Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Biedējošie 40: kur meklējams baiļu cēlonis?

© Pixabay

Dzirdēts, ka vīriešiem nav ieteicams svinēt 40. dzimšanas dienu. Un, ja parevidē Latvijas iedzīvotāju tradīcijas, tad kālab esam pieraduši īpaši atzīmēt apaļas gadadienas, itin kā citā vecumā, piemēram, 37, nevis 50 gados, nebūtu sasniegumu, par kuriem ir vērts priecāties draugu un radu pulkā?

Dzimšanas diena - policijā

Meklējot citu cilvēku pieredzes stāstus un viedokļus, pirms vairākiem gadiem nācās izlasīt arī kādas sievietes ar humoru caur asarām rakstīto par notikumiem viņas 40. dzimšanas dienā. Jubilejai ļoti gatavojusies, bet pēkšņi viss sagriezies kājām gaisā - ģimenē izvērties tāds skandāls, ka savu 40 gadu skaitli viņa sagaidījusi policijas iecirknī. «Laikam tiešām nebija lemts to nosvinēt, goda krēslā sēžot, bet uz pratināšanas krēsla, sniedzot liecības. Ceru, ka savus 50 gadus nosvinēšu vismaz prokuratūrā!» jokoja četrdesmitgadniece.

Piesauc Bībeli un ļaunu aci

Iespējams, būsiet dzirdējuši, ka pareizticīgi vīrieši nedrīkst svinēt savu 40. dzimšanas dienu. Te būs kāds skaidrojums no tautas: «Visvairāk tas attiecas uz vīriešiem, bet arī mums,

sievietēm, nav ieteicams šo jubileju atzīmēt, jo skaitlis 40 māņticības pasaulē ir saistīts ar nāvi. Krieviem un arī citās reliģijās ir 40. dienas ticējumi un aizlūgumi par nomirušajiem. Jebkurā gadījumā skaitlis ir saistīts ar mirušo pasauli. Ja svini savu 40. dzimšanas dienu, tad tas nozīmē, ka nievājoši izturies pret nāvi un mirušajiem, kas attiecīgi veicinās dažādas neveiksmes, slimības un iespējamu drīzu nāvi.»

Ezoteriķi uzskata, ka katra desmitgade (10, 20, 30 utt.) simbolizē jaunu sākumu. Nullei, kas, piemēram, numeroloģijā var liecināt par grūtībām, ir jātiek pāri, tāpēc arī apaļas gadskārtas gribam svinēt ar lielāku vērienu. Četrdesmit gadu esot īpaša robeža, kad sāk vājināties cilvēka enerģētika. Tāds skaidrojums varētu kalpot kā sasaiste ar tā dēvēto četrdesmitgadnieku krīzi, jo, par atskaites punktu izmantojot vidējo mūža ilgumu Latvijā, tas ir jau pusmūžs.

Visbiežāk dzirdēts, ka 40. dzimšanas dienu nedrīkst atzīmēt tāpēc, ka starp viesiem var gadīties kāds nelabvēlis un «uzlikt ļaunu aci» enerģētiski viegli ievainojamam gaviļniekam. Tomēr racionāla skaidrojuma šādiem ticējumiem nav. Kad Latvijā populārais Roberto Meloni grasījās svinēt savu 41. dzimšanas dienu, viņš »Vakara Ziņām« ar izbrīnu atzina: «Esmu novērojis, ka Latvijā, piemēram, nesvin 40. dzimšanas dienu. Itālijā mēs svinam un priecājamies.»

Daudz atsauču ir uz Bībeli un kristīgo tradīciju: 40 dienas ilga Lielie plūdi, Jēzus 40 dienas pēc augšāmcelšanās uzņemts debesīs, Mozus vadājis savu tautu pa tuksnesi 40 gadus, 40. dienā pēc nāves cilvēka dvēsele Dieva priekšā stājas trešo un pēdējo reizi...

