Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Al Bano un Romina Pauere piedzīvojuši satricinošu notikumu

© Scanpix

Itāļu dziedātājs Albano Antonio Karizi, ko zinām ar skatuves vārdu Al Bano, dzimis 1943. gada 20. maijā. Nebūs melots, ka Al Bano un viņa nu jau bijušās sievas Rominas Paueres duets slavas zenītā uzsitās pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados. Lai kā būtu abu dzimtajā Itālijā, bet pašreizējie pirmspensijas un svaigpensijas vecuma ļaudis Latvijā noteikti atceras diskotēkas, kurās skanēja dueta «Al Bano & Romina Power» lipīgās un jaunu cilvēku ausīm tīkamās melodijas. Piebildīsim, ka ir pārdoti vairāk nekā 165 miljoni Al Bano ierakstu kopiju.

Jauni, iemīlējušies, talantīgi

Al Bano un Romina apprecējās 1970. gadā, un šī savienība varētu atgādināt Romeo un Džuljetas leģendu - arī Al Bano un Rominas Paueres ģimenes iebildušas pret kāzām. Tomēr laulībā piedzima četri bērni. Al Bano un Rominas duets uz skatuves pastāvēja gandrīz 30 gadus, un, ticiet man, fani Latvijā joprojām spēj nodziedāt vai nodungot daudzas šī slavenā dueta melodijas.

Tā kā Eirovīzijas kaislības ir pavisam «svaigā» atmiņā, tad atgādināsim arī to, ka šis saldais pārītis piedalījās 1976. gada Eirovīzijā ar dziesmu «We'll Live It All Again», bet tā nebija viņu vienīgā uzstāšanās Eirovīzijā. Arī Sanremo mūzikas festivālā abi piedalījās ar dziesmām «Felicita» un «Cara Terra mia». Pirmā no tām gan ir daudz lipīgāka un populārāka.

1999. gadā izjuka gan duets, gan laulība. 2000. gadā Al Bano gan atgriezās Eirovīzijā, iedziedot bekvokālu Šveices dziesmai «La Vita Cose», bet ar to līdz kādreizējās slavas virsotnēm bija tālu. Toties pēc pieciem gadiem viņš ieguva 2. vietu Sanremo mūzikas festivālā. Noteikti jāpiemin, ka 2020. gada augustā Rīgā tika atskaņota komponista Čārlza Gudžera dziesmas «Dzintarzeme» jeb «Terra d’Ambra e di Emozioni, Land of Amber Land of Song» interpretācija itāļu un angļu valodā, kuru iedziedājis Al Bano. Tas ir veltījums Latvijai.

Sāpīga tēma - meita

Al Bano un Romina Pauere piedzīvojuši satricinošu notikumu - 1994. gada janvārī pazuda abu meita Iljena. Joprojām tiek teikts, ka tas noticis līdz galam neizpētītos apstākļos, kad Iljena atradusies ASV, Luiziānas štatā. Pēc viņas tēva lūguma, Iljena Karizi tika pasludināta par mirušu 2014. gada decembrī. Al Bano uzskata, ka meita narkotiku reibumā izdarījusi pašnāvību. Toties Iljenas māte Romina Peuere to nav spējusi pieņemt.

Pirms vairākiem gadiem »Vakara Ziņas« rakstīja, ka Romina Pauere pat lūgusi palīdzību Vācijas televīzijas kanāla ZDF raidījumā, kura mērķis ir ar skatītāju palīdzību atrisināt neatklātus noziegumus. Viņa izteica pārliecību, ka meita esot dzīva. Pēc viņas domām, Ilenija tikusi nolaupīta.

Liktenīgā diena dziedātājas atmiņā joprojām spilgti saglabājusies: «Agrā rīta stundā saņēmām zvanu no Itālijas konsula Ņūorleānā. Viņš sacīja, ka viesnīcā esot atrastas Ilenijas mantas, taču viņa pati esot bez pēdām pazudusi.» Vienīgās pēdas esot bijušas saistītas ar kādu ielas muzikantu, kuram bijuši viņas ceļojuma čeki. Ilenijas mērķis esot bijis apciemot tanti Floridā, taču sieviete slikti jutusies, un jauniete devusies tālāk uz Ņūorleānu. Māte sacīja, ka toreiz neviens vēl nezināja, cik šī pilsēta ir bīstama. «Katru gadu šajā pilsētā pazūd simtiem meiteņu, un neviens neko neuzsāk, lai likvidētu šo situāciju.»

Pēc Rominas piedalīšanās raidījumā Al Bano ar preses starpniecību vērsies pie bijušās sievas: «Lūdzu, liec mierā beidzot mūsu meitu!» Atšķirībā no Paueres viņš netic, ka meita varētu būt dzīva. 2006. gadā iznākušajā autobiogrāfijā «Tā ir mana dzīve» Al Bano pauž pārliecību, ka meita izdarījusi pašnāvību. Šo skumjo pieņēmumu atbalsta arī kāda sarga liecība: meitenes pazušanas dienā viņš esot redzējis parkā Misisipi upes tuvumā izmisušu jaunu sievieti. Uz viņa lūgumu atstāt slēgtā parka teritoriju viņa atbildējusi: «Labi, labi, mana vieta ir ūdenī...»

Slavenie vīni

Al Bano no sava tēva mantojis vīna darītavu, un viņam izdevies izveidot ekskluzīvu zīmolu - tieši vīns ir ģimenes lielākais un galvenais bizness. Tā vērtēja »Vakara Ziņas« pirms vairāk nekā 10 gadiem, piebilstot, ka Al Bano vīni un olīveļļas var lepoties ar visaugstāko kvalitāti. Vīns tiek eksportēts arī uz ārzemēm - ASV, Vāciju, Austriju un Latviju - vienīgo valsti Austrumeiropā.