Horvātu hakeri uzlauž dziedošo Riču mājaslapu

© Publicitātes foto

Nepatīkamu pārsteigumu pagājušajā nedēļā piedzīvojuši grupas «Riči» puiši – atverot savu mājaslapu, viņus sagaidīja sarkans pūķis, kurš vēstīja, ka te paviesojies hakeris no Horvātijas. Mājaslapas atjaunošana prasījusi septiņas stundas darba un grupai izmaksāja simt latu.

Reklāmas vietā sarkans pūķis

Aizvadītās trešdienas vēlā vakarā atvērot mājaslapu, lai sakārtotu aktuālo informāciju, grupas «Riči» runasvīrs Kaspars Pudniks bijis šokā: vietne bijusi tukša, tajā bijis vien sarkans pūķis ar uzrakstu: «Hackered by THG from Croatia.» «Tikko televīzijā un radio bijām palaiduši reklāmu par šīs vasaras jauno muzikāli teatrālo izrādi «Trakās musketieru avantūras», ar norādi, ka sīkāka informācija meklējama mājaslapā «rici.lv» – jo 15 sekunžu reklāmā visu nevar izstāstīt −, un uzreiz tik nepatīkams atgadījums!» »VZ« sūdzas Pudniks. «Kurš? Kāpēc? Nav saprotams! Tas mums ne tikai sita pa kabatu, bet varēja atbaidīt lapas apmeklētājus, kuri tur meklēja papildu informāciju,» norāda Pudniks.

Iespējams, vainojami vietējie konkurenti

Mājaslapas veidotājs apstiprinājis, ka uzbrukums nācis no Horvātijas, taču simtprocentīgi to apgalvot gan nevarot – mājaslapu varot uzlauzt dažādos veidos. «Kāpēc horvātiem to vajadzētu?» Pudniks ir neizpratnē. Viņš prāto, ka nezināmo hakeri varbūt nemaz nevajag meklēt Horvātijā, bet paskatīties, kas notiek tepat līdzās: tikpat labi tie varēja būt kādi vietējie konkurenti, kuriem «Riči» ar savu jauno projektu, iespējams, pārgājuši ceļu. «Es gan nezinu, vai tā dara, kaut gan vairs nebrīnos ne par ko, jo katram projektam apakšā ir nauda. Šādas tādas idejas man ir par kolēģiem ar līdzīgiem projektiem, kuri tajā varētu būt ieinteresēti, taču vārdā nevienu nesaukšu, jo nav jau pierādījumu, tikai aizdomas,» noteic Pudniks. «Kā to pierādīt? Kā atmaskot uzbrucēju? Tas esot līdzīgi kā meklēt adatu siena kaudzē...»

Svarīgākais