Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kā klājas Ilmāram Dzenim?

Ilmārs Dzenis šajās Lieldienās, kad viņu apciemoja latviešu biedrības «St. Petersburg FL» pārstāvji. © LATVIEŠU BIEDRĪBA «ST. PETERSBURG FL»

Daugavpilī dzimušais Ilmārs Dzenis pēc Otrā pasaules kara izceļoja uz Amerikas Savienotajām Valstīm, bet Latvijā viņš atgriezies vispirms jau neklātienē – ar savām dziesmām, pēc tam arī koncertējot. «Vajadzīgs pavisam maz, lai sagādātu prieku cilvēkam, kuru zinām, mīlam vai pazīstam tikai pastarpināti. Daudziem tāds noteikti ir Ilmārs Dzenis,» teikts latviešu biedrības «St. Petersburg FL» lapā feisbukā.

Ilmārs Dzenis ir zaudējis sievu, un arī tāpēc latviešu biedrības aktīvisti aicina Dzeņa talanta cienītājus sūtīt sveicienus, uzrakstīt viņam vēstuli, tādā veidā pavēstot, ka Latvijā viņu atceras. «Ar savām dziesmām Ilmārs ir pazīstams ne tikai ASV, bet visas pasaules latviešu sabiedrībā. Ir daudz koncertēts, iegūstot lielu klausītāju atzinību un mīlestību.

Ilmārs aktīvajā sabiedrības dzīvē vairs nepiedalās, bet viņa dziesmu ieraksti turpina skanēt ne tikai paša mākslinieka izpildījumā. Dziesmas turpina dziedāt daudzi viņa mākslas sekotāji ballītēs un citos saietos. Tie, kas viņu pazīst un klausās viņa dziesmas, runā par Ilmāru ar mīlestību un cieņu. Mēs biedrībā bieži dzirdam jautājumu, kā klājas Ilmāram Dzenim. Lieldienu laikā biedrības pārstāvjiem bija iespēja apciemot Ilmāru viņa pašreizējā dzīvesvietā Tampā Floridā, kur kopīgi pastaigājām pa viņa dzīves un mākslas atmiņu takām. Ilmārs sūta siltus sveicienus visiem tiem, kas mīl viņa dziesmas!» latviešu biedrības «St. Petersburg FL» valdes vārdā aicina Dace Nebare. »Vakara Ziņām« viņa apliecināja, ka akcijai iedvesmojušies no dejotājas un horeogrāfes Vijas Vētras fonda, kas arī mudinājis uzrakstīt māksliniecei vēstuli, lai viņa justu savu skatītāju mīlestību un cieņu.

Ilmārs Dzenis jau bērnībā iemācījās spēlēt klavieres un mutes harmonikas, bet vēlāk apguvis vēl citus instrumentus. Bērnu dienās viņš klausījies tolaik populāro dziedoņu Aleksandra Kortāna, Marisa Vētras, Tāļa Matīsa, Edvīna Krūmiņa u. c. repertuāru. Šīs Latvijas neatkarības laika dziesmas vēlāk kļuva par būtisku sastāvdaļu viņa paša repertuārā, sacīts Nacionālajā enciklopēdijā.

Kaut arī Amerikā Ilmārs Dzenis vispirms strādāja dzelzslietuvē un pēc tam izmācījās par būvinženieri, viņš nepameta savu vaļasprieku - mūziku. Viņš muzicējis arī slavenās grupas «Čikāgas piecīši» sastāvā, līdz 1972. gadā sāka solokarjeru. Un arī pirmā soloskaņuplate «Vēl tu rozes plūc» izdota 1972. gadā.

Citējot Nacionālo enciklopēdiju, «okupētajā Latvijā Ilmāra Dzeņa dziesmas un ieraksti izplatījās kā kopijas no skaņuplatēm magnetofona lentēs, kaut gan ne radio, ne televīzijā viņa ieskaņojumi netika pārraidīti». Starp citu, vairākas Dzeņa skaņuplates iekļautas nevēlamo sarakstā, jo dziesmu tekstos bija it kā nevainīgi, tomēr smalki un asprātīgi izsmieta padomju ideoloģija. Taču tad, kad viņa klausītāji un skatītāji beidzot sastapa dziedātāju aci pret aci, daudzas viņa izpildītās dziesmas bija kļuvušas megapopulāras un pazīstamas, jo tika dziedātas mājas ballītēs, draugu saietos vai kalpoja kā pretpadomju protesta forma. 1991. gadā notika pirmā Ilmāra Dzeņa 12 koncertu turneja «Smaidi, draugs» Latvijā kopā ar Gunāra Rozenberga vadīto Latvijas Radio bigbendu. Pēdējais koncerts Rīgā, Mežaparka estrādē, pulcēja rekordlielu klausītāju skaitu - 35 000. Dzimtenē dziesminieks koncertēja arī 1994., 1997. un 2001. gadā.

2006. gadā Ilmārs Dzenis apbalvots ar Atzinības krustu, 2011. gadā saņēma Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvu par mūža ieguldījumu mūsu populārās mūzikas attīstībā.

UZRAKSTĪSIM ILMĀRAM DZENIM!

Latviešu biedrības «St. Petersburg FL» valde aicina visus Ilmāra Dzeņa draugus un talanta cienītājus piedalīties mākslinieka iepriecināšanas akcijā «Sūtu pavasara sveicienu Ilmāram Dzenim!».

Esat laipni aicināti uzrakstīt laba vēlējumu kartīti māksliniekam un to nosūtīt uz biedrības oficiālo adresi:

Latviešu biedrība St. Petersburg FL (Ilmāram)

5220 Brittany drive south apt. 1410

St. Petersburg FL

33715

USA.

Atsūtītās vēstules tiks pārsūtītas uz Ilmāra Dzeņa pašreizējo dzīvesvietu.