Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Šerloks Holmss ir viens no tēliem, kurš spējis izkonkurēt tā radītāju

© Publicitātes foto

Šerloks Holmss ir viens no rakstnieka radītiem tēliem, kurš spējis izkonkurēt tā radītāju. Šajā gadījumā – rakstnieku Arturu Konanu Doilu, kuram nebūt nebija mīlīgas attiecības ar slaveno Holmsu. Bet, pateicoties savdabīgajam detektīvam veltītajiem kino darbiem, Holmsam ir saistība arī ar Rīgu, par ko mēs priecājamies. Artura Konana Doila romāns ticis ekranizēts vairāk nekā 300 reižu, un filmēšana notikusi arī Rīgā.

Rakstnieka slava un lāsts

Konans Doils spējis izveidot pārlaicīgu varoni - Holmss izmanto dedukcijas metodi, ir ārēji nesatricināms, noslēpumains un tikai retu reizi ļaujas cilvēciskām kaislībām. It kā nekas īpašs, bet Šerloks Holmss aizvien ir simbols analītiski racionālajai domāšanai, kas daudzus turpina fascinēt. Laika gaitā ļaudīm gribējies noskaidrot viņa attiecības ar līdzgaitnieku doktoru Vatsonu. Uzskatīsim to par spekulāciju. Manuprāt, Konana Doila stāsti par Holmsu jāuztver kā bērnam - ar paļāvību, nemeklējot divdomīgus zemtekstus.

Pirmo reizi Šerloka Holmsa tēls parādījies stāstā «Etīde purpura toņos», kas publicēts 1887. gada 1. decembrī. Pats autors teicis, ka Šerloka Holmsa tēlu iedvesmojis reāls cilvēks, Edinburgas Karaliskās slimnīcas ķirurgs Džozefs Bells, kurš savā praksē izdarīja visaptverošus secinājumus, balstoties uz novērojumiem. Džozefs Bells esot rakstījis Konanam Doilam, ka viņš ir Šerloks Holmss un šo tēlu lieliski saprotot.

Rakstniekam ne reizi vien apnika, ka viņa radītais tēls kļuvis populārāks par pašu, tomēr pieprasījums bija noteicošais. Cilvēki gribēja lasīt par Šerloka Holmsa atklātajiem noziegumiem.

Dzimis 1854. gadā

Šerloks Holmss ir dzimis 1854. gada 6. janvārī. To iespējams secināt, izvērtējot rakstnieka piedāvātos faktus. Kādā stāstā darbība risinās 1914. gadā, un tur teikts, ka Šerlokam Holmsam ir 60 gadu. Vēl viņam ir septiņus gadus vecāks brālis Maikrofts. Zināms, ka Holmss kopā ar uzticamo līdzgaitnieku Vatsonu un saimniecības vadītāju misis Hadsoni dzīvojis Londonā, Beikerstrītā 221B.

Pērn pēc ilgstošas slimības mūžībā devās aktrise Una Stubsa, kura savu karjeru sāka pagājušā gadsimta 60. gados šovā «Līdz nāve mūs šķirs». Viņa kļuva pazīstamāka kā Šerloka Holmsa mājas saimniece misis Hadsone seriālā «Šerloks» ar savdabīgo aktieri Benediktu Kamberbaču galvenajā lomā.

Frāzes, kuru nav

Viena no vispopulārākajām frāzēm saistībā ar Šerloku Holmsu ir «Elementāri, mans mīļais Vatson!», lai gan tieši tādā veidā tā nav izlasāma nevienā no Artura Konana Doila sarakstītajiem darbiem. Tomēr šī frāze ir bieži sastopama dažādās filmās par Šerloku Holmsu.

Cits izplatīts citāts no darbiem par Šerloku Holmsu ir «Tu zini manas metodes, Vatson». Šāds teikums ir atrodams vismaz piecos darbos par Šerloku Holmsu.

Esam pirmie

Šerloka Holmsa dzimšanas dienas vēsture aizsākās 2012. gada 28. janvārī Rīgā, kas kļuva par vēsturē pirmo pilsētu, kurā tika svinēta visu laiku un tautu dižākā detektīva Šerloka Holmsa dzimšanas diena. Pirmajā reizē šis notikums pulcēja aptuveni 1000 cienītāju. Gadu gaitā svētkus apmeklējuši vairāk nekā 20 000 skatītāju, trešā daļa no tiem bija galvaspilsētas viesi. Kostīmu gājienā ir piedalījušies vairāk nekā 9000 cilvēku no dažādām valstīm: Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas, Lielbritānijas, Čehijas, Ukrainas, Austrālijas, ASV, Vācijas. Reportāžas tika publicētas visā pasaulē, tostarp tālajā Brazīlijā un Austrālijā. Rīga var!