VAKARA ZIŅAS. Kā nodzīvot līdz 111 gadiem? Atklāj kanādas latviete

© https://gerontology.fandom.com/wiki/Margaret_Romans

Šajās dienās par Mārgaritu Romānu rakstīts daudz – 1912. gada 16. martā Latvijā dzimušajai sievietei apritēja 111 gadu. Līdz 107 gadu vecumam Mārgarita dzīvoja patstāvīgu dzīvi savā mājā, vien pēdējā laikā mīt aprūpes namā. Toties nav zaudējusi ne prāta asumu, ne interesi par dzīvi. Starp citu, viņa ir atrodama arī feisbukā, un, ja vēlamies, varam apsveikt savu tautieti dzimšanas dienā.

Sarunā ar laikraksta «Montreal Gazette» žurnālisti Mārgarita Romāna izstāstījusi, ka mācās valodas. Protams, ne no A līdz Z, bet, piemēram, iemācījusies, kā mandarīnu valodā atbildēt uz jautājumu «kā tev klājas?».

Mārgarita Romāna atzīst, ka viņai bijusi ļoti skaista dzīve, varējusi ceļot, interesējusi mūzika un māksla. Viņa studējusi lietišķo mākslu. Tagad iekārtojusi savu istabu aprūpes centrā ar pašas veidotiem mākslas darbiem, kuros attēlotas arī sievietes latviešu tautastērpos.

Bet kā nodzīvot līdz 111 gadiem? «Esiet zinātkārs, laimīgs, pateicīgs, nekad neturiet ļaunu prātu,» padomu dod Kanādas latviete. Savukārt jauniešus viņa mudina mācīties, jo tāpat sacījis viņas tēvs: laiki var mainīties, manta var zust, bet nevar atņemt to, ko esi iemācījies. Mārgaritai Romānai ir laba atmiņa - viņa atcerējusies arī dzīvi Latvijā. Te viņa apprecējusies ar Heinrihu Romānu, bet ģimene evakuējās Otrā pasaules kara laikā vispirms uz Vāciju, pēc tam - Kanādu. Kanādu izvēlējušies tāpēc, ka tā atgādinājusi Latviju. Laulībā nodzīvojuši 62 gadus, Heinrihs nomira 2002. gadā. Mārgaritu Romānu interesē gan vēlēšanas, gan ārzemju ziņas, gan karš Ukrainā, ko viņa uzskata par lielu noziegumu. Vēl viņa allaž interesējusies par saviem studentiem un turpina sazināties ar viņiem.

Svarīgākais