Ko šobrīd dara Marianna, verdzene Izaura un Foresteri?

© Publicitātes foto

Padomju Savienībā 80. gadu beigās parādījās latīņamerikāņu telenoveles «Verdzene Izaura», «Bagātie arī raud», «Savvaļas roze» un «Vienkārši Marija», kas skatītājam atklāja citu realitāti, tomēr nekaitēja sociālisma idejām.

90. gadu vidū pienāca kārta arī 80. gados uzņemtajām amerikāņu TV «ziepju operām», kuru centrā bija bagātu ģimeņu savstarpējās intrigas un kaisle. Droši vien vislabāk atmiņā būs palikušas «Dalasa», «Dinastija», «Santabarbara» un «Hameleonu rotaļas». Seriālu aktieri kļuva par zvaigznēm, kuras dievināja teju visā pasaulē. Ko šobrīd dara bijušās seriālu, telenoveļu un «ziepeņu» zvaigznes?

«Verdzene Izaura» – ar dvēseli Ķīnā

Populārais brazīliešu seriāls «Verdzene Izaura» tika uzņemts jau 1976. un 1977. gadā, taču padomju televīzijas ierēdņiem bija nepieciešams ilgs izpētes laiks, lai pieņemtu lēmumu, vai to drīkst rādīt padomju cilvēkiem. «Verdzenes Izauras» pirmās sērijas pie mums parādījās tikai 1988. gadā, un panākumi bija vienkārši grandiozi. Telenoveles demonstrēšanas laikā ielas un pagalmi kļuva tukši, visi bija pielipuši pie TV ekrāniem un, ja ticēt toreiz rakstītajam, pat noziedzība samazinājusies līdz nullei. Slaukot asaras, tauta juta līdzi daiļajai, bet apspiestajai varonei, kura bija nonākusi cietsirdīgā Leonsio varā. Galveno lomu tēlotājiem Luselijai Santosai un Rubenam de Falkam «Izaura»nodrošināja pasaules slavu.

Santosa kļuva par Brazīlijas nacionālo varoni un tika apbērta ar dažādu lomu piedāvājumiem. Viņa filmējusies tādās telenovelēs kā «Paranoja», «Ieslodzītā», «Ģimenes albums» un daudzos citos TV projektos. Paralēli darbam televīzijā aktrise aktīvi darbojās dažādās sabiedriskās kustībās un uz kādu laiku bija pārtraukusi savu karjeru un pievērsusies zaļo kustībai. Par vienu no galvenajiem Santosas radošās darbības lauciņiem kļuvis dokumentālais kino. Turklāt viņu saista ļoti ciešas attiecības ar Ķīnu. Kad 1985. gadā aktrise apmeklēja Ķīnu sakarā ar «Izauras» pirmizrādi, šī zeme un kultūra atstāja uz viņu tik dziļu iespaidu, ka radās ideja uzņemt dokumentālu filmu par šo valsti. Šo ieceri Santosa arī īstenoja, būdama gan filmas producente, gan režisore. Nav jābrīnās, ka Santosa kļuva par Brazīlijas un Ķīnas Tirdzniecības kameras kultūras nodaļas vadītāju. 20. maijā Santosa atzīmēs 54. dzimšanas dienu. Savulaik viņa bija precējusies ar brazīliešu filmu komponistu Džonu Nešlingu, un viņiem ir dēls Pedro (1982), kurš gājis mātes pēdās un izvēlējies aktiera profesiju.

Marianna – veiksmīga biznesa sieviete

Tikpat lielu popularitāti kā «Verdzene Izaura» izpelnījās arī Meksikā uzņemtais «Bagātie arī raud». Tiesa, 1979. gadā uzņemto seriālu mūsu skatītāji varēja noskatīties tikai 1992. gadā. Mariannas ciešanas, likteni un mīlestību izdzīvoja valdzinošā aktrise Veronika Kastro, kas iemantoja Meksikas simbola statusu. Tieši Kastro meksikāņu telenovelēm pavēra ceļu uz starptautisko tirgu. Veronika izpelnījās popularitāti ne tikai ar savu daiļo seju, bet ar apbrīnojamo talantu un darbspējām. 20 gadu vecumā viņai piedzima dēls Kristians, bet tas netraucēja viņai ne tikai filmēties, bet arī studēt Mehiko Starptautisko attiecību institūtā. 1981. gadā viņai piedzima otrs dēls Mišels, kura tēvs bija aktieris Enriki Nembro. Aktrise nekad nav saistījusi sevi ne ar kādām laulības saitēm un vienmēr ar visu dzīvē tikusi pati galā saviem spēkiem. Kastro ir aktrise, šovu vadītāja, dziedātāja un arī veiksmīga biznesa sieviete – viņai pieder vairāki veikali un kosmētiskie saloni. Taču vislielāko prieku viņai sagādā mazbērni. Laiks paskrējis nemanot, un rudenī aktrise būs sasniegusi jau 60 gadu slieksni.

