Renārs Kaupers: Tas bija vesels piedzīvojums – tapt blondam un tad katru rītu mazliet salēkties, ieraugot sevi spogulī

© Publicitātes foto

«Tas bija vesels piedzīvojums – tapt blondam un tad katru rītu mazliet salēkties, ieraugot sevi spogulī. Protams, arī mājiniekiem tas bija «pārbaudījums»,» smaidot saka populārais mūziķis, grupas «Prāta vētra» līderis Renārs Kaupers.

Viņam ir epizodiska, bet ļoti kolorīta - smalka un švītīga blondā pirāta Versačes - loma pazīstamā igauņu režisora Ilmara Rāga spraigā piedzīvojumu un fantāzijas filmā visai ģimenei «Ēriks Akmenssirds» («Erik Kivisüda», 2022). Filma uz ekrāniem būs no piektdienas, 20. oktobra.

»Vakara Ziņām« bija ekskluzīva iespēja noskatīties filmu pirms oficiālās Latvijas pirmizrādes un satikties ar filmas režisoru Ilmaru Rāgu, pirāta Versačes lomas atveidotāju Renāru Kauperu un filmas tituldziesmas «Alive Again» līdzautoriem - grupas «Prāta vētra» mūziķiem Jāni Jubaltu un Māri Mihelsonu.

Četri miljoni, pieci gadi

Vientuļnieks Ēriks ir pārliecināts, ka viņa sirds ir veidota no akmens. 11 gadus vecais zēns neiebilst, ka vecāki ir allaž pārņemti ar visu ko citu, viņu atstājot vienu pašu. Ģimenei pārvācoties uz mantoto tantes Brunhildes īpašumu, Ēriks neparko nevēlas tur palikt. Atklājot, ka namā mitinās cita ģimene, kuru vecāki vēlas patriekt, Ēriks iepazīst Mariju. Viņai ir ideja, kā viņas ģimene varētu palikt - abiem jāatrod Marijas mamma, tad Ērikam ar vecākiem šeit nevajadzēs dzīvot. Izklausās pēc izcila plāna, tomēr neviens neko neminēja par sastapšanos ar pirātiem un brīnumiem, abu ceļam vedot uz Starppasauli…

Spoku māja, pirātu kuģis, jūras ceļojumi, spogulis ar superspējām, ceļojums starp pasaulēm - Ērika un Marijas ceļā pārsteigumi sagaida ik uz soļa…

Filmas scenārija autori ir Andris Feldmanis un Līvija Ulmane, kuri strādājuši arī pie Viestura Kairiša filmas «Janvāris» (2022). Tas ir viens no ambiciozākajiem pēdējo gadu Baltijas kinoprojektiem, kura kopējais budžets ir ap četriem miljoniem eiro, un tā tapšanā piedalījušās sešas valstis - Igaunija, Latvija («Studija Lokomotīve» un producents Roberts Vinovskis), Lietuva, Luksemburga, Somija un Ukraina.

«Tas bija tehniski sarežģīts un finansiāli ietilpīgs projekts, un sešu valstu kopsadarbība ir rets gadījums pat globālā kontekstā,» norāda Roberts Vinovskis. «Bet, kā izrādās, tas ir iespējams, un iespējams arī mūsu reģionā, un mēs esam ar to tikuši galā,» viņš ir gandarīts, uzsverot, ka tas bija fantastisks piedzīvojums piecu gadu garumā.

Tikai pēc tam par pirātiem

Aicinot filmas galvenos varoņus un arī skatītājus jaunā avantūrā, pieredzējušā igauņu režisora Ilmara Rāga (viņa zināmākā filma ir «Oskaram» nominētā skandalozā spēlfilma «Klase», 2007) jaunākais kinodarbs ir par cilvēka vēlmi justies nepieciešamam un novērtētam. Par pirmo mīlestību un to, cik svarīgs ir draudzīgs atbalsta plecs dzīves grūtību priekšā.

«Kad man jautāja, kāpēc es, nopietns režisors, veidoju filmu bērniem, es teicu, ka manī joprojām dzīvo «tas mazais puika» un šī filma ir par mani pašu,» saka filmas režisors Ilmars Rāgs. Viņš pauž cerību, ka «Ēriks Akmenssirds» skatītājiem būs kaut kas vairāk nekā tikai izklaide. Viņš pats, lasot scenāriju, saprata, ka galvenais jautājums, uz ko filmā būtu jārod atbilde, ir: kā zināt, ka esam dzīvi?

