Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Inese Vaidere: Nevaru strādāt ne mājās, ne birojā, ja apkārt nav kārtības

© Privātais arhīvs

«Protams, svarīgu lietu manā dzīvē ir gana daudz, un varbūt šis tiešām ir labs brīdis padomāt par to, kas ir svarīgs un kas ir tās lietas, kuras mani raksturo – piemēram, darbs, ģimene, mūzika un dārzs,» saka Eiropas Parlamenta deputāte, ekonomiste un profesore Inese Vaidere. 

10 lietu, kas raksturo Inesi Vaideri :

Darbs

«Viena no svarīgākajām lietām noteikti ir mans darbs Eiropas Parlamentā, kur darbojos jau deviņpadsmit gadus. Darba ir ārkārtīgi daudz, tas ir ļoti daudzveidīgs, neviena diena nelīdzinās citai. Šis darbs man ļoti patīk, un visu mūžu esmu bijusi laimīgs cilvēks, jo arī tad, kad biju docētāja universitātē, darīju to, kas patīk. Turklāt mans darbs vienlaikus ir arī mans vaļasprieks, tāpēc man arī nevajag laikietilpīgus vaļaspriekus, savukārt arī brīvajos brīžos labprāt padomāju par sava darba aspektiem.»

Ģimene

«Ļoti svarīga man ir ģimene, sākot ar vecvecākiem un vecākiem, kuri ir par mani ļoti rūpējušies, audzinājuši un veidojuši manu vērtību sistēmu, devuši zināšanas. Esmu bijusi mīlēts bērns un mazbērns un tagad to cenšos nodot arī nākamajai paaudzei. Tas man ir ļoti svarīgi, jo ģimene - tie ir cilvēki, ar kuriem vienmēr varu aprunāties, kas palīdz tad, kad ir grūti. Viņi ir mana atbalsta komanda. Ļoti lepojos ar savas jaunās paaudzes sasniegumiem un to, ka viņi visi ir pozitīvi un veiksmīgi cilvēki.»

Mūzika

«Mūzika man vienmēr bijusi visapkārt. Esmu beigusi mūzikas skolu un spēlējusi klavieres, un, lai gan mūzika pašlaik nav galvenais manas dzīves saturs, tā mani pavada un ļoti ietekmē. Labprāt klausos dažādu žanru mūziku - gan klaviermūziku, gan moderno mūziku, mani neaizrauj kantrimūzika un šlāgeris.»

Kaķi

«Esmu izteikta «kaķiste», man ārkārtīgi patīk kaķi. Ģimenē vienmēr ir bijuši kaķi, un būtu grūti iedomāties ģimenē ienākam cilvēku, kuram nepatīk kaķi. Man šķiet, kaķi ir dzīvnieku dzīvnieki: viņu gudrās acis ar tūkstošgadu pieredzi ir kaut kas vienreizējs. Un izcilā fiziskā forma! Un mīļums… Visi kaķi, kas man bijuši, vienmēr ir bijuši ļoti mīļi. Turklāt kaķi vienmēr dod atpakaļ savu mīlestību, ja viņus mīl; viņi mūs arī ārstē un par mums rūpējas.»

Sports un fiziskās aktivitātes

«Man ļoti būtisks ir sports un fiziskās aktivitātes, un tiešām ticu, ka kustība ir dzīvība. Savulaik esmu spēlējusi basketbolu; arī mans vīrs Artūrs bija sportisks, un visa ģimene ir sportiska. Strasbūrā, Briselē vai Rīgā rītu uzsāku ar vingrošanu, jo ir jābūt labā formā, lai izturētu šo saspringto darbu. Atpūta ir darba maiņa, un fiziskās aktivitātes ir ļoti vajadzīgas.»

Privātais arhīvs

Daba un jūra

«Otrās mājas mums ir jūras krastā, un vienmēr priecājos par to fantastisko skaistumu, kuru Latvijai dod jūras piekraste. Man daba patīk visos gadalaikos. Neskumstu arī tad, kad pienāk novembris. Cilvēkiem varbūt šķiet, ka tad daba vairs nav tik krāšņa, taču arī pelēkajam tonim ir savs skaistums. Man ļoti svarīga ir jūra, brīnišķīgās pludmales un daba jebkurā tās izpausmē. Un brīvajā laikā tā ir mīļākā atpūtas forma - būt dabā.»

Dārzs un dārza darbi

«Neesmu tāda entuziaste, kas visu laiku to vien dara kā rokas pa dobēm, taču patīk gan paravēt, gan kaut ko iestādīt. Man nav paraugdārzs, kur viss būtu aprušināts vai izravēts, vai japāņu dārziņš ar ļoti stingrām formām. Dārzā aug ļoti daudz kas no tā, ko man sadāvinājuši radi, draugi un paziņas, un varētu teikt, ka dārzs maksimāli tuvojas dabiskajai videi. Man ļoti patīk ravēt puķes un iegremdēt rokas zemē, turklāt ravēšana ir brīnišķīga meditācija, kas attīra gan zemes stūrīti, gan lielā mērā arī prātu.»

Skaista un sakārtota vide

«Nevaru strādāt ne mājās, ne birojā, ja apkārt nav kārtības. Vide var nebūt sterila, taču ir svarīgi, lai istaba vai birojs būtu tīrs un sakārtots. Neuzskatu sevi par pedanti, un nav tā, ka katrai lietai ir sava vietiņa, taču esmu pārliecināta, ka kārtīgā vidē arī domas ir vieglāk sakārtot. Tāpēc pirmais darbs, atbraucot mājās vai aizbraucot uz otrajām mājām, ir visu sakārtot un ielikt puķes vāzē, un tad varu darīt visu pārējo.»

Latviešu valoda un Latvija

«Man ļoti svarīga ir latviešu valoda - skaistākā valoda pasaulē! Man ir svarīgi rūpēties par valodu, patīk spēlēties ar valodu un patīk cilvēki, kas var spēlēties ar valodu, jo, lai to darītu, valoda ir jāzina ļoti labi. Tāpēc priecājos par cilvēkiem, kuriem pret latviešu valodu ir tāda attieksme, kādu tā ir pelnījusi. Esmu liela Latvijas patriote. Manā skatījumā tā ir labākā vieta, kur dzīvot, un latviešiem arī vajadzētu te dzīvot! Es arī nekad negribētu dzīvot kaut kur citur, manas mājas ir tikai Latvijā.»

Privātais arhīvs

Rīga

«Ļoti mīlu savu mītnes vietu Rīgu, kur dzīvoju jau gadu desmitiem, un šī pilsēta man ļoti patīk! Senu koku ieskautie parki, ārkārtīgi skaistie apstādījumi, skaistās celtnes Rīgas centrā, Brīvības piemineklis, Bastejkalns, kas redzams pa manas istabas logu… Mīlu arī Vecrīgu, un tur ir vēl daudz darāmā, lai to padarītu skaistāku.»