Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Anna Šteina sevi jau apdāvinājusi

© NO ANNAS ŠTEINAS PERSONISKĀ ARHĪVA

«Ja bērnībā es ļoti gaidīju dāvanas, tad tagad es nesaku, ka man nepatīk dāvanas, bet tagad vārda un dzimšanas dienas es gaidu ne dāvanu dēļ, bet kopā būšanas dēļ,» saka aktrise, teātra mākslas un runas pedagoģe, sertificēta drāmas terapeite un supervizore Anna Šteina. Viņai dzimšanas diena 20. decembrī.

Sagaidot savus šūpuļsvētkus, Anna secināja, ka jau visu šo gadu, sākot no janvāra, ik mēnesi vai katru otro mēnesi sev pasniegusi kādu dāvanu - vai tas bija ceļojums, vai kāda garīgāka pieredze un baudījums.

Jubilāre atklāj, ka jau bērnībā viņa savā dzimšanas dienā vienmēr pati cepa kūku. Tolaik tas tradicionāli bija «Melnais princis» ar kondensēto pienu, kas sajaukts ar dzērvenēm.

Draugus satiks vārda dienā

«Man ir tā veiksmīgi sakritis, ka dzimšanas diena ir ziemā, bet vārda diena - vasaras vidū. Bērnībā, protams, svinēju visus savus svētkus. Vārda dienu - Saulkrastos, kur pavadījām vasaras. Tur bija ģimene un mūsu vasaras draugi, un mēs vienmēr iestudējām kādas izrādītes. Savukārt dzimšanas dienā pie manis nāca klasesbiedri un dejošanas biedri un mēs spēlējām dažādas klasiskās viesību spēles. Piemēram, šokolādes ēšanu ar cimdiem, cepuri un šalli - kura komanda ātrāk. Vai sveces nodzēšana ar striķītī iesietu korķi un striķi apsietu ap vēderu... To visu mēs darījām. Un vēl bija tradīcija, ka visi ciemiņi zīmēja jubilāru,» Anna ar prieku pakavējas bērnības atmiņās, sakot, ka šos draugu zīmētos savus portretus viņa joprojām glabā.

Pieaugušā vecumā vārda dienas svinēšana notiek Duntē, kas ir netālu no Saulkrastiem, un to zina gan Annas draugi, gan kursabiedri no Kultūras akadēmijas laikiem, ar kuriem joprojām ir ļoti foršas attiecības. Tāpēc jubilāre neskumst, ka šoreiz dzimšanas dienā nebija lielas balles - jo zina, ka satiks savus draugus atkal vasarā.

Būs jauna loma teātrī

Ir četri lieli bloki, kuros sakārtota Annas profesionālā ikdiena. Vēsturiski skatoties, pirmais ir aktierdarbs jeb būšana uz skatuves. Otrs ir pedagoģija, trešais - drāmas terapija, un ceturtais - supervīzija. Anna ir sertificēta supervizore.

«Pēc kovida pauzes ir atkal atgriezusies diezgan liela rutīna, bet - viss notiek!» saka aktrise, kuras repertuārā ir trīs izrādes teātra klubā «Austrumu robeža». Tās ir divas izrādes, kas veidotas sadarbībā ar režisoru Kārli Anitenu - piedzīvojumu virpulis «Autobuss» un komēdija par latviešu piknikošanas tradīcijām, klišejām un kurioziem «Aidā piknikā!».

Aktrise Anna Šteina spēlē divās izrādēs, kas «Austrumu robežā» tapušas sadarbībā ar režisoru Kārli Anitenu. / Foto: Dmitrijs SUĻŽICS/MN

Tāpat repertuārā ir arī komēdija «Reiz Jaungada naktī», kas, tuvojoties gadumijai, tiks spēlēta jau septīto sezonu. To 2017. gada ziemā iestudējis režisors Voldemārs Šoriņš.

«Ceru, ka nekas nav mainījies, kamēr biju prom Amerikā - februārī man plānota atkal jauna loma, un tas būs Leldes Stumbres detektīvā «Vilciens», ko iestudēs Kārlis Anitens,» jubilāre atklāj.

«Man saplānoti jau vairāki datumi arī jaunajā gadā, kad vadīšu savas mammas kolektīva, kurā arī pati dejoju no divu gadu vecuma - leģendārā tautas deju ansambļa «Zelta sietiņš» - 65 gadu jubilejas koncertus, kas notiks VEF Kultūras pilī. Pirmais būs jau 20. janvārī, un to vadīšu kopā ar bijušo «Zelta sietiņa» dejotāju Kasparu Ozoliņu.»