VAKARA ZIŅAS. Kādi esam? Horoskopa kartē var redzēt, kā cilvēks tver dzīvi

© Pixabay

Humora izjūta ir dīvains fenomens. Savā ziņā tā ir sestā maņa – bez humora izjūtas varbūt var iztikt, tomēr dzīve bez tās šķiet nepilnīga. Vai zvaigznēs ierakstīts, ka cilvēks būs varens joku plēsējs un ļaužu smīdinātājs? Cik liela loma dzīvē, attiecībās ir humora izjūtai? Vai tā palīdz vai traucē? Viedoklis būs katram cits.

Kur audzis - tā arī jokos

Pamēģiniet pajokot ar svešumā augušajiem latviešiem - nesanāks! Un ne jau tāpēc, ka viņi vai mēs būtu nopietnāki, bet tā ir cita sazobe, cita vibrācija. Daudziem nav tīkams amerikāņu humors, jo mēs to nesaprotam. Jā, humora izjūta, iespējams, daļēji gan iedzimst, bet liela nozīme ir arī audzināšanai, vēsturiskajai un ģeogrāfiskajai videi, tradīcijām, arī - gadījumam.

Ir starpība, kādā vidē cilvēks pavada pirmos dzīves gadus - ēd ar rokām vai nazi un dakšiņu; ēd pīrāgus, pa ielu skriedams, vai piecus ēdienus pie smalki klāta galda. No tā arī lielā mērā izriet humora izjūta. Tā būs tikpat dažāda, cik mēs paši - bet nekādā gadījumā ne sliktāka vai labāka, arī tāpat kā mēs.

Humora zvaigznes debesīs nav

Tomēr - vai, raugoties astroloģiskajā dzimšanas kartē, ir iespējams pateikt - ir vai nav cilvēkam humora izjūta un vai viņam ir laba komiķa potenciāls? Vispārīgi skatoties, humora mīļotāja un komiķa kartē jābūt Merkura aspektiem, arī Mēness un Venera «piedalās», bet Urāns - noteikti. Jābūt daudz Gaisa zīmēm, varbūt piektajai horoskopa mājai Lauvā, kas dod artistiskumu, un tad sanāk jokotāja kokteilītis... Turklāt komiķiem arī ir bezgala daudz gradāciju. Ir tādi, kuri pa dzīvi iet smiedami, bet daudzi no viņiem kā cilvēki ikdienas dzīvē ir nopietni, paīgni un pat diezgan neciešami. Sacīsim - humors ir viņu darbs. Piemēram, humorists Andris Freidenfelds teicis, ka no viņa allaž tiekot gaidīti joki, tomēr viņš ārpus darba cenšas īpaši nejokot un nebūt neesot jokupēteris savā mājas dzīvē. Toties horoskopa kartē var redzēt, kā cilvēks tver dzīvi, vai viņam ir tieksme uz aktiermākslu, izrādīšanos. Taču šeit atkal ir jautājums par realizāciju - viņš tikpat labi var palikt nomales klubiņa pašdarbnieks vai kļūt par slavenu komiķi. Savukārt citus dzīve it kā mērķtiecīgi nes uz skatuves pusi.

Latvieši - sadzīves jautrībnieki

Par latviešu humora izjūtu mums katram varētu būt savs priekšstats un viedoklis. Diez vai katrai tautai varētu piestiprināt neapstrīdamu norādi par tās humora līmeni, bet nenoliedzami, odesiešu joki ir izsmalcināti, paradoksu pilni, arī paškritiski, vārdu sakot, lieliski. Joprojām ļoti daudz tiek citēta ekscentriskā, asprātīgā aktrise Faina Raņevska. Par cilvēka humora izjūtu daudz pasaka tas, par ko viņš spēj pajokot. Un Raņevska reiz esot teikusi - kad viņa nomiršot, tad uz kapa plāksnes lai uzrakstot: «Nomira aiz riebuma.»

Dzirdēts, ka latvieši nu gan nav jautruļu tauta. Sadzīviskā līmenī - jā, pie galda un draugu kompānijās tiek smiets vai līdz zemei, bet neviens no šiem sadzīves jautrībniekiem uz skatuves īsti iet nevēlas. Un nereti, pat ja tiek līdz starmešu gaismai, čiks vien sanāk, jo - nav īstā vieta. Paši latvieši savu humora izjūtu vērtējuši atkarībā no būtiskiem notikumiem - piemēram, pēc iepriekšējās trekno gadu krīzes cilvēki pamanīja, ka vairojies humors par krīzes tēmu, lai gan kopumā tauta kļuvusi nopietnāka.

