Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Liepiņa: Nezinu, kam jānotiek, meteorītam ir jānogāžas uz zemes droši vien, lai Kariņš vispār par kaut ko atbildētu

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Parlamentā ievēlētās 100 gudrās galvas ir cilvēki ar miesu un asinīm un veiklu vai mazāk veiklu valodiņu. Vai viņi vienmēr runā tikai par lietu? Nē, protams! Mēs jums pastāstīsim, par ko parlamentārieši runā no tribīnes.

PREZIDENTS ARĪ IR CILVĒKS

VILIS KRIŠTOPANS, «LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ»:

«Man bija tas gods balsot par Ulmaņa kungu kā prezidentu, manas valdības laikā pirmoreiz tika ievēlēta Vaira Vīķe-Freiberga.

Tur, protams, bija viens maziņš nesmukums, par ko neviens īpaši negrib runāt. Toreiz bija aizklāta balsošana, un toreiz nākamā opozīcija, kas jau, kā saka, gatavojās mani nomainīt (pēc manis, kā jūs zināt, atnāca Andris Šķēle no Tautas partijas, viņi bija opozīcijā manas valdības laikā), izdalīja krāsainas pildspalvas. Zaļu pildspalvu - Tautas partijai, sarkanu pildspalvu - «Tēvzemei un Brīvībai», nu, lai var zināt, kurš krustiņu vai mīnusiņu ir ievilcis. Un tādā veidā ievēlēja Vairu Vīķi-Freibergu.

(..) Vēl viena... pēdējā lieta. Atcerieties, jebkurš prezidents ir arī cilvēks, un viņam vienmēr stāvēs rakstāmgalda šūplādē tas balsojums. Iedomājieties, ka tie visi, kas būs balsojuši pret viņu, viņam būs redzami, un iedomājieties, ka no tiem cilvēkiem, teiksim, viens kandidē par ģenerālprokuroru un ir divi trīs citi kandidāti, un - ko darīs prezidents? Lai kāds viņš ir pozitīvs cilvēks, viņš to, kas ir balsojis pret viņu, vienkārši noliks par pakāpienu zemāk. Tas ir fakts.

Tāpēc jau ir vajadzīgas, mīļie cilvēki, tās slēgtās vēlēšanas, lai būtu pilnīgi brīva izvēle un cilvēkus pēc tam mazāk vai vairāk nevajātu morāli vai kā savādāk.»

JAUTĀJUMS UN ATBILDE

VIKTORS VALAINIS, ZZS:

«Vai, piemēram, Latvijas komercbankas ir sākušas plosīties kā kārtīgi finanšu lauvas mūsu finanšu tirgos, finansēt mūsu biznesu, uzņēmējdarbību, mājsaimniecības? Vai mēs redzam kādas no šādām priekšzīmēm, ka... uz kāda pamata bankas ir audzējušas savus peļņas rādītājus? Mēs to neredzam.»

DIEVU PIESAUC ARĪ SAEIMĀ

ANDRIS BĒRZIŅŠ, ZZS:

«Diemžēl vai paldies dievam, likumprojekta «Grozījumi likumā «Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā»» trešajam lasījumam neviena priekšlikuma nebija.»

AIZRUNĀJĀS...

MĀRCIS JENCĪTIS, «LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ»:

«Bet par cilvēkiem, kuri smēķē. Mēs dzīvojam demokrātiskā valstī, un, tā var nodēvēt... smēķētāju asociācija jeb tā lielā iedzīvotāju daļa, kas smēķē... to demokrātiski aizliegt nevarētu. Bet var arī demokrātiski atļaut. Piemēram, tajās valstīs, kur ir nāvessodi... Elektriskais krēsls vai nāvējoša injekcija, vai nošaušana - es domāju, katrs pieaudzis cilvēks personīgi var izvēlēties, kādā veidā viņš aiziet no šīs dzīves paātrināti.»

IR LATVIJA, UN IR LATGALE

LEILA RASIMA, «PROGRESĪVIE»:

«Vai zinājāt, ka Latgalē ir teju divreiz lielāka mirstība - kuru var novērst -, nekā tas ir Rīgā? Ko tas nozīmē? Tas nozīmē - ja tu dzīvo, piemēram, Dricānos un tev ir insults, tad tev ir divreiz lielākas iespējas apgulties divus metrus zem zemes nekā Rīgā. Arī citos reģionos tavas izredzes ir daudz sliktākas nekā Rīgā, taču Latgale šeit patiešām īpaši izceļas.»

NU, KARIŅŠ...

LINDA LIEPIŅA, «LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ»:

«Lūk, Kariņš... Kāpēc...? Nu, Kariņš... Droši vien tas ir lieki - teikt, ka Kariņš uz Pieprasījumu komisijas sēdi neatnāca. Un visiem taču skaidrs... Nezinu, kam jānotiek, meteorītam ir jānogāžas uz zemes droši vien, lai Kariņš atnāktu uz Pieprasījumu komisijas sēdi un vispār par kaut ko atbildētu.»

VAINĪGAIS ZINĀMS

JANA SIMANOVSKA, «PROGRESĪVIE»:

«Es gribu pateikt Šlesera kungam - jūs atsaucāties uz Satversmi, un patiešām jums izdevās pirms 10 gadiem sabojāt Latvijas Republikas Satversmi.»

Avots: Latvijas Republikas 14. Saeimas ziemas sesijas 18 sēde 2023. gada 23. martā; pavasara sesijas pirmā sēde 2023. gada 20. aprīlī