzi un ievietoja tur studentu fotogrāfijas pa pāriem ar aicinājumu nobalsot, kurš pāris atraktīvāks. Četru stundu laikā portālu apmeklēja teju pustūkstotis lietotāju. Tas bija skandāls, jo atsevišķi studenti jutās aizskarti. Resursi tika nogriezti, bet iniciatoram draudēja izslēgšana no universitātes. Taču studentu vairākums pieprasīja atjaunot resursus, un administrācija beigu beigās piekāpās. Cukerbergs atvēra savu serveri, un divu nedēļu laikā tur piereģistrējās gandrīz puse Hārvardas universitātes studentu. Pieteikumi sāka nākt arī no citām augstskolām.

Portāla paplašināšanai bija nepieciešami līdzekļi. Sākumā Cukerbergs ieguldīja visu vecāku doto naudu studijām, bet drīz tā beidzās. Jauneklis kravāja mantas un devās uz Silikona ieleju – vietu, kur dzimst pārdrošas idejas un kur varētu arī cerēt uz atbalstu. Tajā brīdī viņam nebija ne auto, ne mitekļa, ne darba, taču bija apņēmība, neatlaidība un mērķis. Cukerbergam bija nepieciešamas tikai 15 minūtes, lai ar savu ideju ieinteresētu maksas sistēmas «PayPal» līdzdibinātāju Pīteru Tīlu. Rūdītais biznesmenis ātri kapitulēja jaunieša argumentācijas priekšā un piekrita investēt 500 000 dolāru, saņemot par to 10% uzņēmuma. «Es toreiz biju izpētījis daudzus sociālos tīklus, taču Cukerbergs man likās apņēmības pilns, lai kļūtu veiksmīgs,» atminas Tīls.

Zaļknābis pārvēršas par biznesmeni

Sociālā tīkla būtību un mērķi vislabāk raksturo pats Cukerbergs: ««Facebook» ļauj uzturēt kontaktu ar cilvēkiem, kurus pazīstam arī reālajā dzīvē. Un vairāk nekas. Tas, kurš domā, ka katrs «Facebook» kontakts ir draugs, nezina, ko nozīmē draudzība.»

«Uzpūtīgs zaļknābis aiz jaunākā interneta fenomena,» tā pirms kāda laika viņu izsmēja amerikāņu satīras izdevums «The Onion». Ļoti īsā laikā no zaļknābja viņš pārvērties centīgā biznesmenī, kura īpašumu vērtība tiek lēsta 13,5 miljardu eiro apmērā. Cukerbergs ir tipisks datormāns, kurš nepievērš uzmanību savai ārienei un izskatam. Piemēram, uz kādu TV sarunu šovu viņš ieradās «Adidas» peldčībās, taču tas jau bija progress, jo Markam kājās bija zeķes – pirms kāda laika nozīmīgu investīciju baņķieru konferencē Manhatanas ekskluzīvajā viesnīcā «Pierre» jaunietis pārsteidza klātesošos ar to, ka viņam bija džinsi, bet kājās iešļūcenes bez zeķēm...

Vēl pirms neilga laika Cukerbergs dzīvoja īrētā dzīvoklī un gulēja uz matrača. Uz darbu jaunais bagātnieks parasti dodas kājām vai brauc ar velosipēdu. Viņa mīļākais ģērbšanās stils: nonēsātas bikses, T krekli un sandales basās kājās. Miljardiera statuss nav iemesls, lai Marks mainītu uzvedību, izturēšanos un ieradumus. Jau kā anekdote klīst viņa saruna ar kādu ļoti augstu «Microsoft» pārstāvi, kurš vēlējās tikties ar Cukerbergu astoņos no rīta. «Es tajā laikā vēl guļu,» sacījis Marks. Tāpat viņš nav piekritis sarunām ar «Yahoo» pārstāvi nedēļas nogalē, kaut runa toreiz bija par miljardu dolāru, ko «Yahoo» piedāvāja par ««Facebook» pārņemšanu. Tie ir tikai daži piemēri, kas raksturo jaunā cilvēka dzīves stilu. Nedaudz par savu izskatu Cukerbergs bija padomājis, apmeklējot pasaules politiskās un ekonomiskās elites forumu Davosā. Tomēr, jautāts, kāpēc atteicies no savām iemīļotajām iešļūcenēm, puisis atteica: «Tur bija pārāk auksts, lai staigātu sandalēs...»

Jurģi personiskajā dzīvē un biznesā

Beidzot tas ir noticis: pasaules jaunākais miljardieris pārceļas no īres nama uz 520 kvadrātmetru lielu luksusa villu! Amerikāņu koloniālā stila divstāvu celtnē izvietotas piecas guļamistabas, speciāla mūzikas telpa un sālsūdens baseins. Jaunais īpašums celts 1913. gadā un atrodas Palo Alto (Kalifornijā), un saskaņā ar māklera izplatītajiem fotoattēliem, tas ir jau ekskluzīvi mēbelēts. Jaunais miljardieris par šo īpašumu esot samaksājis 4,8 miljonus eiro. Salīdzinājumā ar citiem Cukerberga jaunais mājoklis tomēr ir stipri vien pieticīgs, piemēram, Bila Geitsa īpašums aptverot sešus kvadrātkilometrus (!).

Uz jaunu mājvietu – datoru koncerna «Sun Microsystems» bijušo centrāli Silikona ielejā – pārceļas arī «Facebook», kuram vecajās telpās bija kļuvis par šauru. Jaunajā vietā būs pietiekami daudz vietas visiem darbiniekiem, jo tā sastāv no deviņām ēkām ar kopīgo platību 93 000 kvadrātmetru. Tā atrodas tikai desmit minūšu attālumā no Cukerberga jaunās villas, kas ir ļoti praktiski, jo, cik zināms, jaunais uzņēmējs darbā pavada līdz pat 16 stundām.

**

Smieklīgi!

Ik gadu jauns mērķis

Marks Cukerbergs katru gadu izvirzot sev jaunu mērķi: 2009. gadā viņš katru dienu nēsāja kaklasaiti, 2011. gadā –apguva ķīniešu valodu, bet viņa jaunākā kampaņa «Facebook» fanos radījusi apjukumu: Cukerbergs publiski paziņojis par savu jauno apņemšanos – ēst tikai tādu gaļu, kas iegūta no lopiņa, ko viņš nogalinājis pats savām rokām. «Es tikko nokāvu cūku un kazu,» viņš rakstījis savā privātajā «Facebook» lapā. Šajā ziņā palīdzējusi šefpavāre Džese Kūla, kura palīdzējusi nogalināt vistu, cūku un kazu. «Šogad mans personiskais izaicinājums ir saistīts ar pateicību par pārtiku, ko es varu ēst,» skaidrojis «Facebook» dibinātājs. «Es domāju – daudzi cilvēki aizmirst, ka dzīvai būtnei jāmirst, lai mēs varētu ēst gaļu, tāpēc mans mērķis neļauj man to aizmirst un liek būt pateicīgam par to, kas man ir.» Jāpiebilst, ka par pirmo Cukerberga upuri kļuva kāds omārs, ko viņš novārījis dzīvu.