Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Ieva Florence-Vīksne: Ar valodu mēs esam un turpināmies!

© no personīgā arhīva

«Latvijas sajūta man vienmēr ir spēcīgi vīta ar mūsu valodu, dziesmu un deju. Jau kopš sevi atceros, esmu dejojusi mūsu zemes solī, dziedājusi mūsu zemes vissenākās un tradīciju mantojuma bagātākās dziesmas kopā ar mīļiem cilvēkiem, kurus vēl joprojām sirdī mīlu kā savu ģimeni,» saka aktrise un influencere Ieva Florence-Vīksne.

«Sākot ar folkloras kopu, kur mani audzināja deju vadītāja ar mīlestību pret tradīcijām, ar rūpēm par vērtībām, beidzot ar kori, ansambli, arī solo, kur mana klases audzinātāja ik rītu turēja rūpi par katru balsi. Mums bija ļoti labi pedagogi, kuri mīlēja būt par vērtību audzēkņiem! Sports, mūzika, daiļrade, māksla, literatūra - mūsu skolas spēcīgākā puse. Un tas man dzīvē ir devis spēcīgu pamatu. Mācīties notis, spēlēt instrumentus, būt kopā, iet dejā, rakstīt, lasīt, domāt un ļauties iepazīt to, kas ir Latvija un valsts tradīcijas, vēsture un mantojums. Un mani pārliecinātu ir darījis tas, ka protu savas zemes valodu, dziesmu, deju un vēsturi. Iekšējais spēks ir audzis no latviešu valodas dziesmām, no tā, ka zinu mūsu kultūru un tās izcelsmi,» tā valsts svētku laikā atmiņās ar saviem «Facebook» draugiem dalās Ieva Florence-Vīksne. Viņasprāt, tieši ar valodu mēs esam un turpināmies!

Ieva atminas, ka, uzsākot savas gaitas folklorā, skolā bija ļoti nepopulāri vilkt svētkos goda tērpu. Vienaudži smēja, un bildēs viņai allaž bijuši nosarkuši vaigi. «Nekad nesapratu, kāpēc tas nav stilīgi. Manuprāt, visstilīgāk ir nest godu ar savu, tieši savu īsto un spēcīgo kultūru un valodu!»