Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Arnis Mednis: Šai vainai, kas man ir, zāļu nav

«Šai vainai, kas man ir, zāļu nav. Vienīgais atveseļošanās veids ir fizioterapija. Tas tā smalki skan, bet tā ir tā pati vingrošana. Un man mājās ir speciāls trenažieris,» saka Arnis Mednis. © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

«Atveseļošanās Vaivaru rehabilitācijas centrā man pārtrūka reizē ar kovidu, kopš tā laika tur neesmu bijis. Bet tur gulēt man arī īsti nav laika, ir visādi darāmie,» saka dziedātājs, pianists, komponists un savulaik ļoti aktīvais roka, popa un džeza mūziķis Arnis Mednis. 18. oktobrī viņam 62. šūpuļsvētki.

Reta un neparasta iespēja

Ir apritējuši jau vairāk nekā 12 gadi, kopš Arnis Mednis pārcieta smagu insultu, kā dēļ divas nedēļas atradās komā un kļuva daļēji paralizēts. Gadu laikā viņa veselības rādītāji palēnām, bet ir uzlabojušies.

«Mana globālā teorija ir: domā kā vesels cilvēks, dari kā vesels cilvēks, un būsi vesels cilvēks,» viņš saka, piebilstot, ka palēnām jau arī kļūst labāk. «Bet uz pasaules čempionātu trīssimt metru skrējienā šogad vēl nebraukšu,» viņš nav zaudējis humora izjūtu un prieku dzīvot.

«Protams, darbu nav tik daudz, kā bija pirms gadiem 20-30, bet tāpat jau visu ko «perinu»,» saka jubilārs un izstāsta, ka tuvākā iespēja viņu satikt būs 12. novembrī pulksten 17.00 Garīgās mūzikas koncertā Rīgas Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā. Tur gaidāms Arņa Medņa Roka mesas pirmatskaņojums, un tā būs reta un neparasta iespēja dzirdēt viņa radīto skaņdarbu garīgās mūzikas jomā. «Ideja komponēt roka mesu man radās, kad pirms vairākiem gadiem apmeklēju Zilokalnu, kas ir ļoti jaudīga latviešu svētvieta,» atklāj mūziķis, piebilstot, ka šajā koncertā piedalīsies arī ērģelnieks Aivars Kalējs un latviešu izcelsmes itāļu dziedātāja Arnita Eglīte.

Uz gaismu

Šobrīd jubilārs strādā pie jauna projekta, kura pirmizrāde plānota ap Ziemassvētku laiku Tā ir programma «Sonata. Baroka Ziemassvētki», kas top sadarbībā ar diviem talantīgiem mūziķiem, kuri spēlē viduslaiku instrumentus - ar Lenardu Gotlubu, kurš spēlēs lautu, un viņa meitu Adriānu Martu Gotlubu, kura gan dziedās, gan uzstāsies ar zviedru tautas mūzikas instrumentu nikelharpu.

«Es komponēju dziesmas - rakstu gan dziesmu tekstus, gan mūziku, un pats arī būšu pie sintezatora. Tā būs ļoti interesanta mūzika un programma, kurā būs ne tikai mana jaunrade, bet arī visi Ziemassvētku korāļi, ko klausītāji šajā laikā grib dzirdēt un gaida,» stāsta Arnis Mednis, piebilstot, ka šī programma izskanēs dievnamos. Un tieši laikā, kad »Vakara Ziņas« sazinājās ar jubilāru, tapa dziesma «Uz gaismu».

Ļoti vērtīgas divas dienas

Rudens ir laiks, kad dabā viss iet «uz tumsu», bet Arnis Mednis tāpēc neskumst. «Man ir tādas aizdomas, ka pēc rudens nāks ziema, pēc ziemas - pavasaris un pēc tam atkal būs vasara. Ar tādu domu es dzīvoju,» viņš neļaujas «rudens depresijai».

Mūziķis labprātāk pastāsta, kā pagāja viņa vasara. «Nekur ārpus Latvijas nebraucu, biju tepat pa Rīgu - kaut ko bišķiņ pa studiju darbojos, kaut ko pa māju. Lauku arī man nav, bet es jau visu mūžu esmu bijis pilsētnieks - visu bērnību un jaunību esmu dzīvojis pašā centrā, Ļeņina ielā (tagad - Brīvības iela).»

Vasarā viņš divas dienas pavadīja arī «Fonda Līdzskaņa» sociāli radošajā nometnē, kas ir palīdzība mūziķiem, kuri grūtos dzīves posmos ir izkrituši no mūzikas aprites. Nometne notika Latvijas izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) telpās Pārdaugavā, kas ir netālu no mūziķa pašreizējās dzīvesvietas. «Tās bija ļoti vērtīgas divas dienas, iespēja satikties ar kolēģiem, radoši darboties un veidot jaunus kontaktus. Un LaIPAS meitenes visus cienāja ar ļoti garšīgiem ēdieniem. Tas bija jauki,» Arnis Mednis ar prieku atminas.

«Družba» un «Tarkus»

Bet savā dzimšanas dienā jubilārs bija mājās. «Nu, skaidrs, kur gan citur! Agrāk, kad man bija ģimene un daudz draugu, un māja Mārupē, uz lielās terases savedu aparatūru un kopā ar mūziķiem visu nakti «džemojām». Bija jautri. Bet tas bija sen, manā mūziķa karjeras «zelta periodā»,» stāsta Arnis Mednis.

Viņš saka, ka arī skolas gados, kad pie viņa uz dzimšanas dienu nāca klasesbiedri no Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas, svētki vienmēr svinēti ar muzikālu ievirzi.

«Mani vecāki bija mūziķi, maniem klasesbiedriem vecāki bija mūziķi, un tā vide bija hipermuzikāla. Vecāki nopirka torti «Družba» - lielas izvēles jau tolaik nebija, tā bija viena no retajām, ko varēja dabūt -, mēs ēdām un klausījāmies plates. Vienu pat atceros - tā bija angļu rokgrupas «Emerson, Lake & Palmer» plate «Tarkus»,» stāsta jubilārs.

Vispirms veselību

Mūziķa radošo ieceru pūrā ir vēl kāds projekts - pašā realizācijas sākumposmā ir dziesmas muzikālai izrādei «Trīs vīri laivā», ko realizēs aktieris un režisors Mārtiņš Vilsons. «Mārtiņš raksta dziesmu tekstus, es - mūziku. Viņš pats šajā izrādē arī spēlēs, un visticamāk, ka tas būs nākamgad, tuvāk pavasarim.»

Bet dzimšanas dienā jubilāram novēliet vispirms veselību. Un pēc tam, kā viņš pats saka: «Lai piepildās!»