Joki ikvienam

Cik svarīga humora izjūta ir kopdzīvei? Vai, piemēram, meitenei precēt puisi, ar kuru citādi viss ir kārtībā, vien neštimmē humora izjūta? Vai tas ietekmēs attiecības? Ietekmēs, un kā vēl! Tas nozīmē pilnīgi atšķirīgu dzīves uztveri. Mēs taču meklējam cilvēkus, ar kuriem saskarsmē nav jādomā par katru vārdu - vai sapratīs, vai neapvainosies.

Atcerēsimies, ka humoru nevar iemācīties, bet dzīves laikā var attīstīt - ja vēlas. Iespējams arī tāds variants - cilvēks nokļūst citos apstākļos, vidē, kompānijā, un viņam pēkšņi atklājas kāds talants, piemēram, uz parodijām vai joku dziesmām, ko pirms tam vienkārši nebija iespējams izpaust.

Humora izjūta ir arī sava veida pašaizsardzības mehānisms. Ar humoru var mazināt saspringtu situāciju, var palīdzēt sev pārvarēt kādu neērtu brīdi un paskatīties uz situāciju no malas. Viegli tas nav, tomēr iespējams. Un vispār - dzīvot ar joku, humoru, smiekliem ir daudz vieglāk. Jokus plēst ikkatrs varbūt uzreiz neiemācīsies, bet jokus sadzirdēt noteikti var iemācīties. Vismaz pusmūžā jau arī var saprast, kas sagādā negatīvas emocijas un kas - pozitīvas. Jāiemācās tikai tās sagaršot, izjust, izbaudīt.

Tiesa, melnais humors nav domāts katram, bet tāpēc nevajag sevi šaustīt. Mēdz sacīt, ka melnais humors piemīt ārstiem un palīdz pārvarēt dramatiskas situācijas viņu darbā. Ja skandināvu detektīvus uztvertu «par pilnu rubli», tad to skatītājs un lasītājs Latvijā varētu riebumā novērsties. Tomēr tajos ir liela deva melnā humora, ko jāprot saskatīt, atšifrēt un pieņemt.

Ir arī Kurts Vonnegūts - viens no populārākajiem 20. gadsimta amerikāņu rakstniekiem, kura darbos nepārprotami nolasāms melnais humors. Britu humora grupas «Monty Python» joki ir ekskluzīvi - ne katram izprotami. Nevar nepieminēt Minnas Lingrēnas uzrakstīto romānu «Nāve «Vakarbirzēs»». Jā, jā, atkal jau Skandināvija - Lingrēna ir somu rakstniece, muzikoloģe un žurnāliste, kas pazīstama ar savu dīvaino rakstīšanas stilu un bezbailīgo, savdabīgo pieeju tādām tēmām kā opera un nāve. Ar ironiju un vienlaikus sirsnību tiek stāstīts par vecumdienām aprūpes namā. Kas gan tur varētu būt uzjautrinošs? Tomēr jāpievienojas visiem tiem, kuri atzinuši, ka, lasot Lingrēnas uzrakstīto romānu, smējušies kā kutināti.

Jokotāju horoskopi

Humora izjūta ir sava veida dabas fenomens, kas piemīt tikai cilvēkam. Tiesa, šis mērs ir katram savs. Patiesi, nav vienas konkrētas planētas, kas atbild tieši par humora izjūtu, tāpēc it visām zodiaka zīmēm tā piemīt. Un, kaut nedaudz un ne visai nopietni, bet var mēģināt katru zīmi arī raksturot, raugoties no šā aspekta. Astrologi papētījuši arī nosacīto procentuālo sastāvu humoristu vidū, tāpēc šoreiz absolūti subjektīvi nosacītais kārtojums pēc absolūti nosacītā jokdarības procenta.

Dvīņi

Rekordisti populāro smīdinātāju vidū (procentuālā ziņā) ir Dvīņi. Iespējams, tāpēc, ka «tipiskie» Dvīņi ir jautrībnieki un pļāpas, kas neapklust ne uz brīdi, joko viegli un nepiespiesti,

smieklīgo atrodot it visā. Ekstravertā tipa Dvīņi ir gatavais asprātības un joku salūts, turklāt viņi mēdz jokot gan ar, gan bez iemesla. Arī joku diapazons ir visai plašs. Tieši viņiem pieder rekords - lielākais anekdošu skaits vienā laika vienībā... Savukārt introvertajiem Dvīņiem vairāk tīk retāks, toties intelektuāls humors, ko spēj novērtēt tikpat intelektuāli un erudīti sarunu biedri. Cieņā ir arī melnais humors un ne visai politkorekti joki (gan nedomājot neko ļaunu).

