Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Vai Bejonsai ir Maikla Džeksona slimība?

© Scanpix

Ar r’n’b karalieni Bejonsu Noulzu pēdējā laikā notiek nesaprotamas lietas: dziedātāja sabiedrībā parādās ar gaišāku ādas krāsu, koncerta turnejas laikā sajauc dziesmas vārdus, bet savā jaunākajā studijas albumā r’n’b vietā priekšroku dod romantiskām balādēm. Mistika!

Skauģi gavilē par kļūmi

Parasti populārā dziedātāja Bejonsa Noulza kļūdas nepieļauj, jo pēc dabas ir perfekcioniste. Taču šoreiz koncertturnejas laikā Francijā, dziedot grupas «Queen» grāvēju «Bohemian Rhapsody», r’n’b karaliene sajauca vārdus, un kāds šo mirkli bija iemūžinājis videokamerā un ievietojis «YouTube». Tas bija ķēriens dziedātājas nelabvēļiem. Interneta blogos parādījās tādi komentāri kā Bejonsa «iznīcina», «samaitā», «sagandē» «Bohemian Rhapsody». Tas bija atklāts un ļauns prieks par dziedātājas salīdzinoši maznozīmīgo misēkli – tā vien izskatās, ka dažas personas bija gaidījušas šo brīdi, kad Bejonsa pieļaus kādu kļūdu. Jau ilgāku laiku viņai tiek pārmests perfekcionisms, proti, pārāk gludi un nevainojami viņai viss izdodoties gan profesionālajā, gan privātajā dzīvē – sākot no solo dziedātājas karjeras veidošanas sākuma, līdz pat personīgās dzīves niansēm.

Pareizie ne visiem patīk

Bejonsas Noulzas vitrīnā ir vesela «Grammy» balvu kolekcija, bet 2004. gadā par savu «Ladies First Tour» dziedātāja saņēma honorāru 55 miljonu dolāru apmērā, pārspējot visus šāda veida rekordus daiļā dzimuma vidū. Reklāmu līgumi ar koncerniem «L’Oréal», «Pepsi Cola» un «Tommy Hilfiger» papildinājuši

Noulzas kontu vēl par vairākiem miljoniem. Daudziem nepatīk arī tas, ka populārā dziedātāja tik veiksmīgi prot pasargāt savu privāto dzīvi no sabiedrības modrās acs. Bejonsas talanta pēlēji un nievātāji ir pārliecināti, ka dziedātājas perfekcionisms gandējot mūziku: kā gan iespējams radīt dziļu un emocionālu mūziku, ja pašai dzīvē viss norit tik gludi: nevainojams izskats, satriecoša karjera, lielisks vīrietis pie sāniem un burvīgs mazulis. Kā var noprast, Eimija Vainhausa, Vitnija Hjūstone vai Lorina Hila spēj vairāk aizkustināt un pārliecināt atsevišķus melomānus, kuri uzskata, ka tikai caur ciešanām rodas īsta māksla.

Ādas krāsa – tenku objekts

Par jaunāko sabiedrības aprunāšanas objektu kļuvusi Bejonsas ādas krāsa. Paparaci izdevies iegūt uzņēmumu, kurā afroamerikāņa un kreolietes ģimenē dzimusī Noulza redzama ar neparasti gaišu ādas krāsu.

Dr. Sanils Čopra, slavens britu dermatologs, izdevumam «Daily Mail» skaidroja: «Efektīvākie ādas balinātāji ir hidrokortizona krēms un kojicskābe, kas ādu maina saudzējoši.» Efekts esot īslaicīgs, turklāt šo metodi nedrīkstot izmantot visās ķermeņa zonās. Britu speciālists apšauba, ka dziedātāja izmantojusi šādu ādas balināšanas metodi, tieši tāpēc intriga ir vēl jo lielāka, jo nejauši uzņemtajā fotoattēlā nevarētu būt runa par fotošopa korekcijām, kādas bija redzamas 2008. ga

dā «L’Oréal Paris» organizētajā reklāmas kampaņā. Kā dziedātāja tagad tikusi pie gaišākas ādas krāsas, nav vēl izpētīts, un tā ir bagātīga viela dažādām spekulācijām. Medijos pat izskanējusi versija, vai tikai viņa necieš no slimības, ar kuru sirdzis nelaiķis Maikls Džeksons, proti, no vitiligo.

Muzikālā ampluā maiņa

Līdz šim Bejonsas stiprā puse bija strauja tempa hiti, taču jaunākajā albumā «4» (veikalu plauktos parādījās 24. jūnijā) viņa prezentē sevi no citas puses. Šā albuma ierakstīšanā māksliniece esot iedvesmojusies no mūzikas stila «afrobeat» pioniera Fela Kuti: «Es ierakstīju vairāk nekā

60 dziesmu – es vienkārši izmēģināju visu, ko kādreiz esmu gribējusi. No sākuma mani iedvesmoja Fela Kuti. Vairākas dienas strādāju ar grupu no «Fela!» (Brodveja mūzikls par Kuti dzīvi) un apguvu māksliniecisko brīvību – viņš juta šo garu.» Pati dziedātāja uzskata, ka jaunais albums iezīmē viņas karjerā jaunu attīstību. Jaunā albuma mūzika salīdzinājumā ar iepriekšējiem albumiem esot drosmīgāka, jo arī viņa pati esot kļuvusi drosmīgāka. «Jo kļūstu vairāk nobriedusi, jo man ir lielāka dzīves pieredze un vairāk ko stāstīt. Es tiešām koncentrējos radīt vairāk klasiskas dziesmas, kas pārdzīvos laiku un kuras es varēšu dziedāt arī tad, kad man būs 40 un 60 gadu.»

Kovboja meitenes tēlā

Par spīti saviem skauģiem, Bejonsa vienmēr pratusi sevi parādīt. Nav brīnums, ka amerikāņu izdevums «Essence» tieši viņu izvēlējies kā savu jūlija numura vāka seju. Fotosesijas veidotāji ļāvuši dziedātājai iejusties kovboja meitenes tēlā – uz baltā zirga un citās epizodēs viņa apliecina sevi kā atraktīvu, laimīgu un pārliecinātu personību. Intervijā amerikāņu žurnālam dziedātāja nedaudz paver savas privātās dzīves durvis. Pēc 14 gadu nepārtrauktas šovbiznesa dzīves pērn viņa nedaudz pagājusi maliņā, ievilkusi elpu un vairāk pievērsusies sev, savai ģimenei un draugiem. Tas esot bijis viņas «dzīves labākais lēmums». Šajā laikā dziedātāja baudījusi pavisam ikdienišķas lietas – apmeklējusi muzejus, koncertus, Brodveja izrādes, mācījusies gatavot ēst un daudz laika pavadījusi kopā ar savu ģimeni. Izrādās, ka lielākais luksuss esot katru nakti gulēt savā gultā, nedomājot, ka nākamajā rītā jāsteidzas uz kādu tikšanos, ierakstu vai citu pasākumu.