Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Diāna Zirniņa: Mans latgaliskais lepnums ir par Latvijas karogu

© Privātais arhīvs

«Runāt par sevi ne vienmēr ir vienkārši. Vismaz man. Tāpēc šoreiz ļaušu sev dažkārt aizslēpties aiz Latgales «Gora» desmit gadu jubilejas. Un tās desmit lietas, kuras mani varētu raksturot, tveršu nedaudz citādāk, domājot par to, kas noticis ar mani šajos pēdējos desmit gados,» saka Latgales vēstniecības «Gors» vadītāja Diāna Zirniņa.

Latgales vēstniecība «Gors»

«Mana laime un privilēģija ir būt daļai no pirmās reģionālās koncertzāles. Šogad «Goram» - desmit!»

Vainags

Privātais arhīvs

«Gandrīz piecpadsmit gadus esmu dejojusi tautas deju kopā «Dziga», un galvā man bijis Latgales novada vainags. Savs vainags jeb, precīzāk sakot, kronis ir arī «Goram». To piedzīvojām atklāšanas dziesmuspēlē «Ķēniņmeita. Latgales pasaka».

Ērģeļmūzika

«Mūsu skanējumā ievijusies arī ērģeļmūzika. Tā kļuvusi par koncertzāles un arī manas dzīves neatņemamu sastāvdaļu. Ir laime, ka mums ir Iveta Apkalna, kas Latvijas vārdam liek skaisti skanēt pasaulē. Līdz ar digitālo ērģeļu sarūpēšanu 2014. gadā Iveta ir sākusi jaunu ērģeļmūzikas ēru Latvijā. Tagad tā skan uz koncertzāļu skatuvēm, saullēktā, jūras krastā un pat dziesmu svētkos. Un rudenī - Starptautiskajā ērģeļmūzikas festivālā «ORGANismi» Ivetas dzimtajā pilsētā Rēzeknē.»

Dzimšanas apliecība

«Dzimšanas apliecība simbolizē manu 2015. gadu. Manai meitai Agnesei šovasar paliks jau astoņi gadi. Nu ļoti feina viņa ir. Ļoti!»

Svēpētā keramika un lamellafons

«Nekas nevar būt īstāks par Latgales mālu. Un, kad tas pārtop māla traukos, tad īstums ienāk mājās arī. 2017. gadā, svinot Latgales Kongresa simtgadi un iesākot Latvijas simtgades svinības, kļuvām bagātāki par vienu īpašu instrumentu - lamellafonu, kuru, sasaucoties ar Latgales keramiķu veikumu, darinājis Aleksandrs Maijers.»

Latvijas karogs

«Mans latgaliskais lepnums ir par Latvijas karogu, kurš tapis, atsaucoties uz 13. gadsimta Atskaņu hronikā minētu seno letgaļu karoga aprakstu. Mans latviskais lepnums ir par to, ka karmīnsarkanais karogs ar horizontālu baltu svītru vidusdaļā ir viens no senākajiem pasaulē.»

Latgale

«Teirumnīku purva taka, Sarkaņu baznīca, Lubāna plašumi, Aglonas bazilikas baltās smailes, ezeru dzidrums, Krāslavas šarms un Felicianovas ūdensdzirnavu iegrieztā ūdens straume gar pavasara purenēm. Latgale ir kas vairāk nekā vieta.»

Ceļš

Privātais arhīvs

«Es ļoti daudz laika pavadu ceļā. Mīlu braukt pie stūres. Mīlu ceļot. Joprojām mīlu Itāliju.»

Ēdiens un «Zīds»

«Man kā Vērša zīmē dzimušajai ēdiens ir viena no dzīves baudām. Un tāds prieks, ka «Gorā» spējām radīt savu kafejnīcu-restorānu «Zīds».»

Mati

Privātais arhīvs

«Šis var izklausīties savādi, bet, kad jautāju kolēģiem, kas ir tas, kas mani raksturo, saņemu šo atbildi… Varbūt tā arī ir.»