Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Lai kārdinājumu pārpilnība nesabojā svētkus

© MN

Statistika liecina, ka, svētku brīvdienām beidzoties, 30–40% Latvijas iedzīvotāju izjūt izmaiņas kuņģa-zarnu trakta darbībā. Tipiskākās sūdzības ir ilgstoša smaguma sajūta, caureja, gastrīta saasinājumi un vēdera pūšanās.

Valsts svētki ir nosvinēti, nu varam sākt gatavoties gada ģimeniskākajiem svētkiem - Ziemassvētkiem, kad, kā liecina mūsu senču ticējumi, uz galda esot jābūt deviņiem ēdieniem - lai gads būtu pārticis un bagāts. Uz galda jābūt zirņiem, pīrāgiem ar speķi, štovētiem kāpostiem, cūkas cepetim, piparkūkām un vēl vismaz četriem ēdieniem… Kārdinājumu pārpilnība uz svētku galda un sātīga maltīte mēdz novest pie pārēšanās, kā rezultātā svētku sajūtu sabojā gremošanas traucējumi un slikta pašsajūta.

Skaidrs, ka svētkos par veselīgu uzturu neviens īsti nedomā - galdā tiek celti gana daudz kalorijām bagātu un sātīgu ēdienu un arī dzērienu, līdz ar to nereti gadās apēst vairāk nekā ierasts. Pārēšanās svētkos nav nekas neparasts. Pat tie, kuri visu gadu ir ēduši veselīgi un pie tā piedomājuši, svētkos mēdz paklupt.

Pārēdoties organisms nespēj pietiekami ātri pārstrādāt uzņemto barību, un rodas gremošanas traucējumi - smaguma sajūta vēderā, slikta dūša, dedzināšana, uzpūties vēders un pat šķidra vēdera izeja vai aizcietējumi.

Ja pārēšanās notiek regulāri, cieš ne vien gremošanas sistēma, bet organisms kopumā, palielinās aptaukošanās un slimību risks, pasliktinās pašsajūta.

Gremošanas problēmas ir neticami traucējošas, jo īpaši svētkos, ko gribas pavadīt kopā ar ģimeni.

Lai tā nenotiktu, sēžoties pie galda, ir svarīgi ievērot mērenību, koncentrēties uz ēšanas procesu un atpazīt brīdi, kad iestājas sāta sajūta. Ja tomēr sanācis apēst par daudz, der zināt, kā ķermenim palīdzēt atgriezties ikdienas rutīnā un atvieglot gremošanas traucējumu nepatīkamos simptomus.

Kas jāņem vērā, lai tā nenotiktu, un kā rīkoties tad, ja tomēr gadījies apēst par daudz, skaidro aptieku tīkla «Apotheka» sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

5 ieteikumi, kas ļaus izvairīties no pārēšanās

1. Nesēdieties pie galda izsalkuši!

Viena no biežāk pieļautajām kļūdām - zinot, ka vakarā gaidāma sātīga maltīte, cilvēki pa dienu cenšas ierobežot uzņemto ēdiena daudzumu. Ja cilvēks sāk ēst, būdams izsalcis, gluži neviļus sanāk apēst vairāk nekā plānots. Sāta sajūta rodas vien aptuveni pēc 20-30 minūtēm, un šajā laikā iespējams apēst ievērojamu daudzumu ēdiena.

Pirms svinībām ieteicams ēst tāpat kā ierasts, ieturēt vieglas un veselīgas maltītes, iekļaujot ēdienkartē produktus, kas veicina gremošanas sistēmas darbību, piemēram, dārzeņus, skābpiena vai pilngraudu produktus.

2. Ēdiet lēnām!

Pārēšanās nepatīkamie simptomi saistīti ne vien ar uzņemtā ēdiena daudzumu, bet arī pārlieku strauju ēdiena uzņemšanu un nepietiekamu tā sakošļāšanu. Ēdiet lēnām, katru kumosu rūpīgi sakošļājot. Tādā veidā organismam būs vieglāk pārstrādāt uzņemto barību, un ātrāk sajutīsieties paēduši.

