VAKARA ZIŅAS. Apdrošināšanas statistika: viena no traumatiskākajām nodarbēm, saskaņā ar atlīdzību datiem, ir iešana

© Pixabay

Traumu skaits brīvdienās, jo īpaši garajās brīvdienās, nereti ir lielāks nekā darbadienās, liecina «SEB Life and Pension Baltic SE» atlīdzību statistika. Kopumā atlīdzību statistikā dominē sadzīviska rakstura traumas, un viena no traumatiskākajām nodarbēm, saskaņā ar atlīdzību datiem, ir... vienkārši iešana ne tikai ziemā, kad ietves ir apledojušas un aizputinātas, bet arī citos gadalaikos.

Bieži traumas tiek gūtas, paklūpot pret apmalēm, iekāpjot nepamanītā bedrē, paslīdot mitrā zālienā vai samisējoties solim. Arī mājās traumu iemesls nereti ir tieši paklupšana vai paslīdēšana. Valsts darba inspekcijā apkopota negadījumu statistika par 2021. gadu. Tikai daži piemēri: labiekārtošanas strādniece, veicot parka teritorijas uzkopšanu, paslīdēja uz slapjās zāles un nokrita, gūstot smagu kājas traumu; pārdevēja pārvietojās aiz vitrīnas, kur paslīdēja uz mitras grīdas un nokrita; mežstrādnieks, pirms darba uzsākšanas ejot pa mežu, uzkrita celmam; pacientu reģistratore, atgriežoties no pārtraukuma, paslīdēja uz invalīdu celiņa un krita, salaužot atslēgas kaulu un gūstot gūžas sasitumus; skolotāja palīdze vakara pastaigas laikā atradās kopā ar pirmsskolas grupas audzēkņiem skolas iekšpagalma rotaļu laukumā. Rotājot egli, darbiniece atmuguriski atkāpās, uzlika kāju uz nelīdzenas virsmas un uzkrita labās rokas elkonim.

Pērn traumu skaits atgriezās pirms pandēmijas līmenī, stāsta «SEB Life and Pension Baltic SE» valdes locekle Kristīne Lomanovska: «Kad pasaulē plosījās Covid-19 pandēmija, traumu atlīdzību skaits būtiski saruka - novērojām mājsēdes efektu. Atsevišķi traumu veidi gan pieauga, piemēram, traumas, kas gūtas, veicot uzkopšanas vai labiekārtošanas darbus mājā, bet kopumā traumu bija salīdzinoši ļoti maz. Pērn traumu skaits atgriezies 2019. gada līmenī. Atlīdzību pastiprinātu izmaksu laikā no jūlija līdz oktobrim, var skaidrot ar silto laiku un vēlmi vairāk laika pavadīt ārpus mājas, īpaši ņemot vērā to, ka pagājušā gada vasara bija pirmā kopš Covid-19 pandēmijas sākuma, kurā nebija būtisku ierobežojumu, un to tad arī izjutām atlīdzības pieteikumos.»

Vakara Ziņas

«Katrā braucienā pārsteidzošākais ir cilvēki – gan tie, ar kuriem vienojošs ir ceļš, gan tie, ar kuriem šai ceļā ir lemts satikties. Tas ir neticami, cik spēcīgus, radošus un gaišus cilvēkus mēs sastopam ceļā un ikvienā vietā, kur nonākam,» saka mūziķis, dziesmu autors, Latvijas Radio 5 direktors un «Velomūzikas» idejas autors Kārlis Kazāks.