Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Katrīna Gupalo iemācījusies uzvārīt ukraiņu boršču

© JĀNIS ROMANOVSKIS

Populārā dziedātāja Katrīna Gupalo, kura no tēva puses ir ukrainiete, pirms pāris mēnešiem ir iemācījusies uzvārīt izcilu ukraiņu boršču.

Nākamais izaicinājums - vareņiki

«Es to iemācījos pavisam nesen, tikai šogad februārī,» atklāj Katrīna Gupalo, piebilstot, ka boršča pagatavošanā ļoti daudz iedvesmojusies no savām jaunajām ukraiņu draudzenēm, kuras, bēgot no kara šausmām savā dzimtenē, patvērumu radušas Latvijā.

Santa Raita

«Viņas stāstīja, ka katrai saimniecei borščs mēdz būt atšķirīgs, jo katrai ir savi knifiņi, kas šo Ukrainas virtuves tradicionālo ēdienu padara īpašu. Arī man radās sava sajūta par boršču, un tālāk jau sekoja diezgan liela improvizācija,» stāsta populārā dziedātāja. Katrīna intuitīvi sajuta, ka bez pamata sastāvdaļām viņas borščā, lai vēl vairāk paspilgtinātu šī ēdiena garšu un aromātu, nepieciešami arī saulē kaltēti tomāti, marinēta vai konservēta paprika un kūpināta cūkgaļa.

«Tā arī pēc izjūtām vienu vakaru sāku cept, vārīt un šmorēt, un sanāca forši! Devu garšot saviem ukraiņu draugiem, un visi to novērtēja atzinīgi, kas man bija ļoti svarīgi. Es tiešām priecājos, ka man izdevās!» Katrīna sirsnīgi stāsta. Viņa uzsver, ka borščs ir nevis vienkārši populārs, bet jau leģendārs ukraiņu virtuves ēdiens, ko katrai kārtīgai ukrainietei ir jāprot uzvārīt.

«Protams, arī man bija svarīgi iemācīties to ļoti labi pagatavot. Ilgu laiku baidījos mēģināt, šaubījos, vai man sanāks, bet - sanāca ļoti labi! Un šis, ar ko 25. aprīlī cienāju mediju pārstāvjus «Osokina Brīvības festivāla Ukrainai» preses konferencē, bija jau manis gatavotais ceturtais borščs,» sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāja populārā dziedātāja.

«Ar boršču pamazām sāku apgūt Ukrainas kulinārijas prasmes, un mans nākamais izaicinājums ir iemācīties pagatavot vareņikus,» Katrīna pasmaida, sakot, ka ir apņēmības pilna apgūt visu, kas īstai ukraiņu sievietei ir jāprot.

Ukraiņu borščs

Katrīnas Gupalo recepte

No liellopa gaļas ar kauliņa un kūpinātām cūkgaļas ribiņām vāra buljonu. Vienlaikus uz pannas pa vienam apcep visus dārzeņus: kartupeļus burkānus, sīpolus, baltās pupiņas un, protams, bietes un kāpostus. Pēc garšas pievieno arī garšvielas - ķiploku, sāli, piparus, čili.

Saceptos dārzeņus liek gatavajā buljonā, no kura izņemta liellopa gaļa ar kauliņu un cūkas ribiņas.

Mani knifiņi ir saulē kaltēti tomāti, ko smalki sagriež un arī pieliek klāt, pielejot arī mazliet eļļiņas, marinēta vai konservēta paprika, ko sagriež mazos gabaliņos un pieliek klāt, un kūpinātā cūkgaļa.

Tad pievieno tomātu pastu un mazliet galda etiķa (ne vairāk kā ēdamkaroti uz katlu; etiķi var likt arī vairāk, ja neliek marinēto papriku).

Beigās, kad viss ir sacepts un salikts kopā, apcep (ar sāli un garšvielām) nelielos gabaliņos sagriezto cūkgaļu.

Zupu vēl nedaudz pavāra un atstāj līdz rītam nostāvēties. Pasniedz nākamajā dienā, kad visas sastāvdaļas ir savstarpēji sadraudzējušās.

Pasniedz ar skābu krējumu un speķmaizīti ar ķiplokiem.