Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Cik reāli ir nopirkt zemi uz Mēness un zvaigzni nosaukt savā vārdā?

© Pixabay

Līdz šim uz Mēness bijuši vien daži cilvēki, taču tas nenozīmē, ka pārējie nevarētu fantazēt, sapņot un īstenot visneprātīgākās vēlmes. Dažiem tā ir nopietna, pārdomāta rīcība, citi sevi vien izklaidē, piemēram, iegādājoties zemes gabaliņu... uz Mēness.

Ir nauda, ir varianti

Ja vēlaties uzzināt, cik reāli ir cilvēkam parastajam nonākt uz Mēness, varam atbildēt, ka patiesi reāli ir samaksāt naudu un saņemt trīs dokumentus: darījuma dokumentu, karti un konstitūciju un tiesību priekšrakstu. Nē, neviens no tiem negarantē, ka varēsiet apmeklēt savu īpašumu un izmantot to, ja vien, protams, jums nav ļoti daudz naudas. Dokumentā ir norādītas pat zemesgabala koordinātas. Nezinu gan, kā pareizāk būtu teikt - zemesgabals vai mēnessgabals, ja mazdārziņa lieluma pleķītis ir noskatīts, piemēram, uz Mēness. Pirms vairākiem gadiem tas bija vispopulārākais objekts, kuru ļaudis gribēja iegādāties. Žēl, ka kaimiņi «sertifikātā» netika nosaukti. Ja nu tas ir Amerikas 40. prezidents Ronalds Reigans, kurš savā zvaigžņu ceļojumā devās 2004. gada 5. jūnijā, lai viņam ja ne vieglas smiltis, tad - gaisīgi zvaigžņu putekļi apkārt! Jo arī Reigans esot kādas Mēness daļiņas īpašnieks.

Kas nav aizliegts, tas ir atļauts

Savulaik Latvijā tirgoja ne tikai Mēnesi, Merkuru, Veneru un planētu Io, bet, piemēram, pati galvenā Mēness vēstniecība Plūtonu piedāvāja pat 250 000 dolāru (ap 23 000 eiro). Jā, pasaulē ir nodibināta tāda vēstniecība (ar biroju ASV), un Latvijā darbojās tās pārstāvniecība.

Ja piedāvājumu iegādāties zemi uz kāda no komiskajiem objektiem uztvērāt nopietni vai uzskatījāt par krāpšanu, tad arī šādam viedoklim ir tiesības pastāvēt. Tomēr vietā atcerēties, ka biznesu var «uzvārīt» pat no ziepju putām. Bet atgriezīsimies pie īpašumtiesībām uz Mēness. Mazdārziņa lieluma gabaliņš bija mazākais, ko varēja nopirkt, un īsā laika strēķītī šo iespēju izmantoja vairāki tūkstoši Latvijas iedzīvotāju - vai nu saņēmuši, vai iegādājušies šādu dāvanu. Sev gan pirkuši reti - tikai dažos procentos gadījumu. Lielākoties tā bijusi dāvana. Patiesi, kāpēc lai neuzdāvinātu sievietei gabaliņu Veneras, bet vīrietim - Marsa?

Ja pieder Mēness akrs

Pirms gandrīz 20 gadiem iegūtais «sertifikāts» Mēness akra (4046,86 kvadrātmetri) tā īpašniecei apliecina, ka «jums pieder tiesības uz visiem zināmajiem un nezināmajiem minerāliem un izrakteņiem jūsu iegādātajā īpašumā 3 kilometru dziļumā». Ar piebildi - ja izmanto savām vajadzībām. Ja gribētu Mēness izrakteņus izmantot komerciāliem mērķiem, nāktos maksāt 10 procentus no ienākumiem Mēness vēstniecībai. Tā, redz. Draugi, ja jums ir nauda, ar kuru apmaksāt Mēness izrakņāšanu, dzīvojiet mierīgi un rociet mierīgi: šis papīrs un tajā ierakstītais neuzliek nekādas juridiskas saistības.

Galaktiku pētnieka pase

Lai ķertos pie izrakteņu ieguves, vispirms līdz Mēnesim vajadzētu nokļūt. Tas no Zemes atrodas 384 403 kilometru attālumā. Pēc tam vajadzētu tur izdzīvot, jo Mēness virsmas temperatūra ir no mīnus 170 līdz plus 130 grādiem pēc Celsija. Bet nav nekā neiespējama, jo Mēness vēstniecība piedāvā iegādāties starpgalaktiskā pētnieka pasi. Vai ticēsiet, ka ar to patiešām vandīsieties starp galaktikām? Draugi, uzveriet to kā joku dāvanu vai nu sev, vai draugam un kā naudas dāvinājumu apsviedīgiem biznesmeņiem! Kodiet savos pirkstos, ka pašiem neienāca prātā ideja šādā veidā pelnīt.

Kur aitas, tur...

Starp citu, pirms nepilniem 20 gadiem Patērētāju tiesību aizsardzības centrs skaidroja, ka, izvērtējot Mēness vēstniecības mājaslapā pieejamo informāciju, konstatēts, ka netiek piedāvāts iegādāties zemi uz Mēness un citām planētām, bet gan tiek piedāvāts iegādāties neparastu un neticamu dāvanu - attiecīgu «dokumentu» veidā. Labi informēts, vērīgs un piesardzīgs lasītājs diezin vai noticēs, ka tiešām iegādāties nekustamo īpašumu uz kāda no debess ķermeņiem tā vispārējā civiltiesiskā izpratnē, bet jautri noskaņoti ļaudis šādu īpašumu iegādāsies, nenopietnu motīvu vadīti.

Starp citu, kopš Mēness vēstniecības dibināšanas daudzi miljoni cilvēku iegādājušies šīs joku dāvanas. Bet! Vairākās interneta vietnēs tiek piedāvāta vēl kāda romantiska iespēja - zvaigzni no debesīm nonest. Precīzāk, nodēvēt zvaigzni savā, mīļotā cilvēka, jaundzimušā mazuļa, lieliskā priekšnieka vai mammas un tēta vārdā. Tie, kuri ironizēja, ka nu jau sāks tirgot arī meteoru lietu, romantisku saulrietu vai zvaigznājus, var kost sev elkonī - tas ir noticis!