«Dinastijas» miljonāru peripetijas

«Dinastija» bija sensācija Amerikā un vēlāk arī visā pasaulē, kas pārvērta visu TV industriju un radīja sev daudz sekotāju, kas ar līdzīgiem stāstiem pelnīja lielu naudu. Miljonārs Bleiks Keringtons un viņa sievietes – tāds varētu būt bijis šā seriāla apakšvirsraksts. Savā ziņā seriāls iezīmēja jaunu attīstības pakāpi TV seriālu vēsturē: «Dinastiju» var uzskatīt par pirmo klasisko «ziepju operu». Sižeta centrā ir Denveras miljonāru ģimenes un viņu naftas bizness, kurā īpašu vietu ieņem Keringtons un viņa skaistā sieva Kristela. Šajos tēlos bija iejutušies aktieri Džons Forsaits un Linda Evansa.

Forsaits spēlēja seriālā līdz pašām tā beigām un 1991. gadā piedalījās arī divdaļīgajā TV projektā «The Reunion». Daudziem būs palikusi atmiņā arī viņa balss populārā seriāla «Čārlija eņģeļi» kinoversijā (2000), kurā viņš ierunāja detektīva Čārlza balsi. Forsaitam bija ļoti laimīga laulības dzīve ar Džūliju, ar kuru kopā nodzīvojis 51 gadu. Pēc sievas nāves viņš iegrima dziļā depresijā, taču spēja saņemties un 2002. gadā teica jāvārdu 23 gadus jaunākajai Nikolai Kārterei. Aktieris miris pagājušā gada 1. aprīlī Kalifornijā ar plaušu iekaisumu 92 gadu vecumā. Forsaitam ir dēls Dalls un divas meitas – Brūka un Peidža

Evansa bija liels atbalsts Forsaitam viņa dzīves grūtākajā brīdī, viņsaulē pavadot viņa sievu. Toreiz izskanēja pat baumas, ka kolēģu attiecības esot tik tuvas, ka viņi gatavojoties saistīties uz mūžu. Pēc astoņu gadu darba TV seriālā Evansa pielika punktu aktrises karjerai un pievērsās biznesam, izveidojot vairākus fitnesa centrus. Vēlāk pasaulē viņu iepazina kā aktīvu sieviešu tiesību aizstāvi, kā arī grāmatu autori. Vairāk nekā desmit gadu Evansa nodzīvoja kopā ar grieķu dziedātāju Janni, taču attiecības izjuka. Viņa bijusi divas reizes precējusies, bet bērnu viņai nav. Rudenī Evansai apritēs 69 gadi.

«Dalasas» zvaigžņu likteņi

No iecerētā mini seriāla «Dalasa» sasniedza 14 sezonu un 356 sērijas. Seriāla pirmā epizode tika pārraidīta 1978. gada 2. aprīlī. Ģimenes intrigas, nauda, vara un nafta  – ap to notika visa darbība daudzu gadu garumā. Viena no centrālajām figūrām ir Džons Ross, kurš vada «Ewing Oil» uzņēmumu sadarbībā ar savu brāli Bobiju. Džonu Rosu seriālā atveidoja aktieris Lerijs Hagmans. Pēc seriāla slēgšanas aktieris turpinājis savu karjeru un piedalījies daudzos TV un kino projektos, no kuriem viens no pēdējiem ir šobrīd visā pasaulē un arī Latvijā iecienītais seriāls «Bīstamās mājsaimnieces», kurās Hagmans spēlē Linetes (Felicita Hafmane) patēvu. Aktieris gadiem ilgi bijis atkarīgs no alkohola, kā rezultātā 1995. gadā viņam tika veikta aknu transplantācija. 2003. gadā viņš bija spiests atkal gulties uz operācijas galda, un šoreiz viņam tika daļēji izņemta akna.

Jaunāko brāli Bobiju seriālā atveidoja Patriks Dafijs, taču saskaņā ar scenāriju viņam bija jāiet bojā. Skatītāji bija par to tik ļoti sašutuši, ka scenāristiem nācās izdomāt risinājumu, kā dabūt atpakaļ it kā bojāgājušo varoni. Bobijs atgriezās, tiesa, diezgan samākslotā risinājumā – viņa nāve tika skaidrota kā sievas Pamelas ļauns murgs. Loma nodrošināja Dafijam pasaules slavu. Turpmākajos gados aktieris piedalījās arī citos slavenos TV seriālos, piemēram, «Soli pa solim» un «Hameleonu rotaļas». Dafijs ir precējies ar Karlīni Roseri, un viņiem ir divi dēli – 37 gadus vecais Pedraiks Terenss un 32 gadus vecais Konors Frederiks. Arī dēli ir kļuvuši par aktieriem.