Daži no Dvīņiem humoru padara par savu hobiju - vāc aforismus, paradoksus. Dvīņi mēdz būt arī nepārspējami ekspromta un parodijas meistari.

Slavenākie humoristi: Maksims Galkins, Džeimss Beluši.

Jaunava

Kaut gan lielais vairums Jaunavu ir nopietnas savā būtībā, tomēr humoristu vidū to ir daudz. Jaunavu humors atšķiras ar to, ka ir smalki nostrādāts. Ja Jaunava joko, tad vienmēr īstajā vietā un laikā; spēj ar vienu frāzi «atsēdināt» pretinieku. Tām piemīt asa mēle un spēja pamanīt sīkas detaļas, ko mēdz jokos izcelt, tomēr jokojot tās ne vienmēr ir labdabīgas un taktiskas. Dvīņiem smiekli un joki ir dabiska dzīves sastāvdaļa, bet humoristiem Jaunavām tas tomēr vairāk ir darbs, un tās pret to attiecas ar vislielāko nopietnību.

Šajā zīmē dzimuši humoristi Jevgēņijs Petrosjans, Bils Marejs, Herlufs Bidstrups.

Strēlnieks

Trešajā vietā var likt Strēlniekus. Kāpēc? Iespējams, tāpēc, ka viņi prot ieraudzīt smieklīgas lietas, taču runā par to nopietni, turklāt labi piemeklētiem vārdiem un iepinot vēl morāli! Un otrādi - par pašām nopietnākajām lietām Strēlnieks pastāstīs tā, ka visi vai kritīs no smiekliem. Turklāt Strēlniekam piemīt iedzimts aktiera talants. Jāatceras gan, ka Strēlnieka joki dažkārt mēdz būt arī ne visai taktiski, nereti tie ir bez zemteksta un, kā mēdz teikt, tieši ar bomi pa pieri.

Slaveno Strēlnieka zīmē dzimušo jokdaru vidū ir Jurijs Ņikuļins, Genādijs Hazanovs, Klāra Novikova, Vudijs Allens, Marks Tvens.

Ūdensvīrs

Arī Ūdensvīriem jokošana padodas gandrīz tikpat labi. Viņu humors nav ļauns, viņi demokrātiski iztver jokus par sevi, bet mēdz arī pajokot par citiem. Viegli sasmīdināt, un arī paši gatavi smīdināt ikvienu. Raksturīga iezīme - internacionālisms. Viņus bez vārdiem saprot jebkur, tāpēc nereti no Ūdensvīriem izveidojas lieliski parodētāji, tiesa, labāk viņiem izdodas atdarināt nevis runu, bet tēlu, mīmiku, manieres, žestus. Ūdensvīrs ir oriģināls un neparedzams, un tādi ir arī viņa joki. Labs improvizators.

Komiķi Ūdensvīri: mūsu pašu Fredis (Andris Freidenfelds), Benijs Hils, Leslijs Nīlsens.

Vēzis

Vēžiem tīk dvēselisks, sentimentāls un aizkustinošs humors - par raupjiem jokiem viņi pasmaidīs tikai pieklājības pēc. Visbiežāk viņi smejas par dažādām cilvēcisko attiecību peripetijām, viņus uzjautrina arī dažādu nacionalitāšu un valstu iedzīvotāju mentalitātes atšķirības un kontrasti. Protams, arī pašiem tīk pieminēt šīs tēmas un pajokot par tām, lai gan vispār Vēži ikdienā nejoko pārāk bieži. Reizēm Vēžu humors citiem nav saprotams.

Daži Vēža zīmē dzimušie humoristi: Mihails Zadornovs, Roberts Gobziņš.

Auns

Šķiet, nevienam tik ļoti kā Aunam nepatīk parupji joki. Tipiskam Aunam smalku satīru un angļu humoru var nemaz nepiedāvāt - viņš to vienkārši neuztvers. Auns var pat visu klātbūtnē pasmieties par kādu cilvēka trūkumu, neveiklu situāciju. Tieši Auni visskaļāk smejas par «kūku sejā» un videokuriozu ainām ar muļķīgiem kritieniem. Tomēr, neraugoties uz šādu savdabību, Auni smejoties neizjūt ļaunu prieku - viņiem vienkārši tas liekas smieklīgi, un viss! Auni nereti ir īsta joku un anekdošu krātuve. Un nebūt nav svarīgi, ka liela daļa joku ir parupji un «ar bārdu». Toties Auns mēdz smieties gan par saviem, gan citu jokiem tā, ka gluži nemanot ar smiekliem aplipina arī visus apkārtējos.

