Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Režisors Edmunds Freibergs: Kad aizgāju pensijā, domāju, ka man būs garlaicīgi. Bet nekā tamlīdzīga!

© F64

«Savā dzimšanas dienā parasti cenšos aizbraukt uz kapiņiem pie mammas un nolikt kādu puķīti. Nekādu lielu svinēšanu, sevišķi pēdējos gados, es vairs negribu, drīzāk otrādi – klusi un mierīgi pārdomāt dzīvi,» saka režisors Edmunds Freibergs. 12. augustā viņam 75. dzimšanas diena.

«Dažādu apstākļu sakritības rezultātā joprojām esmu darba ierindā, un tas, protams, gandarī,» saka jubilārs. Šajā vasarā viņš strādāja pie grandioza projekta - Šarla Guno operas «Fausts» oriģināliestudējuma 29. Siguldas opermūzikas svētkos, ko veidoja starptautiska komanda diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā.

«Tas bija ļoti nopietns darbs, mēģinājumu bija maz, tas nozīmē, ka, sākoties mēģinājumiem, man bija jābūt perfekti sagatavotam, vairs nevarēja notikt nekādi radošie meklējumi - bija precīzi jāzina, kas jāizdara. Respektīvi, mūzika bija «jāpārtulko» vizuāli, un tajā tika ieguldīts pamatīgs darbs teju četru mēnešu garumā,» atklāj «Fausta» režisors.

Līdz ar to šovasar viņš nekur ārpus Latvijas neizbrauca. «Vasara ir skaista arī Latvijā, vajag apceļot Latviju,» iesaka Edmunds Freibergs, atklājot, ka viņš vasarā parasti nedēļu atpūšas Mērsragā, bet šogad tas vēl nav sanācis. «Laiks jau arī tāds nekāds. Ja brauc uz jūru, tad gribas sauli. Es gaidu siltāku laiku, un, iespējams, pēc dzimšanas dienas sanāks aizbraukt uz Mērsragu. Un tad jau būs klāt rudens. Vasara paiet nenormāli ātri, tas gan žēl,» nosaka jubilārs.

Režisors atklāj, ka šajā vasarā viņš strādāja arī Latvijas Radio, tur ierakstīja divas skaistas Hansa Kristiana Andersena pasakas, kas savu pirmatskaņojumu piedzīvos tieši viņa dzimšanas dienā. «Ierakstīju arī jaukus humoristiskus stāstiņus skolas vecuma bērniem, tie savukārt izskanēs skolas sākumā. Radio man ir vairāki projekti arī nākotnē - viens no tiem saistībā ar Ziemassvētkiem kopā ar maestro Raimondu Paulu,» stāsta režisors. Savukārt Latvijas Nacionālajā teātrī Edmunds Freibergs šajā sezonā atjaunos divus savus iestudējumus - muzikālo izrādi visai ģimenei «Sudraba slidas», kas nospēlēta jau vairāk nekā simt reižu, un Stendāla drāmu «Sarkanais un melnais», kas tiks spēlēta jau ceturto sezonu.

«Kad aizgāju pensijā, prom no teātra, domāju, ka man būs garlaicīgi, ka nebūs ko darīt. Bet nekā tamlīdzīga! Ja ir veselība un var normāli kustēt, tad saturu dzīvei var atrast ļoti bagātīgu.»