Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ainārs Šlesers. Ja viņa tā, tad es šitā

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Parlamentā atkal ievēlētās 100 gudrās galvas ir cilvēki ar miesu un asinīm un veiklu vai mazāk veiklu valodiņu. Vai viņi vienmēr runā tikai par lietu? Nē, protams! Mēs jums pastāstīsim, par ko parlamentārieši runā no tribīnes.

REDZ, KĀ TUR NONĀK

KASPARS BRIŠKENS, «PROGRESĪVIE»:

«Citur pasaulē jaunieši cīnās par iespējām strādāt prestižajā ārlietu dienestā, Latvijā nereti tā ir turīgu Rīgas ģimeņu atvašu elitāra privilēģija. Tam ir jāmainās.»

VIŅŠ PATEICĪBAS NEBĀRSTĪS

ALEKSANDRS KIRŠTEINS, NACIONĀLĀ APVIENĪBA:

«Es jau iepriekš atvainojos, lai mani neiesūdzētu Mandātu, iesniegumu un ētikas komisijā, ka es nemāku teikt pateicības, tāpēc es pateicību neizteikšu nevienam, bet es domāju, ka jūs man to piedosiet.»

JA VIŅA TĀ, TAD ES ŠITĀ

AINĀRS ŠLESERS, «LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ»:

«Mēs dzīvojam interesantā laikā. Pirms pusstundas es uzstājos no šīs tribīnes un teicu, ka atbalstīšu Kristīni Saulīti [tagad - Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja] un mūsu frakcija atbalstīs. To sadzirdēja mani vēlētāji, viņi atsūtīja ziņu, es negribu teikt, ka tas ir kompromāts, bet tie ir fakti, un izrādās, ka Kristīne Saulīte portālā «www.jabalso.lv» priekšvēlēšanu laikā aktīvi aģitēja pret mani un pret partiju «Latvija pirmajā vietā». (Starpsaucieni: «Oi, oi, oi!» Daži deputāti aplaudē.)

Es teikšu tā: ja jau reiz tā ir bijis un viņa nevis pārstāvēja visus, bet bija aktīvi iesaistījusies politikā, es mainu savu viedokli un balsošu «pret» Kristīnes Saulītes kandidatūru, un es aicinu arī frakciju balsot «pret».»

PIEMĒRS PIEMĒRA GALĀ

MĀRCIS JENCĪTIS, «LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ»:

«Tas ir līdzīgi kā nopirkt automašīnu un nemaksāt par logu šķidrumu - dāvana - vai tāpat kā nopirkt pilnu preču grozu - un valsts nosponsorē iepirkumu maisiņu, lai iepircējs atgrieztos un laimīgs dotos tālāk. Vai līdzīgi kā Ceļu policija, ķerot dzērājšoferus, aptur, liek iepūst trubiņā, nosauc tevi vārdā, kas ir tīri patīkami šajā gadījumā, uzdāvina testera uzgalīti un tu laimīgs dodies tālāk.»

«ES NEKO DAUDZ NEPRASU»

EDMUNDS ZIVTIŅŠ, «LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ»:

«Un šeit es gribu pastāstīt, kā es uzskatu, kā būtu labāk. Pieņemsim, katrs cilvēks varēja saņemt 60 eiro palīdzību par malciņu. Tātad nevajadzēja uzrādīt čeku, bet varēja saņemt 60 eiro. Es pats to neizmantoju, kaut gan man arī ir krāsns un es visu to... bet, kā es redzētu sev lielāku atspaidu šinī jomā. Es redzētu to tā, ka valsts man atļautu (es neko daudz neprasu) no sava meža izvest sausos, nokaltušos kokus. Tā es gan sakārtotu vidi, gan man arī būtu malka. Bet, lai to sasniegtu, ir nepieciešams iziet cauri milzīgam birokrātiskajam aparātam, kam es tagad esmu izgājis cauri. Un liels paldies, ka tas ir noticis. Un, pieņemsim (es no savas pieredzes stāstu)... es dabūšu izvest ārā... bet kur es redzu to nesaimnieciskumu? Egles, kuras ir resnākas par 50 centimetriem, es nedrīkstu aiztikt, tās man ir jāatstāj mežā, un tā ir liela kubatūra. Tātad šeit es redzu milzīgu nesaimnieciskumu.»

KĀ BŪTU BAIGI PAREIZI

ALEKSEJS ROSĻIKOVS, «STABILITĀTEI!»:

«Priekšsēdētāja kungs! Biedri! Kolēģi! Cik Saulītes kundze [tagad - Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja] ir profesionāla, es noteikti paļaušos uz jums, diemžēl mums un mūsu frakcijai nācās secināt, ka Saulītes kundze ir ļoti kautrīga, jo pie mums viņa nav atnākusi, ar mums nerunāja. Ā, uz doto momentu, ja mēs... ar zāli nedrīkst runāt... bet, ja mēs tā tīri vizualizēsim šo situāciju, es domāju, būtu baigi pareizi - ja cilvēks nāk strādāt visas tautas labā, viņš nāk pilnīgi pie visiem tautas pārstāvjiem, nevis stāv maliņā un gaida, kamēr viņu aicinās, nu tā laipni.»