Auna zīmē dzimuši komiķi Čārlijs Čaplins, Edijs Mērfijs, Vladimirs Vinokurs, Jeļena Stepaņenko, Jefims Šifrins.

Vērsis

Vērsis nav liels smalka humora piekritējs, viņam patīk saprotami joki. Vienmēr pasmaidīs (kaut pieklājības pēc) par zināmu anekdoti, pat dzirdot to jau desmito reizi. Vērsim, kam raksturīgs konservatīvisms, patiesībā tīri labi patīk «pārbaudītas vērtības» - labi zināmas anekdotes ar «pagaru bārdu». Vērsim netīk būt par ākstu publikas priekšā, toties viņš labprāt mēdz pajokot draugu lokā, kur jūtas savējais.

Spilgti Vērša rakstura iezīmes pauž Jaroslavs Hašeks, Georgijs Vicins.

Lauva

Lauvām pašapziņas netrūkst. Protams, Lauvām liekas, ka arī humora izjūta viņām ir īpaša un visādā ziņā unikāla. Vispār jau tas nav tālu no patiesības, tikai ar piebildi - viņas mēdz apvainoties par savā virzienā vērstiem jokiem, kaut parasti to

neizrāda (īpaši sievietes). Lauvām pašām tīk būt uzmanības centrā, saņemt smieklus un atzinību - varbūt tāpēc tieši šajā zīmē tik daudz slavenu komiķu! Lauvām arī nepatīk sarkasms un melnais humors, jo pēc dabas šīs zīmes cilvēki ir visai labsirdīgi. Prot novērtēt labu joku, ja tas neaizķer pašcieņu.

Lauvas zīmē dzimuši: Pjērs Rišārs, Luijs de Finess, Oļegs Popovs.

Zivis

Zivīm ir pati neparastākā humora izjūta. Zivju humors ir vienlaikus skumju apdvests, labdabīgs un pilns gudrības. Neatveramā simbiozē tajā sajaucas jēdzieni, frāzes, situācijas; tas ir paradoksāls, neatkārtojams un nepakļaujas loģiskai analīzei. Nav arī jēgas... meklēt šeit jēgu! Vienkārši jābauda un jāsmejas. Zivis vienmēr atbalstīs arī citu jokus. Taču, ja jutīs, ka akmens tiek mests viņu dārziņā, var iedzīvoties kompleksos.

Slaveni humoristi: Mihails Žvaņeckis, Pāvels Voļa, Gariks Harlamovs.

Mežāzis

Mežāži uzskata, ka tukšiem jokiem laiku veltīt nav prātīgi. Nu, tikai tad, ja darbs tāds. Humoristi Mežāži labi jūtas, atrādot labi izmēģinātus skečus, stāstot jau citur stāstītus, aprobētus jokus. Improvizācija un spontāna asprātība nav viņu stiprā puse.

Mežāža zīmē dzimuši: Rovans Atkinsons, Džims Kerijs.

Svari

Svaru humors nereti mēdz būt tik rafinēts, smalks un elitārs, ka ne tuvu visiem ir saprotams (t.s. angļu humors). Trumpis - novērošanas un empātijas spējas. Svariem arī tīk strikti novilkt līniju, kas ir pieklājīgi un kas - nav. Prasti un aizskaroši joki nav Svaru gaumē, bet oriģinālu joku Svari vienmēr pratīs novērtēt.

Svaru pārstāvji humora jomā: Arkādijs Raikins, Iļja Ilfs.

Skorpions

Humoristu vidū procentuāli Skorpionu nav daudz. Iespējams, tāpēc, ka viņiem tīk asa un pat ļauna satīra, trāpīgi, bet dzeloši jociņi. Viņi labāk par citiem pamana apkārtējo trūkumus un, ja vien viņiem uznāk tāda vēlme, izsmej tos pēc pilnas programmas. Skorpioniem patīk arī melnais humors un seksuāla rakstura jociņi. Interesanti, ka pat smejoties šīs zīmes pārstāvjiem acis paliek nopietnas un vērtējošas, taču visbiežāk smieklu vietā vērojams sarkastisks smīns. Savā ziņā tā ir pašaizsardzība, jo kareivīgie Skorpioni patiesībā ir viegli ievainojami.

Humora meistaru pārstāvji: Genādijs Vetrovs, Denijs de Vito.

Izmantots Sarmītes Karlšteinas raksts «Zvaigznes un humora izjūta»

Svarīgākais