Ķīnā viss ir citādi

Atbilstoši fenšui mācībai skaitļus iedala iņ (sievišķā enerģija) un jan (vīrišķā enerģija). Iņ enerģijai atbilst pāra skaitļi, jan - nepāra. Ķīnieši uzskata, ka vislaimīgākie ir nepāra skaitļi, bet gan tiem, gan citiem jāatrodas līdzīgās proporcijās, pretējā gadījumā netiks nodrošināts divu pirmsākumu līdzsvars.

Skaitļa nozīmi nosaka pēc homonīma (vārdi, ko raksta un izrunā vienādi, bet katram no vārdiem ir dažāda, savstarpēji nesaistīta nozīme). Piemēram, ķīniešiem skaitlis 1 skan kā «laimests», «gods». Tāpēc to uzskata par labvēlīgu skaitli, bet «4» izrunā un raksta kā «nāve». Un kur nāve, tur nelaime.

Vienkāršā tauta uzskata, ka skaitļu nozīme fenšui mācībā ir:

1 - gods, laimests;

2 - viegli;

3 - izaugsme;

4 - nāve;

5 - nekas, tukšums;

6 - bagātība;

7 - noteikti, pārliecība;

8 - izaugsme;

9 - ilgmūžība.

Skaitlis 4 numeroloģijā attiecas uz smagu ikdienas darbu, liek ievērot likumus un tradīcijas, bet izklaides jānoliek malā. Tad nu sanāk, ka, svinot četrdesmitgadi, cilvēks svin nemitīgu darbu desmit gadu garumā. Arī tāpēc 40. dzimšanas dienā esot vēlams būt kopā ar draugiem un jubilāram labvēlīgi noskaņotiem cilvēkiem.

Toties 50. dzimšanas diena gan būtu jāsvin ar vērienu, skaļi un atraktīvi.

Jehovas liecinieki nesvin

Jehovas liecinieki nesvin dzimšanas dienas, jo uzskata, ka šādas svinības nav pieņemamas Dievam - teikts šīs reliģiskās organizācijas mājaslapā. Bībelē neesot minēts konkrēts aizliegums svinēt dzimšanas dienas, tomēr tā satur informāciju, kas palīdzot pārdomāt šo svētku iezīmes un saprast, kāda ir Dieva attieksme pret tiem.

Jehovas liecinieki pamato, ka dzimšanas dienu svinēšanai ir pagāniska izcelsme. Šie svētki ir cēlušies no ticējuma, ka cilvēka dzimšanas dienā «ļaunie gari var uzbrukt gaviļniekam», bet «draugu klātbūtne un laba vēlējumi viņu pasargā». Vēl senos laikos cilvēka dzimšanas dati bija «ļoti svarīgi, lai sastādītu horoskopu» saskaņā ar «mistisko zinātni - astroloģiju». Pagāni arī uzskatījuši, ka, pēc tautas ticējuma, dzimšanas dienas

svecītēm piemīt maģisks spēks piepildīt vēlēšanās. Taču Bībelē maģija, zīlēšana, spiritisms un tamlīdzīgas lietas ir nosodītas.

Nākamais, kam pievērš uzmanību Jehovas liecinieki - arī agrīnie kristieši uzskatījuši dzimšanas dienu svinības par pagānisku ieražu. Bībelē norādīts, ka apustuļi un citi, kurus Jēzus mācīja personiski, ir devuši paraugu, kuram būtu jāseko visiem kristiešiem. Vienīgais notikums, kuru kristiešiem ir pavēlēts atzīmēt, ir saistīts nevis ar dzimšanu, bet ar nāvi — Jēzus Kristus nāvi.

Un vēl: Bībelē neesot minēts neviens gadījums, kad kāds no Dieva kalpiem būtu svinējis dzimšanas dienu. Vispār Bībelē ir minētas divas dzimšanas dienas, taču tās svinēja cilvēki, kas nekalpoja Dievam, turklāt abas šīs svinības ir parādītas sliktā gaismā.