3. Kustieties ēšanas starplaikos!

Turpinot sēdēt pie galda, roka pati stiepsies pēc našķiem un uzkodām, pat ja ēst vairs nemaz negribēsies. Dodieties lēnā pastaigā, veltiet laiku kādai aktivitātei vai laidieties dejā - pēc ēšanas vēlams izkustēties, tādējādi veicinot gremošanas sistēmas darbību un sadedzinot liekās kalorijas.

4. Pievērsiet uzmanību tam, ko ēdat!

Svinībās nereti tiek ēsti trekni, asi, piparoti un žāvēti produkti, kas apgrūtina gremošanas sistēmas darbību, kairina kuņģi un veicina kuņģa skābes izdalīšanos. Negatīva ietekme ir arī alkoholam un ēdieniem, kas satur daudz cukura - tie veicina pūšanās un rūgšanas procesus zarnās, turklāt pārmēru paaugstina cukura līmeni asinīs. Ne tikai ikdienā, bet arī svētkos maltītei jābūt sabalansētai - ir jāēd produkti, kas satur pietiekami daudz olbaltumvielu, jāuzņem gana daudz šķidruma.

Lai uzlabotu gremošanas sistēmas darbību, noderēs pilngraudu produkti, kas veicina labvēlīgo baktēriju veidošanos, un svaigi dārzeņi, kas normalizē vēdera izeju un attīra zarnu traktu no toksīniem.

Ļoti vērtīgi ir skābēti un fermentēti produkti, piemēram, kāposti un gurķi. Tie palīdzēs labāk sašķelt un absorbēt uzņemtās barības vielas, kā arī veicinās zarnu mikrofloras atjaunošanos.

5. Dzeriet vairāk ūdens!

Turiet pa rokai ūdeni, kam pievienota šķēlīte gurķa, citrona vai greipfrūta. Un varbūt arī alkoholu, kas svētku reizēs parasti tiek lietots vairāk nekā ikdienā, var aizvietot ar kādiem bezalkoholiskiem dzērieniem.

Pirmā palīdzība pārēšanās gadījumā

(ja pārēšanās izraisījusi gremošanas traucējumus)

* tīrs ūdens vai zāļu tējas veicinās gremošanas sistēmas darbību, nomierinās organismu un ļaus ātrāk izvadīt no organisma sāli;

* pret vieglu nelabumu palīdzēs ingvera tēja ar citronu;

* nav ieteicams lietot melno vai zaļo tēju, to vietā priekšroku dodot, piemēram, kumelīšu, piparmētru, fenheļa vai ķimeņu tējai;

* nākamajā dienā pēc pārēšanās ieteicams lietot daudz šķidruma un atslogot gremošanas sistēmu, ieturot vieglas maltītes un dodot priekšroku tādiem produktiem kā kefīrs, biezpiens, jogurts, dārzeņu zupa, auzu pārslu putra, augļi un dārzeņi.

* pret smaguma sajūtu vēderā palīdzēs preparāti, kuru sastāvā ir gremošanas fermenti lipāze, amilāze un proteāze, kas palīdz ātrāk sašķelt uzņemtos ogļhidrātus, taukus un olbaltumvielas;

* vēdera pūšanos mazinās līdzekļi, kas satur simetikonu - aktīvo vielu, kas sadala kuņģī un zarnu traktā esošos gāzu pūslīšus;

* ja novērojamas vēdersāpes vai slikta dūša, talkā var ņemt kuņģa pilienus, aktīvo ogli vai kādu citu aptiekā iegādājamu preparātu, kas mazina šos simptomus;

* aizcietējuma gadījumā ieteicams dzert daudz šķidruma, bet nākamajā dienā ēst šķiedrvielām bagātus produktus, piemēram, pilngraudu produktus vai dārzeņus, ieteicami arī skābpiena produkti un produkti, kas bagāti ar probiotikām;

* kuņģa dedzināšanu novērš preparāti, kas neitralizē kuņģa skābi.

Profesionāļa viedoklis

Ilona VILKOITE, gastroenteroloģe, endoskopijas speciāliste («Veselības centrs - 4»):

Ja cilvēks ir pārēdies, viņš jūtas slikti, jo uzņemtās pārtikas daudzums spiež uz apkārtējiem orgāniem, bet - kuņģa čūlu no pārēšanās dabūt nevar. Tāpat to nevar dabūt no marinēta gurķīša.