Pat «hameleoni» nav mūžīgi

Kaut arī ASV televīzijas kompānija «CBS» turpina uzņemt seriāla «Hameleonu rotaļas» turpmākās sērijas, LTV pārtraukusi demonstrēt seriālu, kura notikumiem pašmāju skatītāji varēja sekot 16 gadu. Šo gadu laikā ir piedalījušies, mainījušies, aizgājuši tik daudz seriāla aktieru, ka, lai uzrakstītu par visu likteņiem, būtu nepieciešami vairāki žurnāla numuri. Pazīstamākie – Ēriks (Džons Makuks) un Stefānija Foresteri (Sūzena Flanerija), Ridžs (Rons Moss) un Brūka Logana (Ketrīna Kellija Landža). Šie četri aktieri ir spēlējuši no pirmās sērijas dienas un joprojām ir ierindā.

Džons Makuks kopš 1989. gada ir precējies ar aktrisi un rakstnieci Loretu Spangu. Šī viņam ir trešā laulība. Makukam ir četri bērni – dēls Džeiks, meitas Bekija un Mollija no laulības ar Loretu un vēl viens dēls Sets no kopdzīves ar Džuljetu Prousu. Ar pirmo sievu Merilinu Makfersoni aktieris apprecējās 18 gadu vecumā un kopā nodzīvoja deviņus gadus. Ar otro sievu Džuljetu Prousu (viņa mirusi ar vēzi) viņš bija kopā septiņus gadus. Brīvajā laikā Makuka lielākā kaislība ir mūzika. 1994. gadā tika izdots viņa albums «John McCook sings Bold & Beautiful Love Songs», kas ierindojās Eiropas dziesmu «Top 20». Makuks lieliski spēlē klavieres un tikpat burvīgi dzied, un jaunībā piepelnījies kā pianists deju kursu nodarbībās.

Arī Sūzena Flanerija seriālā ir no pirmās dienas un nolēmusi piedalīties «Hameleonu rotaļās» līdz beigām. Interesanti, ka pirms tam viņa spēlējusi arī «Dalasā». Flanerija nav precējusies, bet viņai ir meita un vairāki hobiji. Jau vairāk nekā desmit gadu aktrisei ir pilota apliecība, viņai ļoti patīk peldēt un spēlēt tenisu. Bez tam viņa ir lieliska pavāre – Flanerija pati smej, ka protot pagatavot ēdienu pat no nekā vai, precīzāk sakot, no tā, kas ir ledusskapī. Iepazīstoties ar internetā pieejamo informāciju par Flaneriju, atrodama arī kāda slikta ziņa, proti, ka aktrisei diagnosticēta smaga slimība – fibromiaļģija (ilgstošas, plaši lokalizētas muskuļu un skeleta sāpes).

Ridžs un Brūka – ģimenes cilvēki

Rons Moss (Ridžs Foresters) seriālā ir gan mīlētājs, gan cietējs, bet kā ir dzīvē? Moss dzimis un audzis Losandželosā izklaides biznesa darboņu ģimenē un jau kopš agras bērnības pieradis pie augstāko aprindu sabiedrības. Viņa lielākā aizraušanās ir mūzika, kas aizsākās jau 11 gadu vecumā. Moss pārvalda gan akustisko ģitāru, gan basģitāru, prot sist bungas un dziedāt. Viņa singls «Baby Come Back» 1978. gadā ilgi noturējās mūzikas aptauju pirmajās vietās. Un tad viņa dzīve mainījās līdz pašiem pamatiem: sākās darbs seriālā «Hameleonu rotaļas». Runājot par aktiera ģimenes dzīvi, nekā sensacionāla tajā nav. 1990. gada janvārī viņš precējies ar aktrisi Šeriju Šetaku, laulībā dzimušas divas meitas – Krīsona un Kellija. Pēc 12 gadu ilgas kopdzīves pāris izšķīrās un abas meitas palika dzīvot pie tēva. Nu Moss kopā ar meitām un dzīvesbiedri Devinu Devaskesu dzīvo Holivudā.

Arī Ketrīna Kellija Landža (Brūka Logana) joprojām spēlē seriālā. Viņa ir precējusies ar producentu Aleksu D’Andrea, ar kuru viņai ir 14 gadu veca meitiņa. No pirmās laulības ar Skotu Snaideru (1989–1995) Landžai ir divi dēli. Aktrise brīvajā laikā spēlē tenisu, brauc ar velosipēdu, dejo un, protams, dodas izjādē ar kādu no saviem zirgiem.

Svarīgākais