VAKARA ZIŅAS. Kādas ir izredzes piedzimt 29.februārī?

© Pixabay

Ak, cilvēku radītā laika skaitīšanas sistēma kalendārā ieviesusi 29. februāri – dienu, kas Gregora kalendārā parādās reizi četros gados, turklāt gados, kas dalās ar 4, piemēram, 1988., 2008., 2020. vai 2024. Šādus gadus sauc par garajiem gadiem, un tajos 29. februāris ir gada 60. diena. Zināms, ka pirmais Gregora kalendāra oficiāli noteiktais garais gads bija 1584. gada 29. februārī.

Šis nav garais gads, tāpēc 29. februārī dzimušajiem īstajā datumā dzimšanas dienu vēl nav iespējams svinēt, bet - mirklīti pacietības - nākamgad, tad nu gan!

Noskaidrosim, ko zinām par šo datumu.

Nedaudz aritmētikas

Garais gads ir vairumā gadu, kas dalās ar 4 (piemēram, 2020. gads), tomēr gadiem, kas dalās ar 100, nav šīs «liekās» dienas februārī, izņemot tos gadus, kas dalās 400. Piemēram, 1900. gadā nebija 29. februāra, tā nebūs 2100. gadā. Tomēr 29. februāris bija 2000. gadā, jo tas dalījās ar 400.

Īsāk sakot, ja pēdējo divu ciparu veidotais skaitlis dalās ar 4 bez atlikuma, tas ir garais gads. Piemēram, 2020. gadā skaitlis 20 dalās ar 4, rezultāts ir 5 (bez atlikuma).

Juridisks mudžeklis

Austrālijas pilsētā Kanberā 2000. gada 29. februārī dzimušai meitenei Kanberas tiesa uzrādīja apsūdzību par 2018. gada 28. februārī veiktu noziegumu. Cik veca viņa bija nozieguma izdarīšanas brīdī, ja 2019. nebija garais gads, tātad februāris noslēdzās ar 28., nevis 29. datumu? Tiesnese, juristi un apsūdzības pārstāvji skaldīja matus, argumentējot, tieši kurā datumā viņa novecoja «pareizi», lai varētu saukt pie atbildības kā pilngadīgu personu. Kā zināms, labs advokāts var izrunāt vilku no meža. Kanberas tiesa lēma, ka cilvēks nav sasniedzis konkrētu vecumu, kamēr nav sākusies vai pagājusi viņa dzimšanas diena. Tātad 2019. gada 28. februārī austrāliete vēl nebija 18 gadus veca.

Tikai viens procents, toties kāds!

29. februārī dzimušo cilvēku ir tikai viens procents no pasaules iedzīvotājiem. Starp viņiem - Romas pāvests Pāvils III, komponists Džoakīno Rosīni, žurnāliste Silva Bendrāte. Iespējams, tik neordinārs dzimšanas datums vairāk piedienētu Ūdensvīriem, bet, pateicoties Romas imperatora Jūlija Cēzara «salabotajam» kalendāram, tas tika Zivīm. Ja, plānojot mazuli, gribas, lai viņš piedzimtu tieši 29. februārī, ir vērts iepazīties ar šo īpašo cilvēku raksturojumu.

29. februārī dzimušie tiek vērtēti kā harismātiski līderi, organizatori un psihologi, prasmīgi sarunbiedri, diplomāti, apveltīti ar taktu un pieklājīgām manierēm, ambiciozi cilvēki ar milzīgām pārliecināšanas spējām un labu veselību. Viņi prot manipulēt ar cilvēkiem, ir labi oratori. Viņiem patīk ceļot, viegli maina dzīves vietu. Jaunībā var būt materiālas problēmas, tomēr ar savu neatlaidīgo darbu cilvēks kļūst nodrošināts. Liela nozīme ir ģimenei, bet jāsargās izrādīt savu vēlmi dominēt, būt noteicējam. Var sasniegt augstu stāvokli sabiedrībā.

Viņi var viegli aizrauties ar jaunām diētām, un, ja gribas neatgriezeniski sabojāt veselību, tad ikkatra jauna diēta palīdzēs to izdarīt. Tāpēc - vispirms pārbaudīt, tikai pēc tam ieviest savā dzīvē! Jūtīgi cilvēki, kuriem nervu sistēma regulāri jāatpūtina.

29. februārī dzimst talantīgi cilvēki. Bagātā fantāzija ļauj viņiem rīkoties citādi, nekā to darītu vairums, bet tieši tas 29. februārī dzimušos var nobiedēt, un viņi savas īpašās spējas jeb ekscentriskumu var sākt slēpt zem maskas «darīšu tāpat kā visi, lai tikai iekļautos sabiedrībā». Vienlaikus viņi ir godkārīgi un negrib spēlēt otro vijoli.

Viņiem kā kaķim ir deviņas dzīvības, proti, spēja izvairīties no bīstamām situācijām. Viņi var rīkoties ļoti neprātīgi citu cilvēku ieskatā, bet iziet no ūdens sausām kājām.