SAEIMAS ĒDNĪCAI LABĀKI RĀDĪTĀJI

VIKTORS VALAINIS, ZZS:

«Godātie kolēģi, ir milzīgs slepenības plīvurs ap šo projektu [sašķidrinātās dabasgāzes terminālis], bet ir lietas, kas ir visai sabiedrībai ļoti labi zināmas, un ar tām var publiski iepazīties. Piemēram, to, ka šī iniciatore ir biedrība, divi cilvēki - Skultes biedrība - nākuši kopā un izdomājuši to, ka viņi palīdzēs Latvijai risināt energoneatkarības problēmas. Nu tālāk, protams, tiek dibināta akciju sabiedrība, un, kas ir interesanti, protams, šī akciju sabiedrība ir ļoti, ļoti tiešām... nu reputācija augsta un finansējums arī - veseli 35 tūkstoši, pēc tam 10 tūkstoši. Un te pievērsiet uzmanību, kolēģi, skaidrā naudā tiek nopirktas kapitāldaļas - skaidrā naudā - 10 tūkstošu vērtībā. Tas liecina... tas, protams, liecina par šo uzņēmēja ļoti plašo tvērienu. Un, ja mēs paskatāmies uz šī stratēģiskā partnera, ar ko valdība šobrīd strādā, finanšu rādītājiem, tad, kolēģi, piedodiet man, lielāka uzticība ir Saeimas ēdnīcai, jo Saeimas ēdnīcai ir vēl labāki finanšu rādītāji nekā šim stratēģiskajam investoram.»

ŅE VINOVATIJ JA*

AINĀRS ŠLESERS, «LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ»:

«Nu ko, koalīcija ir sašķēlusies, man nāksies atbalstīt nacionāļus, bet nu, ja tā valdība tik ātri jau sašķēlusies, tad mēs kā opozīcija neesam pie tā vainīgi.»

PAŠI TĀDI!

SARMĪTE ĀBRAMA, «PROGRESĪVIE»:

«Ārkārtīgi bija interesanti klausīties Dombravas kungu un Lapiņa kungu par to demagoģiju, kas nāk no «Progresīvajiem». Nu, man ir bišķiņ tāda audzināšana bijusi, un es neteikšu - paši tādi, ja, šajā gadījumā. Bet, jūs klausoties, man ārkārtīgi vilka uz to pateikt.

Jurģim Klotiņam.»

...UN ARĪ KANTA IMPERATĪVS

JURĢIS KLOTIŅŠ, NACIONĀLĀ APVIENĪBA:

«Es uzskatu, ka mums ir jāvadās, normatīvos aktus veidojot, no pieņēmuma. Un es domāju, šis pieņēmums ir patiess - ka cilvēkam ir iespējas būt labam, rīkoties godprātīgi un rīkoties pēc labas sirdsapziņas, īstenot savu labo gribu un vadīties pēc, nu, varbūt Imanuela Kanta morālā imperatīva.»

*Neesmu vainīgs (krievu val.)

BUDŽETA IZSKATS UN ORIENTĀCIJA GANDRĪZ VIENĀ TEIKUMĀ

ANDRIS ŠUVAJEVS, «PROGRESĪVIE»:

«Tomēr galvenais iemesls, manuprāt, kāpēc ir jābalso šajā brīdī tomēr «pret» un jāatgriež valdībai, ir fakts, ka Saeima nespēs būtiski ietekmēt šī budžeta galīgo izskatu. Šis makroekonomiskais rāmis, ko mums piedāvā Ministru kabinets, ir konservatīvs, tas ir ierobežojošs, un šim budžetam ir nepieciešama fundamentāli cita orientācija, kas ir balstīta tomēr skaidrā izpratnē par esošo ekonomisko situāciju, un tā ir tāda, ka šobrīd iedzīvotāju pirktspēja krīt, līdz ar to samazinās dzīves kvalitāte, stratēģiski svarīgās nozares - izglītība, veselība un tā tālāk - joprojām ir krīzes stāvoklī, un šis Latvijas izaugsmes modelis, kas būs tas, uz kā mēs balstīsim savu izaugsmi, vai tas būs uz eksportu, vai tas būs uz iekšējo tirgu, vai tas būs sava veida balanss starp šīm dažādām iespējām - arī šis budžets nesniedz atbildes uz šo jautājumu.»

PIEGĀJA UN APSTEIDZA

VIKTORS VALAINIS, ZZS:

«Tātad šajā sasaukumā mūsu Valsts prezidents pirmajā sēdē jau nāca ar uzstādījumu par to, ka mums ir jāpanāk Baltijas valstis, un Saeimas basketbola komanda to ne tikai izdarīja, bet arī apsteidza, un Baltijas parlamentu čempionātā izcīnīja godpilno pirmo vietu, kauss ir šajā zālē, bet komandas vārdā mēs vienmēr izceļam mūsu labāko spēlētāju, un šoreiz mums tādi bija veseli trīs. Tātad Juris Viļums no «Apvienotā saraksta», Andris Čuda - Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs no Nacionālās apvienības un «Latvija pirmajā vietā» - Kristaps Krištopans. Un, protams, liels paldies arī trenerim Vilim Krištopanam, kurš ļoti nopietni piegāja šai lietai.»

Avots: ziemas sesijas septītā (ārkārtas) sēde 2023. gada 13. februārī

Avots: Latvijas Republikas 14. Saeimas ziemas sesijas otrā sēde 2023. gada 19. janvārī; ziemas sesijas trešā sēde 2023. gada 26. janvārī; ziemas sesijas piektā sēde 2023. gada 2. februārī; ziemas sesijas sestā sēde 2023. gada 9. februārī