VAKARA ZIŅAS. Kino leģenda Pauls Butkēvičs: Esmu praktiski piesiets pie gultas

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

«Esmu sadurstīts kā ezītis. Sāp mugura, sāpes ir šausmīgas, tāpēc pamatā guļu. Esmu praktiski piesiets pie gultas,» atklāj Latvijas un padomju kino leģenda Pauls Butkēvičs. 8. augustā viņam bija 83. dzimšanas diena.

Sazvanīts nedēļu pirms savas dzimšanas dienas savās mājās Daudzeses pagasta «Rudzīšos», leģendārais kino aktieris Pauls Butkēvičs, kura radošajā kontā ir vairāk nekā 150 kino lomu, sarunā ar »Vakara Ziņām« pastāstīja, ka viņam ir saasinājušās mugurkaula problēmas. Savulaik filmējoties viņš salauza muguru, nu traumētais mugurkauls, no kura, kā viņš pats saka, divi gabali ir izlūzuši, atkal liek par sevi manīt. Jūlija izskaņā sāpes kļuvušas tik neizturamas, ka nācās lūgt mediķu palīdzību.

«Jā, pašlaik ir ļoti smagi. Mani saspricēja no vienas vietas, tagad esmu sadurstīts un tāds jokains no tām špricēm. Bet vispār ir ļoti jauki,» jubilārs mēģina saglabāt dzīvesprieku. «Mazliet jau kustos, trenējos, ejot pieturos, māja pilna ar visādiem ratiņiem un «staigulīšiem», bet vispār esmu gulošs. Pašlaik. Nu, kā ir, tā ir. Ko tur lai dara… Bet dzīve ir smuka,» jubilārs nosaka. «Dakteri nekādu uzlabošanos neprognozē, jāeksistē. Katrā ziņā es cīnos un daru visu, lai paliktu labāk.»

Paula Butkēviča dzīvesbiedre, kostīmu māksliniece, ilggadējā Latvijas Televīzijas darbiniece Zinta Jansone sarunā ar »Vakara Ziņām« vien piebilda, ka visas šīs veselības likstas ir viņa «mūža ieguldījums». Un tāpēc šī vasara abiem ir ļoti grūta. Un, protams, tāpēc par dzimšanas dienas svinēšanu nevar būt pat runas. «Mūsdienu medicīna neko nevar palīdzēt. Ir tikai pretsāpju un miega zāles, un no tām mēs arī dzīvojam. Tās ir galvenās «uzturvielas»,» nosaka aktiera dzīvesbiedre.

Taujāta, kā viņai pašai ar veselību, Zinta Jansone atteic, ka turas. «Ir jāturas! Citu variantu jau nav. Un tā mēs arī turamies, viens otru stutējam, kā vien varam. Kā visu mūžu. Mēģinām turēt degunu augšā, jo savādāk jau nevar. Tikai ar tādu domu, ka būs jau labi, mēs arī dzīvojam,» viņa atzīst.

Svarīgākais