Bet tas, kas mūs, gastroenterologus, visvairāk uztrauc, ir hroniski slimie pacienti, kuriem ir žultsakmeņi, jo viņiem taukaināks ēdiens var izprovocēt kādu sāpju lēkmi vai slimības saasinājumu. Tāpat uzmanīgiem jābūt pacientiem ar hroniskām aizkuņģa dziedzera slimībām - arī viņiem trekns ēdiens un alkohols var izprovocēt paasinājumus.

Pārēšanās gadījumā saasinās arī atviļņa slimības simptomi, var būt grēmas, atraugas ar skābu vai rūgtenu garšu, ja ir žults izvades traucējumi. Var būt arī vēdera izejas traucējumi - tā var būt biežāka, šķidrāka. Pārēšanās saasina arī kairinātas zarnas sindromu, un šajā gadījumā cilvēks izjūt diskomfortu, vēdera pūšanos, vēdera izejas traucējumus (tā ir šķidra un bieža vai gluži pretēji - ar aizcietējumu simptomātiku).

Ieteikums:

Ja svētkos gadījies ēst par daudz, labs risinājums pašsajūtas uzlabošanai ir nākamajā dienā ievērot atslodzi - neēst nemaz un dzert tikai ūdeni vai ēst pavisam vieglu pārtiku, vai dzert tikai kefīru. Tāda diena var dot tiešām labu atslodzi gremošanas traktam. Bet primāri terapiju vajadzētu uzsākt ar ūdens pievadi. Protams, tas attiecas uz relatīvi veseliem cilvēkiem, kuriem nav nieru slimību vai kādu citu veselības sarežģījumu. Par ūdens lietošanu ir svarīgi atcerēties ne tikai svētkos vai tūlīt pēc svētkiem, bet arī ikdienā.

Uzmanību!

Ja ar pašārstēšanos pašsajūta neuzlabojas, ja nav uzlabojumu arī pēc atslodzes dienas, tad gan vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta vai gastroenterologa.

Pārtika, kas bagāta ar probiotikām

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā nodrošināt vēdera labsajūtu, ir sabalansēt labās un sliktās baktērijas, kas veido kuņģa un zarnu mikrofloru. Mūsu uzdevums ir rūpēties par līdzsvaru. Un labākais, ko var darīt, lai uzlabotu vispārējo labsajūtu, ir saglabāt pēc iespējas daudzveidīgāku zarnu mikrobiomu. To var panākt, ikdienā lietojot labās baktērijas jeb probiotikas saturošus ēdienus. Efektīvas probiotikas var palīdzēt novērst vēdera pūšanos un gāzu rašanos - divas visbiežāk sastopamās problēmas, kas rodas pārēšanās gadījumā.

*Jogurts (bez piedevām) satur daudz probiotiku, kas ir labvēlīgas zarnām un uzlabo vispārējo veselību.

*Kefīrs ir piemērots pat cilvēkiem ar laktozes nepanesību, un tajā ir vairāk nekā 34 dažādas probiotikas. Tas satur arī ievērojamu daudzumu oligosaharīdu, kas baro labās baktērijas.

*Skābēti kāposti fermentē dažādas probiotiskās baktērijas. Tie ir labs antioksidantu, piemēram, C vitamīna, avots. Tie palīdz uzturēt gremošanas sistēmu veselīgu un aktīvu.

*Kimči ir pazīstams ar savu pikantumu un aso aromātu un ir bagāts ar probiotikām.

*Miso ir vēl viens dabīgs pārtikas avots ar augstu probiotiku saturu. Tā tiek raudzēta ar īpašu sēnīti, un tieši fermentācijas dēļ augu olbaltumvielas kļūst viegli sagremojamas

*Tempe ir vēl viena probiotiku pildīta delikatese, kas nāk no sojas pupiņām. Vegāni to uzskata par ideālu alternatīvu gaļai, jo tajā ir daudz olbaltumvielu.

*Kombuča ir lieliska gremošanai, turklāt vitamīnu saturam dzērienā ir būtiska nozīme imūnās un nervu sistēmas darbības veicināšanā.

*Tumšā šokolāde ir vēl viena bagātīga probiotiku «spēkstacija». Augstā antioksidantu koncentrācija nodrošina zarnu veselību un novērš oksidācijas izraisītos bojājumus šūnās.