«Un es sapratu, ka tas ir tikai tad, kad tu kaut ko jūti... Ērikam, kopā ar Mariju atgriežoties no Starppasaules, tas ir jāparāda, un, manuprāt, tieši tas šajā filmā ir pats svarīgākais. Tas savā ziņā ir mīlas stāsts, un tikai pēc tam tas ir stāsts par pirātiem un visu pārējo,» norāda režisors.

Saprast un izzināt sevi

«Es ar lielu prieku uzņēmu ziņu, ka man atkal ir iespēja tikt uz lielā ekrāna,» saka populārais mūziķis, grupas «Prāta vētra» līderis Renārs Kaupers, kurš filmas oriģinālversijā runā igauņu valodā.

Šī viņam ir jau trešā loma lielajā kino. Pateicoties režisoram Jānim Streičam, viņš bija Juziks filmā «Vecās pagastmājas mistērijas» (2000), un viņš spēlēja dziedātāja Georga Otsa draugu baletdejotāju Cēzaru igauņu filmā «Georgs» (2007).

«Versače ir epizodisks tēls, bet palutināts ar ļoti krāšņu vizuālo tēlu un rokzvaigznes manierīgumu. Viņš ir augstprātīgs un nešpetns, gluži kā visi pirāti, bet arī viņam ir vēlme tikt ārā no Starppasaules, kurā viņi iesprūduši,» stāsta Versačes lomas atveidotājs.

Renārs atklāj, ka Versačem pirkstā ir ļoti skaists zelta gredzens ar uzrakstu latīņu valodā, kas tulkojumā nozīmē «Izzini pats sevi». «Tas ir ļoti dziļš filozofisks aicinājums, un man šķita brīnišķīgi, ka šim «žagatas tipa» pirātam, kuram patīk paņemt sev visu spīdīgo - gan jau arī šis gredzens pie viņa nonācis kādā «slepenā pirātu operācijā» -, ir gredzens ar šādu vēstījumu. Jo arī man ir ļoti tuva šāda filozofija - saprast un izzināt sevi. Jo, kā teicis kāds gudrais: augstākais kalns, kurā mums šai dzīvē ir jāuzkāpj, esam mēs paši. Interesanti, ka tas man tik spēcīgi tika atgādināts caur šādu lomu.»

Ja līdzās ir drauga plecs

«Prāta vētra» ir arī filmas tituldziesmas autori. Viņi stāsta, ka sākotnēji, zinot vien to, ka tā būs piedzīvojumu filma par pirātiem, bija sajūta, ka dziesmai jābūt lustīgi dinamiskai, iespējams, īru stilā ar līdzi dziedamu motīvu. Bet pēc vairākām sarunām ar filmas režisoru mūziķi saprata, ka jāskatās pavisam citā virzienā.

«Jo dziesma skan filmas beigās, un filma beidzas uz pozitīvas nots - jaunieši ir atgriezušies no piedzīvojumiem pie savām ģimenēm, ir kļuvuši par labiem draugiem. Mēs sapratām, ka tieši šīs vērtības ir jāieliek dziesmā, līdz ar to tā ir melanholiski romantiska, un tā atgādina, ka mēs visi savā ziņā esam vientuļi kuģi okeānā, ko sauc par dzīvi, bet, ja līdzās ir drauga plecs un atbalsts, viss ir iespējams… Un arī šo enerģiju mēs ielikām šai dziesmā,» stāsta Renārs Kaupers.

Šajā rudenī viņam tapis vēl viens projekts - viņš uzrakstījis mūziku Rasas Bugavičutes-Pēces muzikālajam piedzīvojumam visai ģimenei «Patakoļako un teātra visums», ko Liepājas teātrī iestudējis režisors Mārtiņš Kalita.

«Man patīk šī sakritība - divi darbi un abi ģimenēm ar bērniem. Tas ir ļoti jauki, kad lielie un mazie dodas kopīgā notikumā, jo ģimenei būt kopā - tie ir ārkārtīgi svarīgi brīži,» uzsver trīs dēlu tētis, kurš kopā ar ģimeni jau vairāk nekā četrus gadus dzīvo Liepājā.

Vakara Ziņas

«Katrā braucienā pārsteidzošākais ir cilvēki – gan tie, ar kuriem vienojošs ir ceļš, gan tie, ar kuriem šai ceļā ir lemts satikties. Tas ir neticami, cik spēcīgus, radošus un gaišus cilvēkus mēs sastopam ceļā un ikvienā vietā, kur nonākam,» saka mūziķis, dziesmu autors, Latvijas Radio 5 direktors un «Velomūzikas» idejas autors Kārlis Kazāks.