Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Tikmēr parlamentā...Šlesers prasa amnestiju

© Ģirts Ozoliņš/F64

Parlamentā atkal ievēlētās 100 gudrās galvas ir cilvēki ar miesu un asinīm un veiklu vai mazāk veiklu valodiņu. Vai viņi vienmēr runā tikai par lietu? Nē, protams! Mēs jums pastāstīsim, par ko parlamentārieši runā no tribīnes.  

ŠMITS ZINĀJA, KĀPĒC GALVA RIPOS

DIDZIS ŠMITS, «APVIENOTAIS SARAKSTS»:

«Pirms 25 gadiem es kļuvu par ierēdni - par diplomātu - Ārlietu ministrijā un kādu gadu vēlāk saņēmu vismaz kādus trīs uzdevumus ar noteiktu mērķi, bet kas bija virs viena resora. Vienā gadījumā tā bija gan Ārlietu ministrija, gan Iekšlietu ministrija, gan Satiksmes ministrija, gan robežsardze, gan muita, mūsu vēstniecība Lietuvā, Lietuvas robežsardze un tā tālāk. Kāda toreiz bija metode, kad jautājums izgāja ārpus viena resora kompetences? Tā laika Ministru kabineta vadītājam metode bija tāda: pieņemt lēmumu, ko mēs darām, un tad izdot rezolūciju, nosakot vienu atbildīgo cilvēku - ar vārdu un uzvārdu -, kurš ir atbildīgs par šī uzdevuma izpildi. Un parasti klāt bija viens teikums: «Visai valsts pārvaldei sadarboties šī uzdevuma izpildē.»

Es pats savulaik tādu esmu saņēmis, un tajā brīdī ļoti skaidri zināju - ja es to neizpildīšu, man galva ripos, ja es izpildīšu, mana karjera ies uz augšu.»

KAM BŪS, KAM NEBŪS

VIKTORS VALAINIS, ZZS:

«Es, kolēģi, aicinātu jūs nevērtēt ekonomisko krīzi Latvijā pēc saviem priekšstatiem, skatoties pa labi vai pa kreisi cits uz citu. (..) Godātie kolēģi, paskaidrošu, kāpēc. Mums algu grupā līdz 1000 eiro mēnesī tikai 10 procenti iedzīvotāju ir pateikuši, ka viņi saņems kādu algas pielikumu. Algu grupā līdz 1500 eiro mēnesī - no 1000 eiro līdz 1500 eiro mēnesī - tikai 20 procenti iedzīvotāju ir pateikuši, ka viņiem būs gaidāms kaut kāds algas pielikums. 80 procentiem šajā grupā un 90 procentiem grupā ar ienākumiem līdz 1000 eiro nebūs nekāda algas pielikuma.»

ŠLESERS PRASA AMNESTIJU

AINĀRS ŠLESERS, «LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ»:

«Varbūt šis ir tas jautājums, kurā Saeima varētu teikt, ka ir bijušas kļūdas, jo tas, ko es šodien prasu, ir - palīdzēt tiem cilvēkiem un sniegt viņiem vismaz kaut kādu kompensāciju, atceļot sodus, ko viņi ir samaksājuši... vai tiem, kuri joprojām nav samaksājuši sodus, kaut kādu amnestiju ieviest.»

(Tiek diskutēts par «Deklarācijas par 13. Saeimas un tās izveidotās valdības pieļautajām kļūdām un pārspīlējumiem, cīnoties ar Covid-19 infekcijas izplatību» iekļaušanu Saeimas sēdes darba kārtībā.)

VIEDI VĀRDI

LINDA LIEPIŅA, «LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ»:

«Dievs, palīdzi Ukrainai ceļā uz uzvaru, Dievs, sargā Latviju no glupiem politiķiem!»

JA ZIVTIŅŠ TĀ SAKA...

EDMUNDS ZIVTIŅŠ, «LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ»:

«Cilvēka tiesības uz savu ķermenisko autonomiju jeb neaizskaramību ir vienas no galvenajām. Bez cilvēka paša piekrišanas neviens nedrīkst neko nogriezt, piešūt vai iespraust viņā.»

ARĪ FAKTS...

RIHARDS KOLS, NACIONĀLĀ APVIENĪBA:

«Godātais priekšsēdētāja kungs! Cienījamie, godātie kolēģi! Es saprotu - pilnmēness droši vien tuvojas, un katram aiziet... kā nu aiziet... pa fāzēm...»

CERĪBA MIRST PĒDĒJĀ

EDVARDS SMILTĒNS, 14. SAEIMAS PRIEKŠSĒDĒTĀJS:

«Es domāju, ka mēs spējam debatēt inteliģentāk, cieņpilnāk un bez rupjībām. Ticiet man, sabiedrība novērtēs, ka... ievērību var arī iegūt, saglabājot pašcieņu un godu.»

Avots: Latvijas Republikas 14. Saeimas rudens sesijas septītās (ārkārtas) sēdes turpinājums; rudens sesijas astotā sēde 2022. gada 1. decembrī