Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Matīss Žilinskis: Paralēli koncertiem un komponēšanai pildu arī zemessarga pienākumus

© Privātais arhīvs

Talantīgais džeza pianists, komponists un aranžētājs Matīss Žilinskis ir slavenā komponista Arvīda Žilinska mazmazdēls un mūziķis ceturtajā paaudzē. Pirms diviem gadiem klajā nāca viņa komponētā dziesma «Mana Latvija», kuras ierakstā piedalījās daudzi pazīstami dziedātāji. Par šīs vasaras plāniem Matīss saka: «Plānoju piedalīties gan Jūrmalas festivālā, gan augusta sākumā kopā ar talantīgo džeza dziedātāju Edīti Štrausu uzstāsimies Starptautiskā operetes festivāla koncertā Ikšķilē.» Matīsa klavierspēli lakoniski novērtējis arī maestro Raimonds Pauls: «Bravo!»

Peldes

«Tā nu ir sanācis, ka vienas no manām lauku mājām ir pie jūras, tāpēc neatliekama un bieža nodarbe vasarā ir peldēties. To man patīk darīt jau kopš bērnības, un liekas, ka tā tas arī paliks!»

Kaķis Notiņš

«Viens no ģimenes locekļiem ir arī mans un draudzenes lolotais «bērniņš» (jā, tieši tāds ir viņa statuss) - kaķītis Notiņš. Vārds viņam ir ļoti muzikāls, un ne velti, jo Notiņam ļoti patīk sēdēt un klausīties klavieru skaņās.»

Mašīna

«Mašīna ir svēta lieta. Arī man ļoti mīļa ir mana «Audi» markas automašīna, un, ja vien ir iespēja kur tālāk pabraukt, es vienmēr to izmantoju.»

Kārtīgi paēst

«Neliegšos, ka diezgan bieži ēdu ārpus mājas. Tas ir gan tāpēc, ka nesanāk laika daudz būt mājās, gan tāpēc, ka ir tik daudz interesantu vietu, kur var garšīgi paēst un palutināt savas garšas kārpiņas, ka gribas izmēģināt visu!»

Zemessardze

«Paralēli koncertiem un komponēšanai pildu arī zemessarga pienākumus, muzicējot Zemessardzes orķestrī. Tas ir ļoti interesanti un aizraujoši, jo bieži sanāk uzstāties vietās, kur parastais mūziķis nemaz netiktu.»

Mana draudzene Marta

«Mana mūza un iedvesma visam, ko daru, ir mana meitene Marta. Tā nu mēs kopā dalām gan krāsainos, gan ne tik spilgtos dzīves mirkļus. Kopā arī muzicējam un ceļojam.»

Komponēšana

«Lielu daļu no manas radošās darbības aizņem komponēšana. Daudz kas ir sarakstīts, un «svaigākais» darbs šobrīd ir koncertprogramma «Tālie krasti», kas tapusi kopā ar Latvijas Nacionālā teātra aktieri Raimondu Celmu. Tās ir skaistas melodijas ar izcilā dzejnieka Viļa Plūdoņa tekstiem.»

Ceļošana

«Daudz jau nav sanācis pasauli apskatīt, taču ļoti novērtēju visas vietas, kur būts. Viena no mīļākajām fotogrāfijām tapusi Parīzē, pie slavenā Eifeļtorņa. Ar lielu prieku gaidu savu atvaļinājumu un iespēju paceļot arī šovasar.»

Plates

«Viens no maniem hobijiem ir plašu kolekcionēšana un klausīšanās. Tajā procesā ir kaut kas īpašs. Tā ir iespēja izjust un izdzīvot mūziku tieši tā, kā autors to ir vēlējies - apsēsties un izbaudīt.»

Grāmatas

«Ja nu ir kas tāds, kas mani ļoti spēj ievilkt, tad tās ir grāmatas. It īpaši vēlētos izcelt grāmatu sēriju par Hariju Poteru, kuru esmu izlasījis vairākkārt. Ļoti patīk arī kriminālromāni, piemēram, Agatas Kristi stāsti par detektīvu Erkilu Puaro. Grāmatas vienmēr ļauj iztēloties un vizualizēt ainu savā galvā, tāpēc filmas nemaz nav vajadzīgas.»