Datumam piesummējot mēnesi (29+2=31/4), iegūst norādes uz 29. februārī dzimušo cilvēku cīnītāju raksturu. Viņi nepadosies, sasniegs iecerēto, spītējot šķēršļiem, bet, piedzīvojot personisko bankrotu, var sabirzt kā senas grāmatas lapa. Viņiem jāiemācās pārdzīvot sakāvi.

Jā, var teikt, ka šo cilvēku dzīve nav viegla, tajā pārbaudījumu netrūkst, taču viņi ir pieraduši cīnīties, un tas viņus padara īpašus. Tāpat kā 29. februārī dzimušos - viņu īpatnējā daba: viņi gan pakļaujas, gan dominē. Kopdzīvē viņi nav «viegli» partneri.

Bildiniet pašas!

Starp citu, 29. februāris ir īpaša diena ne tikai kalendārā, bet arī mīlestībā. Garā gada īpašo dienu var saukt arī par savdabīgu Valentīndienu, jo šajā dienā visas neprecētās sievietes var izteikt bildinājumu. Tradīcija sākusies Īrijā 5. gadsimtā, kad viena no Īrijas svētajām aizbildnēm Brigita no Kildēras vienojās ar citu Īrijas svēto aizbildni Patriku (attēlā) par to, ka vienu dienu gadā sievietes varēs bildināt savus vīriešus.

Tīši vai netīši, bet ticis padomāts arī par nesmukumu, kad vīrietis atraida bildinājumu. Vairākām Eiropas tautām bijusi tradīcija, ka vīriešiem, kuri noradīja sievietes uzaicinājumu precēties, bija jānopērk 12 cimdu pāri un viņai tie jāuzdāvina. Dažos avotos pat norādīts, ka bija jāpērk zīda cimdi. Tie maksāja dārgi - vismaz kaut kāda kompensācija par sirdssāpēm. Bet, nopietni runājot, sieviete ar cimdiem varēja noslēpt, ka viņai uz rokas nav saderināšanas gredzena, kaut arī apkārtējiem bija zināms, ka dāma ir attiecībās. Tieši tik atjautīgi.

Vai sagaidīsim?

Pēc apmēram 3,5 miljoniem gadu liekais datums - 29. februāris - vairs nebūs vajadzīgs, jo Zemes gada ilgums precīzi atbildīs Zemes griešanās ātrumam ap Sauli.

Ticējumi

Lielbritānijā tiek uzskatīts, ka 29. februārī ir jāēd varžu kājiņas, jo tas ir lēciena gads.

Francijā zemnieki uzskatīja, ka garajos gados laika apstākļi ir sliktāki un raža rudenī ir mazāka. Piemēram, ja augļu koki tiek apgriezti, tad tie dos augļus tikai katru ceturto gadu.

Grieķijā garajā gadā cenšas izvairīties no kāzām, jo tiek uzskatīts, ka jaunlaulātie būs nelaimīgi vai ātri izšķirsies. Krievijā ar garo gadu saista dažādas nelaimes, kā arī neiesaka sākt būvēt māju vai iegādāties īpašumu. Krievijā 29. februāri uzskata par pašu neveiksmīgāko dienu gadā, un šīs valsts sāktā kara dēļ Ukrainā novēlēsim: lai piepildās!

Izredzes piedzimt

Izredzes piedzimt 29. februārī ir 1 pret 1461, bet rūpīgāki rēķinātāji sacījuši, ka izredžu ir vēl mazāk: 1 pret 1500. Šajā dienā dzimušie parasti svin dzimšanas dienu 28. februārī vai 1. martā. Ir gan valstis, kurās tiek noteikts, kad svinēt dzimšanas dienu cilvēkiem, kuri ir dzimuši 29. februārī: Ķīnā svin 28. februārī, bet Honkongā — 1. martā.

Olimpiskās spēles

Vasaras olimpiskās spēles parasti notiek gadā, kurā ir 29. februāris, sākot no 1896. gada. Tomēr uz tām attiecas izņēmums, tāpat kā uz 29. februāri, piemēram, 1900. gada vasaras olimpiskās spēles Parīzē.

Kāpēc tā notiek

Garais gads tika ieviests pēc tam, kad bija aprēķināts, ka gada īstais garums ir 365,242 diennaktis. Tātad katru gadu kaut kur paliek ceturtā daļa diennakts. Tā kā lielākā daļa cilvēces vairs nespēj dzīvot saskaņā ar dabas diktēto ritmu un viņiem vajag striktus rāmjus, kam sekot un kuru ietvaros sinhronizēt savu darbošanos, ik pēc četriem gadiem gadam tiek pievienota papildu diena, lai izlīdzinātu atšķirību un laika skaitīšanas sistēma būtu visiem saprotama un saskaņota.

Vakara Ziņas

«Katrā braucienā pārsteidzošākais ir cilvēki – gan tie, ar kuriem vienojošs ir ceļš, gan tie, ar kuriem šai ceļā ir lemts satikties. Tas ir neticami, cik spēcīgus, radošus un gaišus cilvēkus mēs sastopam ceļā un ikvienā vietā, kur nonākam,» saka mūziķis, dziesmu autors, Latvijas Radio 5 direktors un «Velomūzikas» idejas autors Kārlis Kazāks.