Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Vai Zbigņevs Stankevičs ir garīgais līderis?

© Ģirts Ozoliņš/F64

2010. gada 8. augustā tika ordinēts Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, kurš šajā amatā nomainīja kardinālu Jāni Pujatu. Zbigņevu Stankeviču par jauno Rīgas arhibīskapu nominēja pāvests Benedikts, bet pēcāk aizņemtības dēļ Stankevičs nepiedalījās emeritētā pāvesta Benedikta XVI bērēs.

Gandrīz tāds kā citi

Latvijas sabiedrību viņš aizrāva ar savu salīdzinošo jaunību un ieintriģēja pat neticīgos kā cilvēks, kurš nodarbojies ar Austrumu cīņām un meklējis sevi laikā, kad bija vīlies reliģijā. Piemēram, nav slēpis, ka jaunieša vecumā vīlies kristietībā un uzskatījis to par novecojušu. Tad caur jogu tomēr nonācis pie pārliecības par Dieva esamību. Zbigņevs Stankevičs bijis Latvijas vieglatlētikas izlasē, ieguvis 1. sporta klasi vieglatlētikā. Interešu lokā bija arī hinduisms un budisms, pievērsies cīņas mākslām, nodarbojies ar karatē, vaļasprieks bijis kalnos kāpšana.

Tiem, kuri neregulāri sekoja līdzi notikumiem katoļu baznīcā, varēja pat rasties šaubas par Zbigņeva Stankeviča patiesajiem nolūkiem, jo viņš šķietami uzradās no «nekurienes». Tomēr atgādināsim informāciju, kas šajā aspektā tikusi piedāvāta: savu garīgo meklējumu laikā Zbigņevs Stankevičs tomēr izlēmis kļūt par priesteri un 1990. gada 8. augustā devies pie sava garīgā tēva priestera Viktora Pentjuša. Pēc diviem mēnešiem Zbigņevs Stankevičs uzsācis studijas Ļubļinas Katoļu universitātē Polijā, kuras pabeidzis 1996. gadā. Viņš studējis arī Laterāna Pontifikālajā universitātē Romā Itālijā, kur 2008. gadā ieguvis doktora grādu teoloģijā. Kad arhibīskaps metropolīts Jānis Pujats, sasniedzot 80 gadu vecumu, atkārtoti lūdza savu atbrīvošanu no amata, pēc aptauju rezultātiem, par viņa pēcteci izvirzījās Zbigņevs Stankevičs.

Dzimis, lai mācītos

Viņa tuvākie cilvēki un līdzgaitnieki noteikti ir izveidojuši savu priekšstatu par viņu, bet visi pārējie savu ziņkāri var apmierināt, izmantojot sev pieejamas metodes un informāciju. Piemēram, ātri iespējams aprēķināt cilvēka rakstura īpašības, izmantojot numeroloģijas zināšanas. Vērtējot pēc dzimšanas datiem, Zbigņevs Stankevičs pārstāv vadītāja, līdera tipa cilvēku, tādu, kurš ir gatavs uzņemties atbildību un spēj «komandēt» citus. Viņš ir izcils administrators šā vārda visplašākajā nozīmē. Bet viņam nepieciešama radoša darbošanās un brīvība, tāpēc jāizvēlas profesija vai amats, kurā var būt pats sev priekšnieks un noteicējs, pretējā gadījumā var rasties nesaskaņas ar augstāk stāvošajiem un vilkt uz kašķi, jo šāds cilvēks uzskata, ka tieši viņš visu zina vislabāk. Atļaušos salīdzinājumu: ja Zbigņevs Stankevičs strādātu bruņotajos spēkos, tad daudz labprātāk komandētu pats, nevis pildītu pavēles. Viņam patīk strādāt ar publiku, un viņš to spēj. Kā līderis - lielisks. Piemīt aktiera dotības, spēj suģestēt, pārliecināt, iedvesmot, tomēr viņa garīgais briedums iestājas līdz ar dzīves pieredzi. Viņa sasniegumi top, pateicoties paša pūliņiem, garīgajai attīstībai un vēlmei mācīties. Var sacīt, ka viņš dzimis, lai mācītos. Šāda tipa cilvēkam piemīt dabas dota intuīcija, kas ļauj redzēt ārpus loģiskā un ar prātu uztveramas pasaules. Iespējams, Dieva kalpam tas var nepatikt, tomēr Zbigņeva Stankeviča dzimšanas datu analīze apliecina, ka viņam piemīt intuīcija, nosliece uz mistiku un ezoteriku.

Ar uzņēmēja gēnu

Starp citu, numerologi ir analizējuši luterāņu mācītāju dzimšanas datus un, vadoties pēc tiem, konstatējuši, ka netipiski lielu daļu (35 %) interesē nauda - materiālā ieinteresētība ir lielāka par garīgo. Taču tas bija tikai viens secinājums, kas izriet no šī pētījuma. Katoļticība un līdz ar to garīdznieki kā viens no kristīgās ticības virzieniem tiek uzskatīta par konservatīvāku, salīdzinot ar, piemēram, luterānismu. Tāpēc katoļticīgie mēdz uzsvērt, ka tieši tādai jābūt baznīcai, jo ticīgiem cilvēkiem prognozējamība un nemainīgums ļauj justies stabili. Apkārt viss mainās, jo īpaši krīzes situācijās, tāpēc ir grūti sameklēt atbalsta punktus laicīgajā dzīvē.

Vai Zbigņevs Stankevičs šīs gaidas apmierina? Izmantojot numeroloģijas zināšanas, var sacīt, ka viņa trumpis ir psihologa spējas un neordināra pieeja. Viņš spēj veiksmīgi izlīst caur adatas aci no ikvienas situācijas, adaptēties jebkādos apstākļos un atrast valodu ar dažādām auditorijām. Turklāt viņš ir vitāls cilvēks, ar kuru citiem ir interesanti būt kopā. Jo īpaši sievietēm gribas aprunāties ar arhibīskapu. Gaišs cilvēks, varētu būt veiksmīgs uzņēmējs, ja laicīgajā dzīvē izvēlētos šādu ceļu. Finanses un ekonomika ir viņa stiprais pamats. Nav ģimenes cilvēks, viņa loma ir būt sabiedrībā un veltīt sevi cilvēkiem. Jāņem vērā, ka viņš nedrīkst blefot, viņam sevī daudz jāiegulda, jāmācās, jāattīstās. Ja tā nenotiek, tad var nonākt pretrunās ar savām izjūtām.